Griekenland, vakantie op Andros
Met meest noordelijke eilanden van de Cycladen is Andros, een rotsachtig maar groen eiland. Ook dit eiland heeft natuurlijk te maken met de Griekse mythologie. De bewoners leven voornamelijk van de visvangst, maar het toerisme doet ook een aardige duit in het zakje.
Algemeen
Het meest noordelijke eiland van de Cycladen Noord is Andros. Het eiland heeft een landoppervlakte van ongeveer 380 km², een kustlijn van 77 km en ca 10.000 inwoners. De hoofdstad van het eiland is Andros-stad ook wel Chora genoemd. Het is te bereiken per boot vanaf Pireaus en Rafina, het is ongeveer 2 uur varen.
Geschiedenis
Vroeger had het eiland andere namen. De oudste was Gavros, maar ook Hydroussa, Epagris en Lasia waren namen die één en het zelfde eiland aanduiden.
Rond 1000 v.Chr. werd het eiland bezet door de Ioniërs, maar daarvoor kende het al bewoners zoals onder andere de Feniciërs en Kretenzen. Gedurende de Perzische oorlog kwam het eiland tot 480 v.Chr. in beheer van Perzië, waarna de Atheners het beheer overnamen. Daarna kwam Andros nog in bezit van:
- Het Macedonische rijk, tot ca. 315 v.Chr.
- Het Romeinse rijk, in 129 v.Chr.
- Het Byzantijnse rijk
- Het Venetische rijk
- Het Turkse rijk rond 1579
In 1821 vond de grote vrijheidsoorlog plaats, waarin Andros een grote bijdrage leverde.
Andros
Vanuit zee gezien lijkt Andros op een rotsachtig onbewoonbaar eiland. Het tegendeel is echter waar, het is wel bergachtig en heeft geen kale vlakten. Er wonen wel mensen op het eiland, en door de vele aanwezige bronnen is het een vrij groen eiland. Aan de zuid- en westkust rijzen de kusten steil uit zee op. De andere kusten van het eiland hebben talloze baaien-, stranden en rotsen van grijs marmer. Er zijn vier belangrijke havens, Chora, Basti, Korthi baai en Port Gavrio.
Andros heeft net als zoveel andere Griekse eilanden te maken met de mythologie. Over dit eiland doen 2 verhalen de ronde, namelijk de volgende:
- Koning Minos van Kreta zond de halfgod Andros gestuurd. Hier was Andros de eerste koning van het eiland en gaf het daarom ook zijn naam.
- Al in de oudheid werd Dionysus (de god van de wijn) op dit eiland geëerd. Volgens overlevering stroomde tijdens de feesten ter ere van de god, wijn uit een bron in plaats van het gebruikelijke water
Veel gezinnen op het eiland leven van de visvangst. Het eiland wordt ook wel het renteniers eiland genoemd, omdat veel inwoners uit Athene hier een tweede huis hebben gekocht, of er na hun pensionering gaan wonen.
Bezienswaardigheden
- Chora (Andros-stad) wordt al ruim 2400 jaar bewoond, ligt op een schiereiland. De stadsmuren zijn verwoest, de vestingachtige huisjes hebben allen hun achtergevel naar zee gericht en de hooggeplaatste venster naar de stadszijde.
- Het klooster Panagradou dat in de 10e eeuw werd gebouwd. Hoog in de bergen aan de zuidkant van het eiland heeft het een prachtig uitzicht over de hoofdstad en landschap. Vlak bij dit klooster staat een kerkje waar prachtige muurschilderingen te bewonderen zijn.
- In de buurt van het stadje Gavrio staat de Agios Petros. Dit is een ronde toren uit het Hellenistische tijdperk (ongeveer 200 n.Chr). De toren is ongeveer 20 meter hoog en de beste bewaarde ruïne van het eiland.
Andere bezienswaardigheden van Andros zijn:
- Het Archeologisch museum
- Het museum voor de moderne kunst
- De 13e eeuwse kerk Panagia Palatiani
- De 12e eeuwse kerk Agios Michail
- Het 14e eeuwse klooster Zoodochoe