Op reis naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is gelegen in het zuiden van Afrika, grenzend aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Ten zuiden van het land ligt de Indische en Atlantische Oceaan, met een kustlijn van zo'n 2800 kilometer.

Korte geschiedenis

In de tijd van de zeevaart werd Afrika in de eerste instantie vooral gebruikt als doorvoerplaats. Bartolomeu Dias en Vasco da Gama vaarden om Afrika op weg naar nieuwe plaatsen om te ontdekken. De eerste buitenlandse nederzetting, een Nederlandse nederzetting, werd gesticht door Jan van Riebeeck in 1652. Vervolgens werd veel ruilhandel gedreven tussen de inwoners van Zuid-Afrika en de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) . Dit breidde zich steeds meer uit, met uiteindelijk ook Nederlandse en Duitse boeren die zich in het land vestigden en daar boerderijen bouwden. Er volgden oorlogen waardoor de oorspronkelijke bewoners werden verdreven en vermoord. Uit andere landen werden slaven gehaald om te werken.

Tussen 1795 en 1806 ontstond een soort gevecht om de macht tussen de Nederlanders en de Britten, waarbij in 1806 Zuid-Afrika weer door Groot-Brittannië werd veroverd. Zij schaften in 1835 de slavernij af, wat leidde tot het stichten van nieuwe republieken in het binnenland door de kolonisten.

Er werd goud en diamanten gevonden in de Kaap en de Britten wilden de exploitatie hiervan naar zich toe trekken en dwongen de Boerenrepublieken hieraan deel te nemen. Dit resulteerde in meerdere Boerenoorlogen, waarbij de boeren in opstand kwamen en de eerste werd gewonnen door de boeren, de tweede weer door de Britten. In 1902 werd een vredesverdrag getekend met de Britten, waardoor zij de macht over alle republieken kregen. In 1910 werd de Unie van Zuid-Afrika een feit en werd Louis Botha de eerste premier van het land. De unie werd een Britse kolonie, waarbij de niet-blanken een steeds slechtere positie kregen.

Het apartheidsbeleid kreeg vorm in 1948 toen D.F. Malan de verkiezingen won, waarbij verschillende bevolkingsgroepen in aparte gebieden zouden leven. Dit wel met behoud van eigen identiteit. Daar werd tegenin gegaan met de uitspraak dat Zuid-Afrika van iedereen was. Niet-blanken kregen een nog minder sterke positie. In 1961 werd Zuid-Afrika onafhankelijk en de republiek was een feit.

Vervolgens kwamen er vele acties en demonstraties tegen de apartheid (bijv. Nelson Mandela, Sharpeville). Er werden ook organisaties opgericht om hier tegen te strijden, met onder andere Steve Biko. Uiteindelijk werd de laatste apartheidswet (de Wet op de Persoonsregistratie) toch weggegooid met het vrijkomen van Nelson Mandela in 1990.

Geografie

Zuid-Afrika bevat een oppervlakte van 1.219.912 vierkante kilometer met hoogvlaktes in het binnenland, heuvels, kustvlakte en de Drakensbergen in het oosten. Naast goud en diamanten is er onder andere ook chroom, steenkool, ijzererts en aardgas te vinden.

Er zijn negen provincies in Zuid-Afrika, terwijl dit er tot 1994 slechts vier waren (Transvaal, Vrijstaat, Natal, Kaapprovincie):
 1. West-Kaap
 2. Noord-Kaap
 3. Oost-Kaap
 4. KwaZoeloe-Natal
 5. Vrijstaat
 6. Noordwest
 7. Gauteng
 8. Mpumalanga
 9. Limpopo

Verder zijn er drie hoofdsteden: (1) Pretoria (bestuurlijk), (2) Kaapstad (wetgevend) en Bloemfontein (rechterlijk). De grootste stad van Zuid-Afrika is Johannesburg, en de grootste township naast Johannesburg is Soweto.

Klimaat

In Zuid-Afrika heeft een woestijnklimaat in het westen, overgaand naar een steppeklimaat, subtropisch klimaat en gematigd klimaat naar het oosten. Hoe verder naar het oosten, hoe meer regen en koelte. In het uiterste zuidwesten is echter ook een subtropisch klimaat te vinden, met het hele jaar door regen. Het klimaat is sterk afhankelijk van de hoogteligging, de afstand van de zee en de winden. Over het algemeen is er een warm, gematigd klimaat met weinig neerslag. Door dit weinige water en een beperkt aantal meren, is er een groot tekort aan water in Zuid-Afrika.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden in Zuid-Afrika worden hier genoemd. Dit is echter maar een kleine greep uit wat er werkelijk allemaal te zien is.
 • Johannesburg of Joburg, met een enorm winkelcentrum met hoge draaitoren. Het is wel dé overvallenstad van Zuid-Afrika;
 • Kaapstad met het Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten;
 • Tafelberg bij Kaapstad, een 1086 meter hoge berg met vele inheemse plantensoorten, zowel te bewandelen als bereikbaar per kabelbaan;
 • Krugerpark, als grootste en bekendste wildpark in Zuid-Afrika;
 • De Gardenroute, een kust met veel groen, stranden en de kans om olifanten te zien bij het Addo Elephant Park;
 • Drakensbergen, een enorm bergketen waar de bosjesmannen woonden;
 • Het Royal Natal National Park bij de Drakensbergen;
 • Townships, zoals Soweto, waar de werkelijke bevolking woont;
 • Zoeloedorp in KwaZulu-Natal, zoals Shakaland;
 • Rijden op struisvogels in Oudtshoorn.

Eten in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een erg verwesterd land en kent dus ook veel gerechten uit Europese keukens. Aan de ene kant heb je de keuken beïnvloed door de inheemse volken, aan de andere kant de invloed van Europa (de kolonisten), maar ook de Aziaten (de slaven). Er wordt veel gegeten met vlees, gevoed door de voorliefde voor de barbecue (of braai).

Typische gerechten

 • Biltong (gedroogde reepjes vlees)
 • Melktert (melktaart)
 • Rooibosthee
 • Stoofpotjes

Na de apartheid is de wijnbouw steeds meer opgebloeid.

Munteenheid

In Zuid-Afrika wordt de rand (ZAR) gebruikt met vijf bankbiljetten (10, 20, 50, 100 en 200) en negen munten (1, 2, 5, 10, 20, 50 cent en 1, 2, en 5 rand). De eerste twee cent worden niet meer geslagen sinds 2002.
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZuid-Afrika: een veelzijdige reisbestemmingZoek je nog een interessante vakantiebestemming? Denk dan eens aan Zuid-Afrika! Het land heeft veel te bieden, zowel voo…
Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Nederlandse plaatsnamen in Zuid-AfrikaAl sinds de VOC-tijd is er sprake van een band tussen Nederland en Zuid-Afrika, waardoor de Nederlandse invloeden er tot…

Lares Trek: de alternatieve Inca-TrailLares Trek: de alternatieve Inca-trail Peru, Machu Picchu en Inca-trail: drie woorden die onlosmakelijk met elkaar verbo…
Autorijden in IerlandAutorijden in IerlandIerland heeft een prachtige natuur en vooral met een eigen auto heb je alle vrijheid om de mooiste plekjes te bezoeken.…
Bronnen en referenties
 • http://www.zuid-afrika.nl/id/1/175/geschiedenis_van_zuid-afrika.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Afrika
 • http://www.wereldreisgids.nl/zuid-afrika/bezienswaardigheden/
 • http://www.infozuidafrika.be/toerisme/bezienswaardigheden-zuid-afrika
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.