Vianden: een plaats vol geschiedenis in Luxemburg

Vianden: een plaats vol geschiedenis in Luxemburg Vianden is een plaats in het noordoosten van Luxemburg en kent een uitgebreide geschiedenis. De grootste toeristische trekpleister van de stad is het kasteel van Vianden. Het is een middeleeuws kasteel dat in de jaren 80 compleet gerenoveerd is door de Luxemburgse regering. Naast het kasteel is het ook erg leuk om met de stoeltjeslift naar een uitzichtpunt te gaan en om de waterkrachtcentrale te bezoeken. Voor de actievelingen onder ons is er sinds 2006 een klimpark geopend.

De stad

Vianden is een plaats in het noordoosten van Luxemburg. In 2014 had de plaats 1864 inwoners. Vianden ligt aan een rivier genaamd de Our, dit is een zijrivier van de Sure. De plaats ligt op ongeveer 200 meter hoogte en ligt dichtbij de grens van Luxemburg met Duitsland.

Historie

De geschiedenis van Vianden gaat een lange tijd terug naar de middeleeuwen. In deze tijd was de stad omringt door stadsmuren en werd er een vierkante toren gebouwd, genaamd de Hockeistour. Deze toren is vandaag de dag nog steeds te bezoeken en wordt als klokkentoren gebruikt. De stadsmuren zijn in de 17de eeuw afgebroken en dus helaas niet meer te bezoeken. In de 11de eeuw kreeg Vianden stadsrechten naar het model van Trier. Vanaf de 15de eeuw werd Vianden een zeer welvarende stad waar vele handwerklieden woonden. Het was een van de grootste steden van het land op dit moment en telde maar liefst 3000 inwoners. De handwerklieden werden toentertijd verdeeld in zeven verschillende gilden: metselaars, kleermakers, goudsmeden, slotenmakers, leerlooiers, lakenwevers en kuipers. In 1815 werd het voormalige graafschap Vianden door het congres van Wenen opgedeeld. Het grootste deel ging naar Pruisen en de andere delen werden in kleine kantons onderverdeeld. Sinds dit moment was Vianden het kleinste kanton van Luxemburg.

Bezienswaardigheden

Bron: Gaga℘i, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: Gaga℘i, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Kasteel van Vianden
De grootste toeristische trekpleister van Vianden is het kasteel van Vianden. Dit kasteel is gebouwd tussen de 11de en de 14de eeuw op de funderingen van een eerder gebouwd Romeins castellum. Het kasteel is nu in het bezit van de Luxemburgse regering die het geheel sinds de jaren 80 aan het renoveren is. In de gerestaureerde zalen van het kasteel zijn tentoonstelling waarneembaar van oude meubels, wapens en harnassen. Wanneer je buiten het kasteel staat zie je dat het kasteel veel hoge torens heeft. Voordat je het kasteel helemaal binnen bent moet je eerst vijf verschillende poorten door, waarvan de eerste een ophaalbrug heeft. Het kasteel bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt het Trinitariersklooster, een kloosterkerk, een kapel. een groot paleis en het kleine paleis. Het grote paleis werd vroeger gebruikt als ridderzaal.

In de eerste week van augustus vindt er in het kasteel een middeleeuws kasteelfeest plaats. Gedurende tien dagen worden er overal in het kasteel toneelstukken georganiseerd die gebaseerd zijn op het leven in de middeleeuwen. Ook is er een middeleeuwse markt, zijn er middeleeuwse spelletjes die je kunt doen en wordt er 's avonds gedanst op middeleeuwse muziek.

Stoeltjeslift

Met een stoeltjeslift kan je stijgen van 230 naar 440 meter. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de Ourvallei. Hou er wel rekening mee dat de stoeltjeslift alleen maar van Pasen tot halverwege oktober geopend is. Een retour voor volwassenen is in 2017 4,80 euro en voor kinderen 2,50 euro.

Bron: Sjaak Kempe, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Sjaak Kempe, Flickr (CC BY-2.0)
Waterkrachtcentrale
Zeer dicht bij Vianden ligt de grootste waterkrachtcentrale van Europa. De bouw van de centrale is begonnen in 1958 en was klaar rond 1964. De waterkrachtcentrale bestaat uit een kunstmatig aangelegd meer en twee bekkens. Het meer is 8 kilometer lang en heeft een inhoud van meer dan 6 miljoen liter water. 's Nachts wordt het water uit het meer naar de twee bekkens gepompt. Deze bekkens liggen 280 meter hoger dan het meer. Het water wordt vervolgens naar beneden gestort, hierbij wordt er door middel van turbines stroom opgewekt. Bij de waterkrachtcentrale is ook een stuwdam gebouwd. Deze dam is 130 meter lang en 30 meter hoog. In 2014 is deze dam nog een keer opgehoogd met 50 centimeter om de inhoud van het meer te vergroten.
De waterkrachtcentrale is dagelijks te bezoeken vanaf Pasen tot eind september.

Klimpark

In Vianden is ook een groot klimbos met zestig verschillende onderdelen. Wanneer je aankomt krijg je eerst een korte uitleg van een instructeur en vervolgens kun je zelf op pad. Er zijn verschillende routes die allemaal een verschillende moeilijkheidsgraad hebben. Er is een route die al geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar. Er is ook een zip-line in het park aanwezig, deze is de langste van Luxemburg en maar liefst 375 meter lang! In 2016 waren de prijzen 18 euro voor een volwassene en 13 euro voor een kind.
© 2017 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luxemburg, buitenland op slechts 4 uur rijden!Luxemburg, buitenland op slechts 4 uur rijden!Luxemburg is een ideale bestemming, dichtbij maar je hebt toch het echte buitenlandgevoel. Er is genoeg te doen, vooral…
Voorbeeldreis LuxemburgLuxemburg is niet de meest beroemde vakantiebestemming. Maar wie een weekje van huis wil met de auto en veel wil zien is…
Stedentrip Edinburgh, het kasteelStedentrip Edinburgh, het kasteelWaar je ook loopt in Edinburgh, vanuit overal kun je het grote kasteel zien. Het is een van de meest populaire attractie…
Sarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer: een stadsdeel van IstanbulSarıyer is een district dat zich in het Europese gedeelte van Istanbul bevindt. Wat zijn de bezienswaardigheden en…

Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USAAttractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USADe staat Florida was tot aan ver over de tweede helft van de vorige eeuw vooral een rustige plek waar rijkelui vakantie…
Noord-Indiana: enkele bezienswaardighedenNoord-Indiana: enkele bezienswaardighedenIndiana is een regio in de Verenigde Staten die bestaat uit 26 provincies. De natuurlijke omgeving gaat er van grote vla…
Bronnen en referenties
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.