Voorbeeldreis Luxemburg

Luxemburg is niet de meest beroemde vakantiebestemming. Maar wie een weekje van huis wil met de auto en veel wil zien is Luxemburg zeker een optie. Natuur en cultuur zijn er in overvloed aanwezig. Bovendien is het meestal gezellig druk, dus lang wachten is er meestal niet bij. Hieronder volgt een voorbeeldreis die naar eigen wensen natuurlijk is aan te passen.

Algemeen

Hoewel het groothertogdom niet groot is, is het aangeraden om ergens centraal te overnachten zodat je niet te ver hoeft te rijden voor de dag uitstapjes. Als je overnacht in de driehoek Vianden-Echternach-Luxemburg-Stad zit je altijd goed. Naar ieders voorkeur kun je kiezen voor een hotel, appartement, camping of bed&breakfast.

Dag 1 heenreis en kastelen

Vertrek op tijd van huis voor de autorit naar Luxemburg. Rijdt het groothertogdom via de westkant bij het Belgische Arlon binnen. Net over de grens staat er een enorm tankstation waar het altijd enorm druk is. Benzine is in Luxemburg goedkoper en daar maken vele mensen gebruik van. Aan te raden is om dit benzinestation over te slaan en de volgende te nemen. Verlaat de snelweg richting Koerich en volg nu de rivier de Esch grotendeels. Langs deze mooie route kom je diverse kastelen en burchten tegen. Je kunt stoppen in Koerich, Septfontaines, Ansembourg, Hollenfels, Marienthal en Schoenfels. Niet alles is te bezichtigen en interessant om te stoppen. Maar de beeldentuin naast de binnenplaats in Ansembourg is zeker de moeite waard en gratis toegankelijk. Als je toch in een dorpje stopt vergeet dan niet om één van de kleine oude kerken te bezichtigen.

Dag 2 Luxemburg-Stad

Afhankelijk van je planning moet je zorgen dat je niet op zondag naar Luxemburg-Stad gaat, omdat dan veel winkels dicht zijn. Maar ook wie niet van winkelen houdt kan zich makkelijk een hele dag vermaken. Het oude stadscentrum van Luxemburg is meer dan 1000 jaar oud en prachtig om te zien. Er is een duidelijke route aangegeven die je leidt langs oude stadsmuren, de rivier die door de stad kronkelt, een ondergronds gangenstelsel enz. Aan het einde van de route ben je bijna in het nieuwe centrum. In het moderne centrum vind je naast de vele winkels en eetgelegenheden ook het paleis van de groothertog, het nationaal historisch museum en de Onze Lieve Vrouw kathedraal (Notre Dame). Alles is makkelijk te voet te bereiken en de dag zal sneller om zijn dan je denkt.

Dag 3 Wandelroute

Je kunt op ontelbare plaatsen in Luxemburg wandelen, maar één van de mooiste routes ligt in "Klein Zwitserland" nabij Echternach. Bij het busstation van Echternach begint diverse wandelroutes door het natuurgebied. Tijdens de wandeltocht loop je door het bos, kom je mooie rotsformaties tegen, kleine grotten en kun je eindeloos genieten van de natuur. Na twee dagen cultuur is deze dag vol met natuur een welkome afwisseling. De wandelroute eindigt in het gezellige plaatsje Echternach waar je na de lange wandeling op een terrasje lekker kunt uitrusten en kunt zorgen voor de inwendige mens.

Dag 4 Vianden

Voordat je naar Vianden rijdt, is het aan te raden om bij het kasteel van Beaufort te stoppen. Dit oude kasteel is nog redelijk in tact en te bezichtigen voor toeristen. De rest van de dag geeft het gezellige plaatsje Vianden genoeg om te doen. Volop winkels, restaurants om te ontspannen. Maar vanuit de verte is de Burcht van Vianden al te zien en absoluut een aanrader om naar toe te gaan. Wie nog tijd overheeft en een houdt van mooie uitzichten kan aan de andere kant van het stadje een kabelbaan omhoog nemen de berg op.

Extra dag Trier

Hoewel Trier niet in Luxemburg ligt, is het prima te bereiken vanuit Luxemburg en zeker de moeite waard om voor een dag naar toe te gaan. Trier is een eeuwenoude, gezellige stad aan de oever van de Moesel. De Moesel stroomt ook door Luxemburg, waar vele wijngaarden zijn waar Luxemburgse wijn wordt gemaakt.

Clervaux en terugreis

Om zoveel mogelijk van het mooie Luxemburg te zien is het een beter om het land op de terugreis via het noorden te verlaten. Een suggestie is om te stoppen bij Château de Clervaux. In dit kastelencomplex zijn enkele musea die bezocht kunnen worden. Hierna is deze voorbeeldreis ten einde en gaan we terug op weg naar Vlaanderen of Nederland en hebben we een geslaagde weekje Luxemburg achter de rug.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luxemburg, buitenland op slechts 4 uur rijden!Luxemburg, buitenland op slechts 4 uur rijden!Luxemburg is een ideale bestemming, dichtbij maar je hebt toch het echte buitenlandgevoel. Er is genoeg te doen, vooral…
Luxembourg Card: voordeel bij bezienswaardigheden/museaLuxembourg Card: voordeel bij bezienswaardigheden/museaGa je met vakantie naar Luxemburg? Dan kan een Luxembourg Card misschien handig zijn. Met deze kaart zijn veel bezienswa…
Vianden: een plaats vol geschiedenis in LuxemburgVianden: een plaats vol geschiedenis in LuxemburgVianden is een plaats in het noordoosten van Luxemburg en kent een uitgebreide geschiedenis. De grootste toeristische tr…
Echternach: bekend van Sint Willibrord en springprocessieEchternach: bekend van Sint Willibrord en springprocessieEchternach is de oudste stad van Luxemburg. In Echternach stichtte de heilige Sint Willibrord in 698 een Benedictijner a…

Klein-Polen: bijzondere streek in het zuiden van PolenKlein-Polen: bijzondere streek in het zuiden van PolenPolen is onderverdeeld in zestien woiwodschappen, oftewel provincies. In het zuiden ligt Klein-Polen, de mooiste van all…
Met de auto op vakantie naar Groot-BrittanniëGroot-Brittannië is onder Nederlanders en Belgen een populair land om een weekendje naartoe te gaan. We gaan dan vooral…
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 25-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.