InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Buitenland > Griekenland, vakantie op Lefkas

Griekenland, vakantie op Lefkas

Griekenland, vakantie op Lefkas Het eiland Lefkas in Griekenland is er één met verschillende legenden, één over de dichteres Sappho en één over Odysseus. Vlak bij het eiland liggen een aantal kleine eilandjes, onder andere het privé eiland van de Kennedy´s. Daarnaast heeft de hoofdstad Lefkas stad veel te bieden.

Algemeen

Gelegen in de Ionische zee, 80 km ten zuiden van Korfoe en 385 km van Athene. Verbonden met het vaste land door een 50 meter lange brug, ligt het eiland Lefkas. Het eiland is 38 km lang en 15 km breed, heeft een oppervlakte van 305 km² en komt qua grootte direct achter Korfoe. Het behoort samen met Paxos, Ithaki, Kefalonia en Zakynthos tot de Ionische archipel. Het heeft ongeveer 25.000 inwoners, waarvan ongeveer de helft woont in de hoofdstad Lefkas stad.

Geschiedenis

Het eiland is al bewoond sinds het stenen tijdperk, de kolonisten uit Korinthië kwam ongeveer 650 v.Chr. Het eiland heeft deelgenomen aan de Perzische oorlog, waar het partij koos voor Sparta. En gedurende het Byzantijnse tijdperk waren er veel piraten die het eiland teisterden.

Verder was Lefkas in bezit van:
 • Orsini familie, eind 13e eeuw
 • Anjou familie, 14e eeuw
 • Turkse rijk
 • Venetianen
 • Fransen, in 1797 wanneer Napoleon de Venetianen ten val brengt
 • Britten

In 1864 sluit ook Lefkas zich aan bij Griekenland.

Lefkas

De naam Lefkas is afkomstig van het Griekse woord Lefkos en dat betekent wit. Het is vernoemd naar de kaap, gevormd door de 70 meter hoge witte krijtrots aan de zuidwestelijke kant van het eiland. Het is een zeer groen en bergachtig eiland van contrasten, er zijn toeristenplaatsen maar ook authentieke dorpjes. De oostkust is glooiend en de westkust heeft stranden met kristal blauw water, omgeven door steile rotsen. De stranden worden tot de mooiste van Europa gerekend.

Het eiland heeft de twee beste stranden van de Middellandse zee om te surfen, namelijk Vasiliki en Ai. Naast de bezienswaardigheden van het eiland en het zonnen op de stranden is het ook mogelijk om te fietsen, boksen en te tennissen. De vliegclub van het eiland organiseert zelfs zweefvlieg- en modelvliegwedstrijden.

Er is een legende waarin Lefkas een hoofdrol speelt. In de 6e eeuw v.Chr. kwam de lyrische dichteres Sappho naar het eiland met de bedoeling zelfmoord te plegen. Zij zou van de steile witte rotsen (de Leukadische rotsen) in zee zijn gesprongen, omdat haar liefde voor Phaon niet werd beantwoord. De eilandbewoners hebben het allerzuidelijkste punt van hun eiland Kavostis Kyras (vrouwenrots) genoemd. Overigens wordt deze legende ook tegengesproken en zou Sappho gewoon in haar bed gestorven zijn.

Een tweede legende of eigenlijk meer iets waar de eilandbewoners zelf van overtuigd zijn is dat zij beweren dat hun eiland ooit het thuisland was van Odysseus. Het verhaal is dat dit mythologische figuur op het eilang Ithaka, dat ten zuiden van Lefkas ligt, heeft gewoond. De eilandbewoners van Lefkas beweren dat hun eiland vroeger Ithaka heette en dat door middel van een natuurramp de nakomelingen van Odysseus het eiland hebben verlaten, zich hebben gevestigd op het huidige eiland Ithaka en deze naam hebben meegenomen van het oude naar het nieuwe eiland.

Bezienswaardigheden

 • Lefkas stad ligt aan een lagune met moerassige delen en op een vlakke landtong in het noordoosten van Lefkas. Oorspronkelijk lag de hoofdstad binnen de stadsmuren van de Frankische Ayia Mavra burcht. Deze burcht is gebouwd in de 13e eeuw in opdracht van de kruisridder John Orisini. Deze burcht heeft de stad beschermd tegen de aanvallen van onder andere de piraten en de Turken.

 • Op ongeveer 4 km van de hoofdstad bevindt zich boven de stad het rustige Faneromeni klooster met een prachtig uitzicht over Lefkas stad tot aan Preveze. Dit is het enige bewoonde klooster op Lefkas. Het is van origine een heel oud klooster, want al in 332 werd het door een brand verwoest. Het klooster was in het bezit van een icoon van Maria, deze werd door een schilder in Konstantinopel gemaakt. Hij had namelijk de afbeelding in een visioen gezien. Het klooster werd wederom slachtoffer van een brand in 1886 waarbij de icoon werd verwoest. De huidige icoon van de Heilige Maagd komt uit het Agios Oros Klooster te Halkidiki en men is ervan overtuigd dat de icoon geneeskundige krachten bezit.

 • In het dorpje Stroggili, vlak bij Preveza is het Rodia Wetland Centre. Dit is het grootste natuurreservaat van Griekenland en er zijn meer dan 280 vogelsoorten, waaronder de Dalmatische pelikaan, de zwarte ibis en de bastaard arend. In 1950 zijn hier waterbuffels uitgezet. Tijdens de boottocht naar het centrum kunnen dolfijnen en zeeschildpadden worden waargenomen.

Andere bezienswaardigheden die het eiland biedt
 • Het centrum van Lefkas stad met zijn pittoreske, smalle straatjes en terrasjes
 • Het Archeologisch museum van Lefkas
 • Het Folkloristisch museum ook in Lefkas
 • Nidri, een stadje met alle mogelijkheden als vertier en strand, de vele zeilbootjes liggen voor de kust
 • Stranden bij de plaatsen Lygia, Porto Katsiki en Egremni Aghios
 • De graftombe van Aristóteles Valaorítis op het eilandje Madóuri

Leuk om te weten

 • Voor de kust van Lefkas zijn een aantal eilandjes te vinden, zoals Skorpidi, Sparti, Meganissi en Skorpios. Deze laatste is het privé bezit van de familie Onassis. Op dit privé eiland is ooit de eerste foto gemaakt van de beroemde Jacqueline Kennedy. Meganissi heeft de op één na grootste grot van heel Griekenland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon in deze grot een Griekse onderzeeboot schuilen, zo groot is deze. De naam heeft de grot te danken aan de onderzeeboot, namelijk Papanikolis.
 • Enkele typische Griekse drankjes zijn: Raki (jenever), Frappé (ijskoffie), Retsina (harswijn) en Metaxa (cognac)

Lees verder

© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lefkas, eiland voor strandliefhebbers en prachtige natuurLefkas, eiland voor strandliefhebbers en prachtige natuurLefkas is een eiland, gelegen in de Ionische zee, langs de westkust van Griekenland. Het eiland is door middel van een b…
De mooiste stranden van GriekenlandDe mooiste stranden van GriekenlandElk jaar vieren ongeveer een half miljoen Nederlanders hun vakantie in Griekenland. Het de hoge temperaturen en de relat…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…
Griekenland, vakantie op KarpathosEen eiland met één van de mooiste stranden van Zuid Europa is Karpathos. Een eiland waar een rustige vakantie gevierd ka…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Griekenland, vakantie op Lefkas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!