Zuid-Afrika, steden, strand en wildparken

Zuid-Afrika, steden, strand en wildparken Zuid-Afrika wordt ook wel ‘Rainbow Country’ genoemd. Het moge duidelijk zijn dat dit komt omdat er zoveel bevolkingsgroepen wonen. Daarnaast is het landschap ook heel divers. Zuid-Afrika bezit een prachtige natuur, met grote wildparken, zoals het bekende Krugerpark. Daarnaast kent het land ook diverse mooie steden, waarvan Johannesburg en Kaapstad de bekendste zijn.

Algemene Informatie

 • Hoofdstad: Kaapstad
 • Taal: Afrikaans en Engels. Ook worden er wel inheemse talen gesproken.
 • Munteenheid: Zuid-Afrikaanse rand, verdeeld in 100 cents
 • Religie: voornamelijk protestant, maar ook katholieken, Hindoes en Bantoes.
 • Klimaat: gematigd subtropisch klimaat
 • Beste reistijd: september tot mei
 • Tijdverschil: in de zomer geen, in de winter +1 uur
 • Vliegvelden: Johannesburg, Kaapstad, Durban

Voor bezoekers van Zuid-Afrika die een auto huren opgelet: in Zuid-Afrika wordt links gereden.

Union Buildings in Pretoria / Bron: Zakysant, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Union Buildings in Pretoria / Bron: Zakysant, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bezienswaardige plaatsen en gebieden

Pretoria

Pretoria is een zeer belangrijkste stad in Zuid-Afrika, ook qua toerisme. Vooral de architectuur is hier zeer bezienswaardig. De huizen zijn hier op Hollandse en Engelse wijze gebouwd en doen met hun gezellige geveltjes niet ‘stads’ aan. Uiteraard zijn er ook verschillende historische gebouwen te zien, waaronder het Voortrekkers Monument, Union Buildings (parlementsgebouwen,) het Paleis van Justitie en de Raadsaal. Ook zijn er diverse bezienswaardige musea in Pretoria, zoals het Transvaal Museum, het Nationaal Cultuurhistorisch Museum en het Pretoria Kunstmuseum.

Johannesburg

Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika en is gelegen op 1752 meter hoogte, op de helling van de Witwatersrand-bergrug. Het is ook een belangrijk internationaal centrum, bijvoorbeeld voor de modewereld. Veel modellen komen naar Zuid-Afrika om zich daar in te schrijven bij een modellenbureau. Deze moderne stad kent veel hoogbouw en biedt veel vermaak op het gebied van theater, musea en uitgaan. Het voornaamste uitgaanscentrum van Johannesburg is Hillsbrow, maar deze wijk is zeer gevaarlijk. Er worden veel overvallen gepleegd, met name op toeristen. Het is daarom verstandig om uit te wijken naar de voorstad Rosebank. De voorstad Sandtown is zeer geschikt om te winkelen, er is een groot winkelcentrum dat veel internationale winkels bevat.

Johannesburg / Bron: Lars Haefner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Johannesburg / Bron: Lars Haefner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Sun City

Ten noordwesten van Johannesberg, bevindt zich de Gold Reef Region. Hier werd Gold Reef City gebouwd, een attractiepark. Sun City is het gok- en entertainmentparadijs van Zuid-Afrika.

Swaziland

Swaziland is een onafhankelijke monarchie, en wordt vaak bezocht tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Swaziland is dan ook voor een groot deel omsloten door Zuid-Afrika. De hoofdstad van Swaziland is Mbabane, met een lokale markt waar diverse locale souvenirs worden verkocht. Het land kent ook diverse natuurreservaten, de mooiste daarvan is Malolotja Nature Reserve. Dit is het grootste reservaat van Swaziland, met een zeer divers landschap waar diverse dieren voorkomen. Het landschap in het reservaat kenmerkt zich door de vele rivieren, hoge bergtoppen en watervallen.

KwaZulu-Natal

KwaZulu-Natal is een provincie van Zuid-Afrika. Het is een populaire streek, vooral omdat hier diverse mooie stranden zijn. Ook liggen er enkele interessante plaatsen in KwaZulu-Natal, zoals Durban en Pietermaritzburg. Heel populair hier is het Drakensbergegebied. Dit bergachtige gebied is zeer geschikt voor hiking en wandelen. Hier komt ook de eland voor. In KwaZulu-Natal ligt eveneens het Umfolozi/Hluhluwewildreservaat.

Town Hall in Durban / Bron: Mister-E, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Town Hall in Durban / Bron: Mister-E, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Durban

Deze Engels aandoende stad heeft een belangrijke functie als havenstad. Door de vele Indiase immigranten doet de stad echter ook Indisch aan. Dit merk je bijvoorbeeld aan de Indiase markt, die absoluut een bezoek waard is. In Durban vind je ook veel musea, en de beroemde Durban Botanic Gardens. Durban is ook een badplaats, met een mooi strand langs de Golden Mile. In de omgeving ten noorden van Durban kun je goed duiken.

Pietermaritzburg

Pietermaritzburg is de hoofdstad van Kwazulu-Natal. De stad werd gebouwd door de Voortrekkers, dit waren blanke boeren. Er is hier dan ook veel cultuur, bijvoorbeeld het Natal Museum, het Voortrekkersmuseum, de Voortrekkers Raadsaal en diverse fraaie gebouwen.

Western Cape

Deze provincie is voornamelijk bekend door de wijnbouw. Hier komen de Kaapse wijnen vandaan. Er zijn hier dan ook verschillende Wijnroutes uitgezet, die langs wijnstadjes en wijnboeren voeren. Een mooie route is de driehoek Paarl, Stellenbosch, Franschhoek.

Stellenbosch

Dit historische stadje wordt vaak bezocht tijdens een Wijnroute. Er zijn hier echter ook veel Kaaps-Hollandse gebouwen te zien.

Het Cape Town Waterfront / Bron: Andreas Tusche, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Cape Town Waterfront / Bron: Andreas Tusche, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kaapstad

Kaapstad, gelegen aan de voet van de Tafelberg, is de oudste stad in de Republiek van Zuid-AFrika. De stad is deels gebouwd in Oud-Hollandse stijl. Het is een belangrijke havenstad, maar is ook als (internationaal) handelscentrum zeer belangrijk. Het is ook een populaire vakantiestad, met de vele musea, theaters en uitgaanscentra als het Victoria & Albert Waterfront. Een bezoek aan Kaap de Goede Hoop is uiteraard een must. Vanuit Kaapstad kun je een excursie maken naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. Ook kun je een excursie Whale Watching maken. Met name bij Hermanus is dit goed mogelijk, en kun je vanaf de kust walvissen zien.

Kimberley

Kimberley is het centrum van de diamantindustrie. De belangrijkste attractie is dan ook de vroegere diamantmijn Big Hole. Hier vind je ook het Kimberley Mine Museum.

Nationale Parken

In de Nationale Parken wordt vaak op zoek gegaan naar de Big Five. Dit zijn de vijf meest bedreigde diersoorten in Afrika:
 • Olifant
 • Neushoorn
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Savannebuffel

Kruger National Park / Bron: Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kruger National Park / Bron: Amada44, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kruger National Park

Het bekendste Nationale Park in Zuid-Afrika, en niet voor niets. Dit park ligt aan de grens met Mozambique, tussen de Krokodilrivier en de Limpoporivier. Het landschap bestaat uit savannes en hoog- en laaggelegen delen. Er komen hier talloze dieren voor, waaronder de Big Five, maar ook zebra’s, diverse antiloopsoorten, nijlpaarden en giraffen. Het is mogelijk om in het park te overnachten. Het park is tussen december en maart gedeeltelijk gesloten, het is daarom aan te raden om buiten deze maanden een bezoek te brengen aan het Kruger park.

Willem Pretorius Natuurreservaat

Dit reservaat ligt op de oevers van een stuwmeer, tussen Bloemfontein en Johannesburg. Er komen hier diverse wilde dieren voor. Ook kun je hier goed vissen en andere vormen van watersport bedrijven.

Addo Olifant Park / Bron: Tom Adams, Wikimedia Commons (Publiek domein)Addo Olifant Park / Bron: Tom Adams, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kalahari Gemsbok National Park

Uiteraard komen hier gemsbokken voor, maar ook springbok-antilopen komen hier in grote kudden voor. Het landschap doet woestijnachtig aan. Kalahari Gemsbok ligt tegen de Botswaanse grens.

Addo Olifant

De naam zegt het al, hier komt de Addo Olifant voor. Dit is een relatief kleine Afrikaanse olifantensoort. Dit schijnen een van de meest wilde olifantensoorten te zijn.

Umfolozi/Hluhluwe

In de provincie Kwazulu-Natal. Dit park dankt zijn bekendheid vooral aan het feit dat de zeer zeldzame witte neushoorn hier voorkomt. Vlakbij ligt het St. Lucia merengebied, met nijlpaarden en krokodillen.

Blyde River Canyon / Bron: KlausF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Blyde River Canyon / Bron: KlausF, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Blyde River Canyon

Nationaal Park in Mpumalanga.

Greater St. Lucia Wetland Park

Hier vind je onder andere nijlpaarden en flamingo’s.

Kgalagadi Transfrontier Park

Dit park is een combinatie van het Gemsbok park in Zuid-Afrika en het gelijknamige park in Botswana.

Great Limpopo Transfrontier Park

Dit park is een combinatie van drie Afrikaanse wildparken, te weten het Kruger, Coutada (Mozambique) en het Gonarezhou in Zimbabwe.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regio Zuidelijk Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Zuidelijk Afrika: landen, landschappen en gebiedenZuidelijk Afrika grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden en het oosten aan de Indische Oceaan. H…
Op reis naar Zuid-AfrikaZuid-Afrika is gelegen in het zuiden van Afrika, grenzend aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Ten…
Wat te zien en wat te doen in Kaapstad?De naam Kaapstad heeft voor veel toeristen een magische klank. Weinig wereldsteden zijn zo prachtig gelegen en hebben zo…

In Azië is spugen gewoonIn Azië is spugen gewoonHet is even wennen als je op vakantie gaat naar een Aziatisch land en er de mensen om je heen hoort rochelen en ziet spu…
Griekenland, vakantie op AndrosMet meest noordelijke eilanden van de Cycladen is Andros, een rotsachtig maar groen eiland. Ook dit eiland heeft natuurl…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 12-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.