Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden Griekenland

Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden Griekenland Griekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naar Griekenland vertrekt voor een zonvakantie, komt onherroepelijk ernstig verslaafd terug. Met name de Griekse eilanden vormen een unieke vakantiebestemming. Ieder eiland heeft zijn eigen natuur, bijzonderheden, attracties, charme en identiteit. Maar wat zijn nou echt een paar van de leukste Griekse eilanden voor een vakantie of reis naar Griekenland?

Welke Griekse eilanden zijn er allemaal?

Griekenland heeft maar liefst tussen de drieduizend en tienduizend eilanden, waarvan er echter maar zo'n 150 ook daadwerkelijk worden bewoond. Ieder eiland heeft zijn eigen bijzondere identiteit, cultuur, natuur en historie. De eilanden, die dichter bij Italië liggen, hebben bijvoorbeeld veel van de Italiaanse cultuur, architectuur en geschiedenis. De eilanden, die voor de kust van Turkije liggen daarentegen, kennen veel Turkse invloeden wat je terugziet in de dansen, het eten maar ook onder andere in de aard van de mensen.

De eilanden zijn soms ruw en rotsachtig van natuur en soms ook een explosie van groen. Er zijn vulkanische eilanden, vlakke en bergachtige eilanden, met afwisselend ronde en juist meer grillige vormen. De locale bevolking is soms luidruchtig en soms ingetogen maar zeker op minder toeristische eilanden altijd meer dan gastvrij.

Soms is een eiland werkelijk bedolven onder de opgravingen van oude archeologische vondsten, soms kent een eiland minder historie maar is het gewoon puur in zijn lieflijkheid. Sommige eilanden zijn al erg toeristisch en andere worden nauwelijks of niet door toeristen bezocht en zijn nog helemaal oorspronkelijk gebleven. Sommige eilanden hebben witte huisjes en blauwe zee, terwijl anderen groen zijn met pastelkleurige huisjes.

Wat zijn nou de leukste Griekse eilanden voor een onvergetelijke Griekenland vakantie?

Welke eilanden geschikt zijn voor een Griekenland vakantie is een niet zo eenvoudig te beantwoorden vraag. Alle Griekse eilanden zijn namelijk de moeite waard voor vakantie en reizen naar Griekenland. Het is maar net wat je zoekt. Hier volgen dan ook wat richtlijnen, zodat je kunt uitvogelen welke eilanden jou het meeste trekken voor je volgende vakantie in de azuurblauwe Middellandse Zee. Eén ding is zeker, we staan niet in voor de gevolgen want je wilt niet meer weg!

Toeristische Griekse Eilanden: Kreta, Kos, Corfu en Rhodos

Relatief toeristisch vergeleken met sommige andere Griekse eilanden, zijn de eilanden Kreta, Kos, Corfu en Rhodos.
Kreta is het grootste eiland van allemaal, in één vakantie krijg je het zeker niet gezien. Kreta heeft een aantal erg toeristische plaatsen zoals Chersonissos, Chania en Rethymnon. Je vindt er echter ook nog minder toeristisch gebied, omdat het zo groot en divers is. De Kretenzers hebben een heel eigen persoonlijkheid en zijn enorm gastvrij.
Kos is een erg klein eiland met erg veel archeologische vindplaatsen. Kos heeft fantastische stranden en een bruisend uitgaansleven maar qua Griekse cultuur is er weinig bewaard gebleven. Voor lekker en traditioneel Grieks eten en Grieks dansen moet je zeker niet kiezen voor Kos.
Corfu ligt vrij dicht bij Italië en heeft de lieflijkheid van Italiaanse steden. Ook in het eten vind je Italiaanse invloeden terug. Op het relatief groene eiland vind je onder ander de villa waar keizerin Sissi van Oostenrijk ooit woonde. Ze werd zo verliefd op Corfu dat ze er niet meer weg wilde en dat is best begrijpelijk.
Rhodos heeft een prachtige oude stad waar de restanten van één van de zeven wereldwonderen zijn overgebleven. Het is een heel toeristisch eiland, dat echter wel een prachtige natuur heeft en erg interessant is om te ontdekken buiten de meest voor de hand liggende toeristische gebieden.

De Cycladen: Griekse eilanden met witte huisjes en blauwe zee

De Cycladen vormen een ideale bestemming voor de mensen, die op zoek zijn naar de idyllische plaatjes op de Griekse postkaarten. De prachtige witte huisjes en witgepleisterde straatjes tegen een achtergrond van azuurblauw zijn namelijk te vinden op deze eilandengroep. De Cycladen variëren van heel mondain (Mykonos en het vulkanisch Santorini) tot pittoresk (Paros, Tinos) en ongerept (Naxos, Andros).

Voor een eerste kennismaking met de Griekse eilanden is bijvoorbeeld Santorini een goede keuze. Santorini heeft zowel toerisme als rust te bieden, er is veel te bekijken en het is enorm pittoresk. In het dorpje Oia (spreek uit Ia) is de mooiste zonsondergang ter wereld gratis en voor niets te bewonderen.

De oostelijke Griekse eilanden: Lesbos, Chios en Samos

Lesbos, Samos en Chios liggen relatief dicht bij Turkije en hebben hierdoor een warm klimaat en een zomer die geen einde kent. Hier kun je op vakantie van mei tot oktober. Lesbos is groot en grillig en er is enorm veel te bekijken. Het heeft prachtige stranden en veel oude dorpjes. Chios is eigenzinnig en heeft een rijke historie. Het is een eiland dat het toerisme eigenlijk niet nodig heeft maar de toerist erg veel te bieden heeft wat nog echt Grieks is. Samos is enorm groen en heeft zelfs watervallen. Het eiland heeft een ideale combinatie van toerisme en authenticiteit en een zachtaardige, nog echt geïnteresseerde bevolking.

Minder bekende eilanden: Kefalonia, Patmos en Skiathos

Hoewel het onmogelijk is om alle eilanden te bespreken, is het ook onmogelijk om niet nog een paar minder bekende pareltjes van de Egeïsche Zee te noemen. Kefalonia ligt in het westen van de Griekse archipel en op dit eiland werd de film Captain Corelli's Mandolin (met Nicholas Cage) opgenomen. Het is een prachtig en lieflijk eiland, dat eigenlijk iedereen tijdens zijn of haar leven gezien moet hebben. Patmos is klein maar is de moeite waard, op dit eiland vind je onder andere het klooster van Johannes de Doper. Skiathos is toeristisch en groen en vormt samen met Alonysos en Skopelos een ideale vakantiebestemming, waarbij je via island hopping meerdere eilanden wilt aandoen.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimaat Griekenland door het jaar heenDe reden dat mensen Griekenland bezoeken is vaak niet alleen om van de mooie dingen die het land te bieden heeft te geni…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Middellandse Zee Cruise: Wil je ook op luxe cruise vakantie?Voor een cruise vakantie om nooit meer te vergeten hoef je niet perse naar de Carribean. Ook binnen Europa kun je een zo…

Vakantie - Regels Personenauto in EuropaVakantie - Regels Personenauto in EuropaVakantie–Regelgeving en maximumsnelheid in Europa. Goed voorbereid op reis! Voor velen staat de (auto) zomervakantie wee…
Roemenie; TransylvanieRoemenië, voor velen een onbekend Oost-Europees land gelegen aan de zwarte zee. Met de val van het communisme en toetred…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SofiaPapageorge, Pixabay
  • www.grieksegids.nl (kijk hier voor een interactieve kaart waarop je alle besproken eilanden kunt vinden)
  • www.griekenland.net (voor diepteinformatie over Griekenland, natuur en cultuur)
  • www.griekseeilanden.net (voor diepteinformatie over de Griekse eilanden)
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 26-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.