Bijzondere herbergen op de route naar Santiago de Compostela

Er zijn tegenwoordig veel mensen die de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela lopen. Er zijn mensen van over de hele wereld die deze route lopen om dichter bij zichzelf te komen, om religieuze redenen of om van de natuur en cultuur te genieten. Als pelgrim kom je elke avond moe van de lange tocht aan bij een herberg. Je bent dan al snel blij met een bed en een warme douche. Maar sommige herbergen hebben een hele speciale sfeer die je eigenlijk niet mag missen.

Roncevalles

Na een barre of juist schitterende tocht door de Pyreneeën kom je als pelgrim aan in het plaatsje Roncevalles. In het plaatsje staat niet veel meer dan een klooster en twee restaurants voor de pelgrims. Als pelgrim mag je in het klooster overnachten. Het klooster wordt elke keer weer door een andere groep Nederlanders beheerd. Door deze Nederlanders word je dan heel hartelijk en warm ontvangen. Bijna alle Nederlanders die hier als vrijwilliger staan, hebben zelf de pelgrimstocht ook al eens gelopen. Zij weten dus uit ervaring hoe fijn het is om na een zware tocht een warm onthaal te krijgen.

Het klooster is al heel oud. Hier hebben al vele eeuwen pelgrims in geslapen. Het klooster heeft muren die bijna een meter dik zijn. Dit is zo gebouwd om de kou in de winter buiten te houden. De muren zijn zo dik dat je hier niet tot nauwelijks ontvangst hebt met je mobiele telefoon. Elke avond in het pelgrimseizoen (vanaf begin april tot eind oktober) is er een mis voor de pelgrims. In deze mis worden de pelgrims gezegend voor hun reis. Het volgende gebed wordt in het Spaans gezegd.

Universele kracht,
We vragen dat U over ons waakt als we in liefde naar Santiago de Compostela lopen
Wees voor ons onze metgezel op de weg
Onze gids bij de kruispunten
Onze adem in onze uitputting
Onze bescherming in gevaar
Onze schaduw in de hitte
Ons licht in de duisternis
Onze troost in ontmoediging
En onze kracht in onze intenties
Zodat we met Uw aanwijzingen we veiling arriveren op onze bestemming en dat we veilig weer thuis en bij onze familie komen. Gezegend met het goede en vervuld met geluk.
Amen


Grañón

Ongeveer 210 kilometer verder in het kleine plaatsje Grañón staat een kerk waar je boven in de kerk kunt overnachten. In deze kerk worden gewoon nog diensten gehouden. Een kleine waarschuwing deze plek is niet geschikt voor mensen die luxe willen. Je slaapt hier namelijk niet eens op een bed, maar op een matje. Deze matjes zijn te vergelijken met de dunne matjes die ook wel bij gym gebruikt worden. Maar ondanks dat dit niet zo lekker slaapt, is dit de ervaring zeker waard.

Je komt binnen bij een wenteltrap. Na een lange wandeltocht en met stijve benen is dat niet zo een warm welkom. Maar eenmaal boven kom je in een gezellige woonkamer met een open haard en valse piano. In de avond maak je met zijn allen een heerlijke maaltijd. Die je dan vervolgens met zijn allen op eet. Voor het eten is er ook nog een bepaalde traditie. Deze traditie is bij elke gastvrouw of gastheer weer net iets anders. Soms zing je allemaal een liedje uit je eigen land en soms zingt de gastvrouw een rap terwijl de groep mee klapt. Wat er precies gebeurt, is elke keer weer een verassing. Maar het creëert in ieder geval een sterke band met de andere pelgrims.

Later op de avond is er ook nog een verrassing. Alle pelgrims worden via een geheim deurtje naar het balkon boven de kerk geleid. Hier kom je dan op een door kaarsen verlicht balkon. Op het balkon wordt een stukje geschiedenis van de kerk verteld. Hier vindt dan een kleine ceremonie plaats. Wat ook speciaal is aan deze herberg is dat hij donativo is. Dit betekent dat je zelf mag bepalen hoeveel geld je over hebt voor de nacht slapen en de maaltijd. Als je geen geld hebt, hoef je zelfs niets te betalen.

Tosantos

Tosantos is ongeveer 21 kilometer verder lopen dan Grañón. De herberg die er staat is gezellig en authentiek. Maar wederom slaap je hier op dunne matjes. Ook bij deze herberg mag je zelf bepalen hoeveel je betaalt. Daarnaast heb je hier ook weer dat je met zijn allen een maaltijd bereidt en deze samen op eet. Als je bij deze herberg komt, wordt er zeker weten muziek gemaakt en gezongen. Ze hebben een boekje vol met religieuze liederen waar je met alle andere pelgrims samen uit zingt terwijl iemand het met een gitaar begeleidt.

Het meest bijzondere aan deze plek is wel de dienst in de avond. Dit wordt in een klein kapelletje gehouden. Je moet bukken om hier naar binnen te komen. In deze dienst worden ook gebeden en wensen voorgelezen die door andere pelgrims geschreven zijn. Deze gebeden worden ongeveer 21 dagen bewaard, dit is de gemiddelde tijd die een pelgrim er over doet om vanaf deze herberg in Santiago de Compostella aan te komen. Daarna worden de gebeden verbrand. In deze 21 dagen worden de gebeden regelmatig voorgelezen. Iedere pelgrim leest een gebed van een andere pelgrim voor die in zijn moedertaal geschreven is. Na deze mis kun je als pelgrim zelf ook zo een gebed achterlaten.

Agés

In Agés zijn verschillende herbergen aanwezig. Maar voor een bijzondere ervaring is de herberg Casa Caracol een aanrader. Ook deze plek is op basis van een vrijwillige bijdrage. Je moet wel een beetje geluk hebben wil je hier mogen blijven slapen, want de gastvrouw heeft er niet altijd zin om pelgrims te ontvangen. Soms heeft ze geen zin om voor de pelgrims te koken en dan word je door gewezen naar een andere herberg. Als er wel pelgrims slapen dan wil ze ook echt zelf voor de pelgrims koken. Ze kan heerlijke salades en soep maken. Ook is de gastvrouw een bijzondere en hartelijke vrouw met humor.

Je wordt op deze plek gelijk ontvangen met koffie en thee en koekjes. Dit wordt bij geen enkele andere herberg gedaan. Zo iets eenvoudigs voelt echt hemels als je moe en bezweet binnen komt van je wandeltocht. Deze herberg heeft verschillende grote zalen. Dit zijn prachtige en authentieke ruimtes. In de zalen staan dikke matrassen die je mag gebruiken voor de nacht. In de bovenste zaal hangen ook nog twee hangmatten waar je in kan liggen. Deze herberg is heerlijk rustig om in te slapen.
© 2015 - 2024 Riannevdmeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Via de la Plata: pelgrimsroute van Sevilla naar SantiagoVia de la Plata: pelgrimsroute van Sevilla naar SantiagoDe Via de la Plata (ook wel de Zilverroute genoemd) is een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Hij is min…
Santiago de Compostela met kathedraal bezoeken op één dagSantiago de Compostela met kathedraal bezoeken op één dagZoals zoveel mensen hadden ook wij de wens om ééns in ons leven een bezoek te brengen aan Santiago de Compostela. Welisw…
Camino de Santiago: wat kun je verwachten?Camino de Santiago: wat kun je verwachten?Niet eerder sinds de Middeleeuwen was de Camino de Santiago zo populair als in de 21e eeuw. In het jaar 2015 kwamen 262.…

Voorbeeldreis Griekenland vasteland Thessaloniki - AtheneVoorbeeldreis Griekenland vasteland Thessaloniki - AtheneGriekenland als vakantieland is vooral bekend om haar ontelbare eilanden en prachtige stranden. Gecombineerd met vele zo…
Voorbeeldreis Klein-Polen: Krakau, Auschwitz en TatraDe Poolse provincie Klein-Polen leent zich uitstekend voor een week (of langer) vakantie volop afwisseling tussen natuur…
Bronnen en referenties
  • De ANWB wandelgids Spaanse St. Jacobsroute
  • http://www.206tours.com/info/elcamino/prayers.htm
Riannevdmeer (9 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.