Griekenland, vakantie op Paxos

Het kleinste van de Ionische eilanden is Paxos, een eilandje van maar 19 km² oppervlakte. Het eiland lijkt met zijn vele olijfbomen wel één grote olijfboomgaard. Ook dit eiland is in het verleden toneel geweest van de mythologische figuren. Dit eiland is uitermate geschikt voor een ontspannen vakantie.

Algemeen

Op een afstand van ongeveer 8 km ten zuiden van Korfoe ligt het eiland Paxos (of ook wel Paxi genoemd). Paxos behoort tot de Ionische eilanden, waarvan het de kleinste is. Het eiland meet 11 x 4,8 km, heeft een landoppervlakte van ongeveer 19 km² met 2.500 inwoners. In de hoofdstad Gaios wonen ongeveer 800 mensen. Rond het eiland is een grote verscheidenheid te vinden aan duikplekken, waar van april tot en met oktober gedoken kan worden. In het heldere water is mogelijkheid te over voor het maken van schitterende onderwater foto´s.

Geschiedenis

Als eerste bewoners van Paxos worden officieel de Phoeniciërs beschouwd, maar vermoed wordt dat er al eerder bewoners op het eiland waren. De geschiedenis van het eiland loopt redelijk parallel aan die van Korfoe. Verder komt het eiland in de loop van de geschiedenis onder bezetting van:
  • De Byzantijnen
  • De Venetianen, rond 1386, Zij hebben de olijfboom op het eiland gebracht en bouwden het enige kasteel op het eiland
  • De Fransen, eind 18e eeuw, zij hadden het eiland maar 2 jaar
  • De Russen en Turken, vanaf ongeveer 1799
  • De Fransen, in het begin van de 19e eeuw kregen zij het eiland terug
  • De Britten, in ongeveer 1817, onder hun beheer werd de Ionische Unie opgericht

Halverwege de 19e eeuw, zo rond 1864 sluit Paxos zich aan bij Griekenland.

Paxos

Dit mooie groene eilandje (veel Grieken vinden dit de mooiste van alle eilanden) is volgens de legende tegelijk ontstaan met het naastgelegen eiland Anitpaxos. Dit kwam omdat Neptunes 2 keer het water raakte. Vervolgens fungeerde deze twee eilandjes als toevluchtsoord voor de geheime escapades van Neptunes en zijn vrienden.

Aan de oostkant van het eiland zijn de strandjes en heuvels, aan de westkant is het eiland ruiger met steile rotsen en grotten. Eigenlijk is het hele eiland één grote groene olijfboomgaard, er staan enkele honderdduizenden olijfbomen. Olijfolie is dan ook naast toerisme en visvangst een grote bron van inkomsten voor de bewoners. Op het hele eiland zijn maar drie dorpen te vinden, namelijk Lakka, Loggos en Gaios.

Het is een rustig eiland, enkel en alleen voor een ontspannen vakantie.

Bezienswaardigheden

  • Aan de noordkant van het eiland ligt de baai van Lakka. Er is hier veel mooi en helder lichtblauw water te vinden, met een zanderige bodem en omringd door rotsen.
  • Aan de westkant, vanuit het dorpje Loggos kunnen de diepe grotten bezocht worden.
  • Het dorpje Gaios biedt veel restaurants, bars en tavernes. De haven is de grootste van Paxos, het drukst in de maanden juli en augustus. Hiervandaan is het mogelijk om een boottocht naar de beschermde eilanden, Panagia en St. Nicolas, te maken.
  • Naast duiken, kan er ook worden gesnorkeld, gevist en gewandeld.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekse eilanden, groen en rustigGriekse eilanden, groen en rustigGriekenland heeft meer dan tweeduizend eilanden waarvan er ongeveer tweehonderd bewoond zijn. Op slechts achtenzeventig…
Bomen met mediterrane uitstralingBomen met mediterrane uitstralingIn een mediterrane tuin zijn mooie bomen zeker ook op hun plaats.Drie prachtige bomen, die het goed doen in de volle gro…
De olijfboom in Nederland bloeit met roomwitte bloemenDe olijfboom in Nederland bloeit met roomwitte bloemenDe olijfboom wordt in de cultuur van het Joodse volk gezien als een symbool van vrede en geluk. In landen rondom de Midd…
Tuintrends, een blikvanger in de tuinTuintrends, een blikvanger in de tuinAls het weer er naar is dan vertoeven we graag in de eigen tuin. De planten moeten er mooi bij staan, een tuinset moet i…

Australië, verder weg kan bijna niet!Australië, verder weg kan bijna niet!Australië is het kleinste continent wat we kennen, toch is het 210 keer zo groot als Nederland. Australië is een populai…
St Paul's Cathedral (Londen): geschiedenis van de kathedraalSt Paul's Cathedral (Londen): geschiedenis van de kathedraalDe St Paul's Cathedral is een van de meest markante gebouwen in de Londense city. Naast dat het de hoofdzetel is van de…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.