Griekenland, vakantie op Symi
Een redelijk klein eiland vlak voor de kust van Turkije, Symi. Een eiland waar tot aan het begin van de 20e eeuw de sponswinning erg belangrijk was. Het eiland leent zich prima voor een rustige vakantie, waarbij onder andere één of meer van de 300 kerken, kloosters en kapelletjes bezocht kunnen worden.
Algemeen
Ongeveer 40 km ten noordwesten van Rhodos, niet ver van de Turkse kust, ligt een klein eilandje dat Symi heet. Het wordt ook wel Simi genoemd, heeft een landoppervlakte van 58 km², een kustlijn van 85 km en ongeveer 2.500 inwoners. De meeste mensen wonen in het dorpje Chorio of Symi Stad.
Symi en de mythologie
Het is Homerus, die in zijn beroemde Ilias Nereus, al spreekt over Symi. De toenmalige koning van dit eiland zou op Achilles na de schoonste man onder de Grieken zijn geweest. In dit boek wordt ook al over de mythologie gesproken:
- Op het eiland woonde een beroemde zeevaarder c.q. sponzenvisser, c.q. scheepsbouwer Glaukos, behorende zeegoden. Hij was bouwer van het schip de Argo waarmee hij deel uitmaakte van de expeditie van de Argonauten. Er waren vele koningsdochters verliefd op Glaukos, hij ontvoerde de dochter van koning Lalysos die over Rhodos regeerde. Glaukos bracht haar naar een eiland dat kaal en leeg was. Vanaf dat moment werd het eiland naar deze prinses vernoemd: Symi
De sponzenvisserij
Het zoeken naar natuurlijke sponzen was een bezigheid op vele van de Dodecanes eilanden. Toen ongeveer halverwege de 19e eeuw de vraag naar dit materiaal toenam, werd ook op Symi door duikers hiernaar gezocht. Om snel geld te verdienen en rijk te worden doken duikers het materiaal op dat soms op 70 meter diepte te vinden was. Helaas was men toen nog niet zo bekend met het feit dat wanneer men diep dook, er rustig aan naar boven gekomen moest worden en niet in een snelle rechte lijn. Heel veel van de duikers kregen dan ook last van de decompressieziekte, hun longen, of raakten zelfs verlamd.
Aan het einde van de 20e eeuw stierven door nog onbekende oorzaak heel veel sponzen, waarmee de handel hierin dan ook stil kwam te liggen.
Geschiedenis
Al in de mythologische tijd wordt er gesproken over Symi. Andere namen die het eiland ooit gehad heeft zijn onder andere: Aigli, Metapontis en Cariki.
Ook Symi heeft onder het beheer gestaan van het Romeinse en het Byzantijnse rijk. Zo rond de helft van de 15e eeuw kwamen de Turken op het eiland, zij bleven hier tot ongeveer 1912, waarna de Italianen de macht overnamen. Zij bleven tot rond 1943 toen zowel de Britten als de Duitsers om het eiland streden. De overwinning op de Duitsers van de Dodecanese eilanden werd op dit eiland getekend op 8 mei 1945.
Op 7 maart 1948 sluit Symi zich aan bij Griekenland.
Symi
Het schilderachtige eiland, dat steil uit zee opreist, is nogal kaal en dor, maar wel heel vruchtbaar. Doordat in het begin van de vorige eeuw een enorme bloei op het eiland was met betrekking tot de scheepsbouw (en scheepsvaart), werden vele bomen (zeg maar rustig de meeste bomen) gekapt voor de bouw van de schepen. Toentertijd woonde er ongeveer 30.000 mensen op het eiland was Symi het hoofdeiland van de Dodecanese eilanden.
Op het eiland zijn vele baaien te vinden, veel olijfboomgaarden en druivenranken, bossen, dennenbomen en cipressen. De huisjes, vooral in de hoofdstad Chorio, zijn gebouwd in een neo klassieke stijl.
Bezienswaardigheden
- Vlak bij het strand van Panormitis ligt het (in Byzantijnse stijl gebouwde) klooster van de aartsengel Michael. Het werd gebouwd ongeveer 450 jaar v.Chr. en heeft een herbouw gehad in 1783. Gebouwd werd op de plaats waar vroeger de tempel voor Poseidon stond.
- De Pedi Vallei, de vruchtbare plek van het eiland. Een gebied dat zich uitstrekt vanaf Pedi tot aan Chorio. Er zijn hier heel veel boomgaarden en mooie tuinen te vinden waar onder andere vijgen groeien.
Andere bezienswaardigheden van het eiland zijn :
- De ruim 300 kloosters, kerken en kapelletjes verspreid over het gehele eiland
- De stenen wijnpersen uit het Byzantijnse tijdperk
- De kerk van de profeet Elia
- De catacomben en Romeinse mozaïeken in Nimborio
- Het beklimmen van de kali strata, 400 treden die van Galios naar Horio voeren
- De vele strandjes van het eiland