Voorbeeldreis Griekenland vasteland Thessaloniki - Athene

Voorbeeldreis Griekenland vasteland Thessaloniki - Athene Griekenland als vakantieland is vooral bekend om haar ontelbare eilanden en prachtige stranden. Gecombineerd met vele zonne-uren en de relatief warme Middellandse Zee zijn de Griekse eilanden zeer populair als vakantiebestemming. Maar voor degene, die iets meer uit hun vakantie willen halen, biedt het Griekse vasteland alles wat je je kunt wensen. Mooie steden, volop historie, prachtige natuur, talloze musea, eeuwenoude cultuur, een heerlijke keuken. Alles wat een toerist zich kan wensen. Onderstaande voorbeeldreis voert langs alle hoogtepunten van het Griekse vasteland.

Dag 1: heenreis naar Thessaloniki

Tegenwoordig kun je rechtstreeks vliegen op Thessaloniki vanuit Amsterdam of Charleroi. In drie uur tijd sta je in de tweede stad van Griekenland. Als je aankomt moet je wel even je horloge een uur vooruit zetten, omdat de Griekse tijd een uur later is dan de Midden-Europese tijd (zowel in de zomer als in de winter).

Dag 2: Thessaloniki

De eerste volledige dag in Griekenland gaan we niet direct veel kilometers maken, maar rustig genieten van Thessaloniki. Zorg dat je een hotel in het centrum hebt, zodat alle bezienswaardigheden op loopafstand liggen. Het meest in het oog springt de Witte Toren aan de kust. Verder vind je in het centrum volop winkels, restaurants en het gezellige Aristotelesplein. Als je door de stad slentert, vergeet dan niet om een Grieks-Orthodoxe kerk binnen te stappen. Dit is één van de ontelbare stromingen binnen het Christendom. De Grieken zijn erg gelovig en geloven net als Katholieken en Protestanten in Jezus en God, maar doen dat op hun eigen manier. De kerken zijn binnen altijd prachtig versierd, maar let op; niet in alle kerken mag er gefotografeerd worden.

Dag 3: Thessaloniki - Kalambaka

Vandaag een lange dag, want er moet bijna 300 kilometer gereden worden, deels door de bergen. Bovendien staat in Vergina een bezoek gepland aan de graftombes van enkele belangrijke koningen, prinsen en prinsessen van het oude Macedonische koninkrijk. Waaronder de graftombe van Philippus II van Macedonië, de vader van Alexander de Grote (één van de grootste heersers uit de wereldgeschiedenis). Na de stop in Vergina vervolgen we de weg naar Kalambaka voor één van de hoogtepunten van Griekenland.

Dag 4: Kalambaka

In Kalambaka liggen de indrukwekkende Meteora kloosters. Op hoge rotsformaties (die op zichzelf al de moeite waard zijn om te bewonderen) zijn zes kloosters gebouwd. Eeuwen geleden waren er zelfs 21, die enkel met een touw te bereiken waren. Voor de echte fanatiekelingen kun je natuurlijk alle zes kloosters bezoeken. Maar iedereen moet toch zeker twee kloosters bezichtigen, die nu via trappen te bereiken zijn. Je moet dus wel goed ter been zijn. Als het goed weer is, zou je zeker de zonsondergang moeten bijwonen met uitzicht op de kloosters. Verder is Kalambaka een gezellig toeristendorp met voldoende winkeltjes en restaurantjes.

Dag 5: Kalambaka - Delphi

Als je vandaag niet te laat vertrekt richting Delphi, kun je in de middag deze beroemde plaats bezoeken. Als je aankomt, kun je het beste als eerste de archeologische site bezoeken, omdat die maar tot drie uur toegankelijk is. Het museum is tot vier uur open. Een beetje verder vind je het beroemdste deel van Delphi (de tempel waar nog drie zuilen overeind staan) die vrij toegankelijk is (vreemd genoeg). In Delphi zelf is het altijd een drukte van belang. Wie iets rustiger wil zitten (en goedkoper) kan ook naar het iets verderop gelegen Arachova gaan. In de winter is dit een wintersportplaats (je leest het goed), omdat er prima geskied kan worden in de bergen rondom Arachova.

Dag 6: Delphi - Olympia

Als je er gisteren niet aan toegekomen bent om Delphi te bezoeken, zorg dan dat je om 9 uur ter plaatse bent. Voor de grote hordes toeristen. De route naar Olympia komt voorbij Nafpaktos aan de kust. Deze plaats is weliswaar erg druk, maar het is zeker de moeite waard om hier te lunchen en een bezoekje te brengen aan het fort, dat deels in zee ligt. Na Nafpaktos bereik je het (schier)eiland Peloponnesos via een prachtige tolbrug. Waarschijnlijk ben je te laat om de bezienswaardigheden van Olympia te bezoeken, maar het dorpje heeft voldoende vertier voor een leuke namiddag/avond.

Dag 7: Olympia - Nafplio

Net zoals in Delphi gaan de bezienswaardigheden in Olympia op tijd dicht, maar zijn ze 's morgens ook op tijd open (ongeveer 9 uur). Een bezoek aan de archeologische site is een must, het klassieke museum en het museum van de Olympische Spelen van de oudheid de moeite waard voor de liefhebbers. Voor degene, die een museum zoekt over de moderne Olympische Spelen (vanaf 1896) komt bedrogen uit. Ooit was er een museum, maar dat is gesloten. (In Athene is er een redelijk alternatief, waarover later meer). Een andere tegenvaller is dat de plaats waar het Olympisch vuur tegenwoordig wordt aangestoken, niet goed is aangegeven. Bovendien staat de schaal waar het zonlicht in valt om de fakkel aan te steken, er helaas helemaal niet! Na Olympia vervolgen we de rondreis door het bergachtige centrum van de Peloponnesos, om tot slot aan te komen in de gezellige kustplaats Nafplio. De eerste hoofdplaats van het moderne Griekenland.

Dag 8 en 9: Nafplio

Inmiddels staat er al ruim 1000 kilometer op de teller. Nu even wat rust in Nafplio, wat voldoende mogelijkheden geeft. De oude binnenstad ligt direct aan zee en heeft een mooie boulevard. Even verderop liggen er zelfs wat stranden (zand gemengd met kiezels). De blikvanger van Nafplio is het Palamidi kasteel, dat hoog boven de stad uittorent. Het kasteel zelf is niet heel bijzonder, maar bij goed weer is het uitzicht vanaf het kasteel over de stad prachtig. Voor degene die niet willen uitrusten en nog meer van de Griekse oudheid wil proeven, kan Nafplio gebruiken als uitvalsbasis richting het klassieke Sparta (1,5 uur rijden), Mycene (0,5 uur rijden) of Epidaurus (1 uur rijden). Epidaurus is ook goed te bezoeken op dag 10 als we richting de eindbestemming Athene rijden. In Epidaurus vind je een theater, wat nog vrijwel volledig in tact is. Dit openluchttheater kan duizenden toeschouwers herbergen, terwijl de akoestiek geweldig is. Als je op een steen staat, midden op het middenterrein, kun je jezelf gemakkelijk zonder microfoon verstaanbaar maken voor het publiek. Nu worden er nog steeds in de zomermaanden optredens gehouden.

Dag 10: Nafplio - Athene

Vandaag de laatste kilometers met de auto richting de hoofdstad Athene. We komen voorbij het beroemde kanaal van Korinthië. Vergeet niet af te slaan richting de plaats Korinthië, anders zit je op de tolweg richting Athene, waar je niet meer afkunt. Het kanaal van Korinthië is bekend vanwege zijn hoge steile rotsen aan weerszijden van het kanaal. Voor het verblijf in Athene zijn er twee mogelijkheden. Of je gaat dichtbij de bezienswaardigheden zitten in de binnenstad. Of de strandliefhebbers kunnen hun verblijf boeken aan de Atheense Rivièra.. In de Atheense voorstad Glyfada staan diverse hotels vlakbij het strand. Via een tram is het centrum van Athene vanuit Glyfada uitstekend te bereiken (1,20 euro enkele reis).

Dag 11, 12 en 13: Athene

De lengte van je verblijf in Athene is natuurlijk helemaal afhankelijk van ieders wensen, voorkeuren en portemonnee. Twee dagen is echt het minimum, Drie dagen geeft voldoende tijd om een indruk te krijgen van de meest beroemde bezienswaardigheden, zoals er zijn:
  • De Akropolis is het hoogtepunt van een bezoek aan Athene. Op een rots in het midden van de stad ligt een tempelcomplex waar het 2500 jaar oude Parthenon het meest in het oog springt. Maar ook de andere bouwwerken en ruïnes zijn de moeite waard. Evenals het mooie uitzicht over de miljoenenstad. Let wel op, dat je een kaartje koopt bij de kassa, die niet op dezelfde plaats is als de ingang. Voor hetzelfde geld sta je aan te schuiven in de verkeerde rij om tot de conclusie te komen dat je geen kaartje hebt.
  • De Tempel van de Olympische Zeus ligt aan de voet van de Akropolis, wat gratis te bezoeken is met een kaartje van de Akropolis. Hoewel er niet veel meer overeind staat van de tempel, kun je jezelf wellicht inbeelden hoe groot de tempel geweest moet zijn. Naast de voormalige tempel staat de mooie Poort van Hadrianus.
  • Het Akropolis-museum ligt ook aan de voet van de Akropolis en is gebouwd bovenop opgravingswerkzaamheden. Je kunt die goed zien liggen, omdat je grotendeels over een glazen vloer loopt. Het museum is in één woord indrukwekkend. Tip: het museum is 's avonds tot 8 uur open. En bovendien meestal in de avond wat minder druk. Als je na sluitingstijd nog even in de stad blijft, kun je genieten van de prachtig verlichte monumenten.
  • Het Syntagma-plein is het echte centrum van Athene. Vanaf hier begint de grote autovrije winkelstraat Ermou. Aan de andere kant van het plein vind je het parlement. Hier wordt nog ouderwets de wacht gehouden door Griekse wachters in klederdracht. De wisseling van de wacht elk uur is leuk om te zien (en soms lachwekkend). De grote wisseling van de wacht is elke zondag om 11 uur en de moeite waard om te zien, maar zorg dat je op tijd bent, wegens de grote belangstelling.
  • Het Panathees stadion is het oudste Olympische stadion van de moderne Olympische Spelen. In 1896 werden hier de Olympische Spelen gehouden. In het stadion is er een klein Olympisch museum ingericht. Op de 192 meter lange baan eindigde in 2004 de Olympische marathon en werd hier het Olympisch boogschieten gehouden. Vanaf de top van het stadion kun je mooie foto's maken van de Akropolis.
Naast deze vijf "topatracties" kent Athene nog volop bezienswaardigheden, zoals diverse musea, het Olympisch stadion van 2004 (waar nu Panathinaikos en AEK Athene spelen), het stadion van Olympiakos en ontelbare kerken (en niet alleen Grieks-Orthodoxe). Je zult jezelf niet snel vervelen in de Griekse hoofdstad.

Dag 14: terugreis vanuit Athene

Al naargelang de dagen in Athene vlieg je na twee weken weer terug naar huis. Als je nog tijd en geld hebt is uitrusten op één van de prachtige Griekse eilanden met mooie stranden natuurlijk een optie. Zoals het nabijgelegen Santorini met zijn beroemde witte huisjes en blauwe daken, wat iedereen kent van de reclames. Een vakantie naar Griekenland is vrijwel altijd een succes!

Lees verder

© 2015 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…
Orakel van de god Apollo: DelphiDelphi, de beroemdste heilige plaats van het oude Griekenland, ligt aan de voet van de Parnassós. Het is het krachtigste…
Wereldwonder 4: Het beeld van Zeus in OlympiaNaast de machtigste aller goden was hij de Hemelgod. Hij slingerde met bliksems, liet het regenen en sneeuwen. Omdat hij…
De Griekse godenDe Griekse godenDe oude Grieken kenden vele goden, zoals Zeus, Hades en Pallas Athene. Elke god of godin had zijn eigen zaken waar hij z…

De beste 5 parken van DroomparkenDe beste 5 parken van DroomparkenIn 1999 begon Droomparken met het aanbieden van vakantieverblijven op parken in Nederland. In 2015 heeft Droomparken rui…
Bijzondere herbergen op de route naar Santiago de CompostelaEr zijn tegenwoordig veel mensen die de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela lopen. Er zijn mensen van over de hele…
Tedje8 (51 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.