Autorijden in Ierland

Autorijden in Ierland Ierland heeft een prachtige natuur en vooral met een eigen auto heb je alle vrijheid om de mooiste plekjes te bezoeken. Het verkeer in Ierland leer je snel kennen, maar het is toch even wennen. De omgeving is anders, de wegen zijn kronkelig en iedereen rijdt aan de linkerkant. Voordat je op reis gaat, is enige voorbereiding noodzakelijk! In Ierland kun je genieten van een prachtige natuur en een bruisende cultuur. Vooral door zelf een auto te huren, ontdek je de mooiste en bijzonderste plekjes die Ierland te bieden heeft. Ontdek de groene natuurgebieden, de spectaculaire rotskusten en de vele oude vissersdorpjes. Ook heeft Ierland een rijk historisch erfgoed.

Auto huren

Bron: Mwitt1337, PixabayBron: Mwitt1337, Pixabay
Bij elk vliegveld in Ierland kun je voor een prima prijs een auto huren. Een Nederlands rijbewijs is voldoende om een auto te huren, kijk wel goed naar de minimumleeftijd, want dit verschilt nogal per verhuurbedrijf. Om een auto te huren moet je meestal 23 jaar of ouder zijn en ten minste 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Let er op dat de All-risk verzekering meestal niet bij de huurprijs is inbegrepen en je dit later tijdens je reis bij de balie van het autoverhuurbedrijf nog moet betalen. Het is zeker aan te raden om dit wel te doen, want als je een ongeluk krijgt of schade maakt ( waar we natuurlijk niet van uitgaan) kan het nog wel een dure vakantie worden!

Benzineprijs

Je kunt in ieder geval besparen op benzine, want dat is een stuk goedkoper dan in Nederland (Euro 95, 14% goedkoper).

Het links rijden

Het autorijden is heel goed te doen in Ierland. Het is wel even wennen, want de omgeving is anders, de wegen zijn verschillend en iedereen rijdt aan de linkerkant. Je kunt kiezen voor een automaat, om het rijden wat gemakkelijker te maken. Je zit namelijk als bestuurder aan de andere kant van de auto en moet ook nog eens met links schakelen. Gelukkig kun je de toeristen herkennen aan het kenteken en de stickers voor en achter op de huurauto. De Ieren zullen hier zeker rekening mee houden en je de tijd en ruimte geven. De Ieren hebben ook veel meer geduld in het verkeer dan wij dat hebben.

Provinciale wegen

De provinciale wegen zijn vaak erg smal, maar zijn vaak goed te doen. Kijk wel goed uit voor vrachtwagens of brede voertuigen, meestal moet je hiervoor even stoppen of uitwijken. De bewegwijzering is goed aangegeven en zijn tweetalig, in het Engels en Iers-Gaelic.

Tolwegen

Voor een aantal wegen moet je in Ierland tol betalen, ze worden aangegeven met borden.
Voor de M50 (bij Dublin) kun je alleen elektronisch betalen. Dit kan via de site www.eflow.ie. Je hebt hiervoor alleen je kenteken van de huurauto nodig en een creditcard. De tol van de M50 moet wel voor de volgende dag 20:00 uur betaald worden.

Verkeersregels

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
 • Geef voorrang aan al het verkeer op rotondes.
 • Een witte streep betekent, stoppen en voorrang geven aan het verkeer op de hoofdweg voor je.
 • Binnen de bebouwde kom mag je 50 km per uur, buiten de bebouwde kom en B-wegen 80 km per uur.Hoofdwegen 100 km per uur.
 • De provinciewegen zijn over het algemeen goed maar Ierland kent ook vele smalle wegen en hellingen. Vooral als je de weg niet kent, rijd je meestal toch niet zo hard als staat aangegeven.
 • Let op gele knipperbollen, hier hebben voetgangers voorrang.
 • Bij een gelijkwaardige weg, heeft het verkeer van rechts voorrang.
 • Als je een dubbele gele streep langs het trottoir ziet, mag je daar niet parkeren.

Een aantal tips

 • Voordat je wegrijdt zeg dan altijd even tegen jezelf: “Links rijden”.
 • Doe eventueel een paar oefenrondjes op de parkeerplaats.
 • Je kunt ook achter iemand aan rijden de eerste paar kilometers, wiens autogedrag je bevalt!
 • Pas op dat je niet te dicht langs de zijkant van de weg rijdt, die neiging heb je snel!
 • Plan je route ook al goed uit van te voren, dan hoef je minder op de kaart te letten.
 • Als je het al spannend vind om links te rijden en het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, kies voor een automaat.
 • Er zijn genoeg hulpmiddelen, maar ga er niet te veel bedenken, zodat je in de war raakt.
 • Het is geen probleem om Noord-Ierland in te gaan met de auto, geef dit wel even aan bij je autoverhuurbedrijf. Soms moet je hier namelijk nog een klein bedrag voor betalen. ( verzekering)

Ga niet te veel piekeren over het auto rijden, ga vooral genieten!
Het komt allemaal wel goed en je bent er snel genoeg aan gewend! Fijne reis!

Lees verder

© 2012 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In Engeland rijden ze links!In Engeland rijden ze links!In Engeland rijdt men links. Waarom? Omdat die rare vastelanders besloten om rechts te rijden. Niet de Britten veranderd…
De Winterbeurt - Wat te controleren aan de autoDe Winterbeurt - Wat te controleren aan de autoOnderhoud van de auto voor aanvang van de winter. Zodra mist, sneeuw en gladheid de Nederlandse wegen weer kunnen gaan b…
Verkeersregels & pech onderweg in TurkijeVerkeersregels & pech onderweg in TurkijeWie zijn vakantie in Turkije doorbrengt, zal in de meeste gevallen een fantastische tijd hebben. Met het heerlijke klima…
Wie heeft er voorrang?Wie heeft er voorrang?Verkeersregels: wie heeft er voorrang? Soms is het onduidelijk wie er voorrang heeft op een kruising of een T-splitsing.…

Op reis naar Zuid-AfrikaZuid-Afrika is gelegen in het zuiden van Afrika, grenzend aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Ten…
Business visum Thailand: wat heb je nodig om er te werken?Business visum Thailand: wat heb je nodig om er te werken?Het kan voorkomen dat je een baan hebt gevonden bij een internationaal werkend bedrijf in Thailand. Dat betekent dat je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: KlausHausmann, Pixabay
 • ANWB Extra Reisgids Ierland, ISBN: 9789018033484
 • Afbeelding bron 1: Mwitt1337, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 21-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.