Griekenland, vakantie op Andros

Met meest noordelijke eilanden van de Cycladen is Andros, een rotsachtig maar groen eiland. Ook dit eiland heeft natuurlijk te maken met de Griekse mythologie. De bewoners leven voornamelijk van de visvangst, maar het toerisme doet ook een aardige duit in het zakje.

Algemeen

Het meest noordelijke eiland van de Cycladen Noord is Andros. Het eiland heeft een landoppervlakte van ongeveer 380 km², een kustlijn van 77 km en ca 10.000 inwoners. De hoofdstad van het eiland is Andros-stad ook wel Chora genoemd. Het is te bereiken per boot vanaf Pireaus en Rafina, het is ongeveer 2 uur varen.

Geschiedenis

Vroeger had het eiland andere namen. De oudste was Gavros, maar ook Hydroussa, Epagris en Lasia waren namen die één en het zelfde eiland aanduiden.

Rond 1000 v.Chr. werd het eiland bezet door de Ioniërs, maar daarvoor kende het al bewoners zoals onder andere de Feniciërs en Kretenzen. Gedurende de Perzische oorlog kwam het eiland tot 480 v.Chr. in beheer van Perzië, waarna de Atheners het beheer overnamen. Daarna kwam Andros nog in bezit van:
 • Het Macedonische rijk, tot ca. 315 v.Chr.
 • Het Romeinse rijk, in 129 v.Chr.
 • Het Byzantijnse rijk
 • Het Venetische rijk
 • Het Turkse rijk rond 1579

In 1821 vond de grote vrijheidsoorlog plaats, waarin Andros een grote bijdrage leverde.

Andros

Vanuit zee gezien lijkt Andros op een rotsachtig onbewoonbaar eiland. Het tegendeel is echter waar, het is wel bergachtig en heeft geen kale vlakten. Er wonen wel mensen op het eiland, en door de vele aanwezige bronnen is het een vrij groen eiland. Aan de zuid- en westkust rijzen de kusten steil uit zee op. De andere kusten van het eiland hebben talloze baaien-, stranden en rotsen van grijs marmer. Er zijn vier belangrijke havens, Chora, Basti, Korthi baai en Port Gavrio.

Andros heeft net als zoveel andere Griekse eilanden te maken met de mythologie. Over dit eiland doen 2 verhalen de ronde, namelijk de volgende:
 • Koning Minos van Kreta zond de halfgod Andros gestuurd. Hier was Andros de eerste koning van het eiland en gaf het daarom ook zijn naam.
 • Al in de oudheid werd Dionysus (de god van de wijn) op dit eiland geëerd. Volgens overlevering stroomde tijdens de feesten ter ere van de god, wijn uit een bron in plaats van het gebruikelijke water

Veel gezinnen op het eiland leven van de visvangst. Het eiland wordt ook wel het renteniers eiland genoemd, omdat veel inwoners uit Athene hier een tweede huis hebben gekocht, of er na hun pensionering gaan wonen.

Bezienswaardigheden

 • Chora (Andros-stad) wordt al ruim 2400 jaar bewoond, ligt op een schiereiland. De stadsmuren zijn verwoest, de vestingachtige huisjes hebben allen hun achtergevel naar zee gericht en de hooggeplaatste venster naar de stadszijde.
 • Het klooster Panagradou dat in de 10e eeuw werd gebouwd. Hoog in de bergen aan de zuidkant van het eiland heeft het een prachtig uitzicht over de hoofdstad en landschap. Vlak bij dit klooster staat een kerkje waar prachtige muurschilderingen te bewonderen zijn.
 • In de buurt van het stadje Gavrio staat de Agios Petros. Dit is een ronde toren uit het Hellenistische tijdperk (ongeveer 200 n.Chr). De toren is ongeveer 20 meter hoog en de beste bewaarde ruïne van het eiland.

Andere bezienswaardigheden van Andros zijn:
 • Het Archeologisch museum
 • Het museum voor de moderne kunst
 • De 13e eeuwse kerk Panagia Palatiani
 • De 12e eeuwse kerk Agios Michail
 • Het 14e eeuwse klooster Zoodochoe
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Griekenland, vakantie op TinosHet volgens de Grieken Heilige Eiland Tinos is het 3e grote eiland van de Noordelijke Cycladen. Het eiland wordt 1 keer…
Griekenland, vakantie op MykonosEén van de eilanden die behoren bij de Noordelijke Cycladen is Mykonos. Het eiland waar een goede uitgaansgelegenheid is…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…

Zuid-Afrika, steden, strand en wildparkenZuid-Afrika, steden, strand en wildparkenZuid-Afrika wordt ook wel ‘Rainbow Country’ genoemd. Het moge duidelijk zijn dat dit komt omdat er zoveel bevolkingsgroe…
Marokko, de plaats waar de zon ondergaatMarokko, de plaats waar de zon ondergaat. Het land met kronkelige straatjes, medinas, souks en moskeeën. Voor een strand…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.