Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USA

Attractieparken: grote pretparken in Orlando, Florida, USA De staat Florida was tot aan ver over de tweede helft van de vorige eeuw vooral een rustige plek waar rijkelui vakantie hielden. De 'Sunshine State' in het zuiden van de Verenigde Staten bood op zichzelf weinig spannende landschappen. In 1971 opende Walt Disney hier het eerste Disney-attractiepark. Sinds die tijd is Florida, en de stad Orlando in het bijzonder, anno 2017 uitgegroeid tot een paradijs voor attractieparkfanaten.

Inhoud


Orlando, Florida

Amerikanen, en steeds meer buitenlandse toeristen, weten de Amerikaanse staat Florida te vinden voor een vakantie vol zon en attractieparken. In de zonnige staat met een gemiddelde jaartemperatuur van 24 graden Celcius is Florida altijd goed te bezoeken. Florida heeft een subtropisch klimaat waarbij de zon 300 dagen per jaar schijnt. De bijnaam 'Sunshine State' is dus ook wel op zijn plaats. De staat Florida ligt aan de zuidoostkust van Noord-Amerika. De hoofdstad Miami ligt in het zuiden van de staat, tevens aan de oostkust van het continent, aan de Atlantische Oceaan. De stad Orlando, gelegen in het midden van Florida, groeide in de vorige eeuw door de gunstige ligging uit van simpel boerenstadje tot heus attractiepark-paradijs.

Attractieparken omgeving Orlando

Legenda
A. Magic Kingdom
B. Epcot
C. Disney’s Hollywood Studios
D. Disney’s Animal Kingdom
E. Universal’s Islands of Adventure
F. Universal Studios Florida
G. SeaWorld Orlando


Attractieparken in Orlando

Orlando was tot de jaren 60 van de vorige eeuw niet bepaald een spannende plek om te bezoeken. De landschappen gaven geen geweldige uitzichten, maar er lagen wel goede wegen om Zuid- en Noord-Florida met elkaar te verbinden. De toen al steenrijke ondernemer Walt Disney zocht een nieuwe plek om zijn Disney-imperium uit te breiden en was direct verkocht. In het jaar 1971 opende Walt Disney het themapark Walt Disney World. Het park was direct immens populair bij de bezoekers. Veel families trokken dan ook naar Florida om de hele familie te laten genieten van Mickey Mouse en zijn vriendjes. Andere ondernemers zagen het succes van Disney groeien en besloten in de buurt van het park ook een attractiepark te bouwen. Zo ontstonden er vanaf 1975 verschillende 'themeparks' in de omgeving van Orlando, Florida. Anno 2017 wordt en nog steeds gebouwd aan nieuwe attractieparken in en rond Orlando. In 2014 trok alleen Walt Disney World al ruim 52 miljoen bezoekers (bron: US City Travel, 2014). Daarmee is Walt Disney World wereldwijd het best bezochte pretpark.

Ingang van Walt Disney WorldIngang van Walt Disney World

Walt Disney World

Vier attractieparken in verschillende thema's, vierentwintig hotels, twee waterparken, vier golfbanen. Walt Disney World is ontzettend indrukwekkend om te bezoeken. Wat begon met attractiepark Magic Kingdom, groeide uit tot een mega imperium vol betovering. De door Disney zelf gebruikte slogan: 'The most magical place on earth' draagt het park met trots. Entreekaartjes zijn duur en kortingsacties zijn moeilijk te vinden. Dat deert Disney niet. De bezoekers komen toch wel. De vier attractieparken in Walt Disney World zijn:

Magic Kingdom

Het in 1971 geopende attractiepark Magic Kingdom trekt de meeste bezoekers. Meer dan 12 miljoen per jaar. Het park heeft de bekende Disney-figuren als thema. Mickey en Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy, de Disney-prinsessen. Je komt ze allemaal tegen als figuren in het park. Iedere avond zijn zij de helden van de parade die door de Mainstreet van het park paradeert. In Magic Kingdom kunnen de meeste familie-vriendelijke attracties gevonden worden. Wie kent niet het bekende symbool van het park: Cinderella's kasteel dat zich bij de ingang van het park bevindt. Bekende attracties zijn It's A Small World, Big Thunder Mountain Railroad, Haunted Mansion, Splash Mountain en Space Mountain.

Epcot

In 1982 opende Disney het tweede themepark. Met Epcot wilde Disney de (technische) ontwikkelingen die de mensheid heeft gedaan eren. Tevens zijn er attracties met verschillende landen in de wereld als thema en heeft het park naast dat het amuserend is ook een educatief karakter. Het park trekt ongeveer elf miljoen bezoekers per jaar. Het park bestaat uit twee delen; Future World en World Showcase. Enkele attracties zijn: Test Track, Soarin', Frozen Ever After en Mission: Space.

Disney's Hollywood Studios

Disney opende in 1989 het derde attractiepark in het Walt Disney World gebied. Disney's Hollywood Studios werd de naam. Het thema van dit park is uiteraard film en televisie. Bezoekers kunnen zien hoe een tekenfilm wordt gemaakt in de attractie 'The Magic of Disney Animation' en een kijkje achter de schermen van een film nemen in 'The Backlot Tour'. Andere bekende attracties zijn Rock 'n Roller Coaster starring Aerosmith en The Twilight Zone Tower of Terror.

Disney's Animal Kingdom

Vervolgens werd in 1998 het vierde themapark op het terrein van Walt Disney World geopend. Disney's Animal Kingdom is met elf miljoen jaarlijkse bezoekers het zevende drukst bezochte pretpark ter wereld. Het thema van het park is 'dierentuin'. Het park is echter geen dierentuin te noemen, maar meer een heus attractiepark met hier en daar een link naar een dierentuin. Er zijn dan ook zeker echte dieren te bewonderen. Het themepark bestaat uit vijf delen met elk hun eigen attracties. Enkele attracties zijn: Kilimanjaro Safari, Expedition Everest, Kali River Rapids.

Universal Orlando

De tweede grote speler in de omgeving van Orlando is Universal. Met twee attractieparken, een boulevard met uitgaansgelegenheden (City Walk) en drie hotels trekt Universal Orlando jaarlijks ruim 17 miljoen bezoekers (bron: Orlando Sentinel 'Big 2015 attendance gains at Disney World, Universal Orlando', mei 2016). Het Universal-complex ligt iets ten noorden van het Disney-terrein.

Universal Studios Orlando

In 1990 opende film- en televisiegigant Universal in het zuidwesten van de stad Orlando het eerste attractiepark: Universal Studios Orlando. Belangrijk thema is film- en televisie, zoals de naam al doet vermoeden. Het park biedt vele thrillrides, achtbanen en (3D-) shows in de zes delen van het park. De favoriete attracties in het park zijn T2 3D: Battle Across Time, Revenge of the Mummy, JAWS en Men in Black.

Universal Islands of Adventure

Islands of Adventure is één van de nieuwere parken die Orlando rijk is en bestaat uit vijf themagebieden. Bekende attracties zijn Amazing Adventures of Spiderman (simulatierit), Incredible Hulk Coaster en Jurassic Park River Adventure. De laatste toevoeging is The Wizarding World of Harry Potter uit het jaar 2010.

SeaWorld Orlando

SeaWorld Orlando maakt deel uit van een groter imperium dat ook parken in andere steden in de Verenigde Staten bezit. Het park SeaWorld in Orlando is een combinatie tussen een attractiepark en een dolfinarium. De grote publiekstrekker is dan ook Shamu Rocks; een show met in de hoofdrol orka Shamu. Ook voor achtbaan- en thrillridefans is het park de moeite waard door attracties als Kraken, Mako: the Ride en Manta.
© 2017 - 2024 Rfre, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SeaWorld in de Verenigde StatenEr zijn in Amerika drie SeaWorld pretparken te vinden die vooral bekend staan om hun tuimelaar dolfijnen, beloega’s en o…
Populaire pretparken in FloridaPopulaire pretparken in FloridaFlorida zou met recht een titel als “pretpark van de wereld” verdienen. De Amerikaanse staat is bekend om zijn grote pre…
Een rondreis in de Verenigde Staten: FloridaNaast New York en Californie, is Florida de derde populairste vakantiebestemming in de Verenigde Staten. Deze zonnige st…
Bezienswaardigheden in Orlando FloridaBezienswaardigheden in Orlando FloridaAls je Orlando hoort denk je onmiddellijk aan Disney World en Universal Studio's, maar er is hier zoveel meer om te bezo…

Halligen – eilandjes met terpen in de WaddenzeeHalligen – eilandjes met terpen in de WaddenzeeDe Halligen voor de kust van Sleeswijk-Holstein zijn schilderachtige eilandjes in de Waddenzee. Ze doemen als fata morga…
Vianden: een plaats vol geschiedenis in LuxemburgVianden: een plaats vol geschiedenis in LuxemburgVianden is een plaats in het noordoosten van Luxemburg en kent een uitgebreide geschiedenis. De grootste toeristische tr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://www.florida.nl/informatie/achtergrond/orlando/geschiedenis/
  • http://www.uscitytraveler.com/10-most-popular-theme-parks-in-the-world/
  • http://www.orlandosentinel.com/business/tourism/os-orlando-theme-park-attendance-20160525-story.html
  • https://seaworldparks.com/en/seaworld-orlando/mako/ride?from=Top_Nav
  • https://disneyworld.disney.go.com/destinations/magic-kingdom/
Rfre (27 artikelen)
Laatste update: 01-04-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.