Griekenland, vakantie op Kos

Griekenland waarvan niet alleen het vaste land geassocieerd wordt met de mythologie, ook de eilanden hebben hiermee te maken. Op Kos zijn overblijfselen te vinden van onder andere de god Apollo. Ook de grondlegger van de medische wetenschap, Hippocrates, komt hier vandaan. De boom waaronder hij les gaf bestaat nog steeds.

Algemeen

In de Egeïsche zee, vlak bij de kust van Turkije ligt het prachtige groene Griekse eiland Kos, het op drie na grootste eiland van de Dodekanesos (=twaalf eilanden) eilandengroep. Het eiland is 40 km x 8 km groot en er wonen ruim 25.000 mensen. De hoofdstad van het eiland is Kos stad.

Geschiedenis

Kos heeft al bewoners gehad sinds de prehistorie, namelijk de Cariërs, de Minoërs en rond 1400 v.Chr. de Myceners (een partij uit de Trojaanse oorlog). Ongeveer 700 v.Chr. kwamen de Doriërs op het eiland en stichtten samen met het eiland Rhodos het antieke Kos. Rond 500 v.Chr. bezetten de Perzen het eiland en na de stichting van de stad Kos (op dezelfde plaats waar de huidige stad staat) begon een periode van voorspoed. Deze kwam ten einde door de verwoesting van de stad door een zware aardbeving. In 1933 werd Kos nog een keer verwoest door een aardbeving.

Dan een paar eeuwen later wordt het eiland vervolgens bezet door:
 • De Johanniete orde, het fort dat aan de haven terug te vinden is, is van hen.
 • Het Turkse rijk
 • De Italianen

In 1948 wordt het eiland weer met Griekenland verenigd.

Kos

Het eiland is eigenlijk vrij vlak, met in het noorden veel weilanden en akkers. Het bestaat voornamelijk uit laagland, met een bergketen aan de oostkust van het eiland. Het hoogste punt van deze bergketen ligt op 800 meter, op de top staat een kapelletje en een kruis. Er zijn op het eiland ook zandstranden te vinden, bestaand uit grof zand.

Kos is de geboorteplaats van de grondlegger van de medische wetenschap: Hippocrates (460-370 v Chr.). Het was Hippocrates die de geneeskunde verloste van tovenaars en priesterschap. Nog steeds wordt de Beroepseed der Geneesheren, het belangrijkste van zijn geschriften, beschouwd als het belangrijkste van het medisch denken, dat door alle tijden heen geldig blijft. De plataan, waaronder hij les gaf aan zijn leerlingen, bestaat nog steeds. De inmiddels één van de oudste bomen ter wereld (zeker de oudste boom van Europa) is te vinden in het centrum van Kos stad en heeft een omtrek van 14 meter.

Enkele van de bezienswaardigheden

 • In Kos stad (al sinds 366 v.Chr. de hoofdstad van het eiland) is het mooie kasteel (Naratziate) van de Johannieteorde (kruisridders afkomstig uit Rhodos) te bezichtigen. Zij hebben het kasteel gebouwd om de orde te beschermen tegen de aanvallen van de Turken. Voor de bouw werd veel materiaal van het Asklepieion gebruikt. De ronde toren, links van de binnenste brug is het beste bewaard. In deze toren zijn de wapens te vinden van de grootmeesters van de orde: De Lastic (1437-1454) en de Milly (1454-1461).

 • Ook in Kos stad zijn de imposante Romeinse ruïnes van Casa Romana met zijn van oorsprong 26 kamers en 3 zwembaden, met Ironische en Korintische zuilen omringde binnenplaatsen, ook zeker het bezoeken waard. Er zijn nog divers mozaïeken te bezichtigen.

 • Door de aardbeving in 1933 zijn in Kos stad nieuwe bouwwerken uit de Romeinse tijd ontdekt. Onder andere het Odeon een vroeger theater en vele beelden waaronder een van Hypocrates.

 • In de 4e eeuw was Asklepieion een rust- en herstelplaats. Inmiddels het belangrijkste monument van het eiland. Hier zijn overblijfselen te vinden van de belangrijkste “kuuroorden” uit de oudheid. Vroeger was het een heiligdom van de god van de geneeskunde Asclepius (door de Romeinen Aesculapius genoemd, hier komt het medisch symbool de Aesculaap vandaan), een soort eerstehulppost waar men in geval van nood naar toe ging. Het werd verwoest door een aardbeving of door aanvallen van de Saracenen (dit is niet geheel meer te achterhalen) in 554 en in 1902 herontdekt en gereconstrueerd. Het staat ook bekend als het centrum van de medicijnschool van Hippocrates. Het geheel bestaat uit drie terrassen, op de 1e is een optaal (3e eeuw v.Chr.) en de Romeinse baden. Op het 2e een altaar van Apollo (4e eeuw v.Chr.), en een Apollotempel (jaar 200). Op het 3e terras de Dorische Tempel Asclepius (ook uit 200).

Andere bezienswaardigheden die het eiland biedt:
 • Asfendiou-dorpen, Lagoudi, Zia, Asomatos, Evangelistria en Agios Dimitrios. Vijf schilderachtige dorpjes vlak bij elkaar, op beboste hellingen
 • Palaio Pyli, een verlaten Byzantijnse stad met resten van de kasteelmuur ingebouwd in een rots. Hier is ook de klassieke graftombe van koning Charmylos.
 • Kefalos, een middeleeuws kasteel en een windmolen
 • Tigaki, zoutpannen Alikes “birdwatching”
 • Zandstranden als, Kos stad, Psalidi, Kardameno en Kefalos

Leuk om te weten

 • Een Griek altijd vragen of zij/hij gefotografeerd mag worden
 • Er geen wilde zoogdieren voorkomen
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op KalymnosHet Dodecanese eiland Kalymnos is een vrij dor en bergachtig eiland. Dit is typische een eiland waar klimliefhebbers hun…
Griekenland, vakantie op AgathonissiHet meest noordelijke eiland van de Dodecanese eilanden is het kleine eilandje Agathonissi, het is maar 2 km² groot. Dit…
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
Griekenland, vakantie op SymiEen redelijk klein eiland vlak voor de kust van Turkije, Symi. Een eiland waar tot aan het begin van de 20e eeuw de spon…

Griekenland, vakantie op LefkasGriekenland, vakantie op LefkasHet eiland Lefkas in Griekenland is er één met verschillende legenden, één over de dichteres Sappho en één over Odysseus…
Sisi en het Griekse eiland KorfoeEén van de Griekse eilanden is Korfoe, een eiland waarvan bewijzen bestaan dat er 50.000 jaar geleden al mensen op het e…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.