Griekenland, vakantie op Mykonos

Eén van de eilanden die behoren bij de Noordelijke Cycladen is Mykonos. Het eiland waar een goede uitgaansgelegenheid is. Natuurlijk heeft ook dit eiland zijn mythologie verhalen, deze keer over het ontstaan van het eiland. Met zijn vele stranden is het een uitstekend vakantiegebied.

Algemeen

In de Egeïsche zee, tussen de eilanden Tinos, Syros, Paros en Naxos ligt het eiland Mykonos, behorende bij de Noordelijke Cycladen. Het eiland heeft een landoppervlakte van ca. 86 km², een kustlijn van ongeveer 80 km en ruim 7.000 inwoners. De hoofdstad is Mykonos stad, dat ook wel Chora wordt genoemd.

Geschiedenis

De eerste bewoners van het eiland zijn waarschijnlijk de Kretenzen (bewoners van Kreta) geweest. In de 9e eeuw v.Chr. kwamen de Ioniërs (vanuit Athene). De Spartanen waren bezetters van de Cycladen archipel, dus ook Mykonos heeft onder hun beheer gestaan. Verder kende het eiland de volgende bestuurders:
 • De Macedoniërs
 • De Ptolomeën (Egypte)
 • Romeinen
 • Byzantijnen (n.Chr. tot ongeveer 1207)
 • De Venetianen, tot de plundering van Barbarossa in ongeveer 1537
 • De Turken
 • De Russen van 1770 tot 1774

De Heroïsche held van het eiland is mevrouw Manto Mavrogenous. Zij financierde de revolutie, hielp mee in de organisatie van gevechten, nam deel aan de Philiki Etairia (de Geheime Revolutionaire organisatie) en organiseerde troepen tegen de Turken. Dit alles speelde zich af rond 1820 ten tijde van de Griekse Revolutie. De Griekse Revolutie was een oorlog tussen de Grieken en de Turken. In de hoofdstad van het eiland staat een borstbeeld van deze vrouw.

Mykonos

De lage grijsgroene rotsachtige heuvels zijn begroeid met cactusvijgen, er zijn velden vol met wilde bloemen waar witgekalkte huisjes, kapelletjes en windmolens zo kenmerkend zijn voor Mykonos. In Mykonos-stad zijn alle kubushuisjes witgekalkt, die de Cycladenstijl wordt genoemd. Het centrum is een wirwar van steegjes waar makkelijk verdwaald kan worden. Het is zo gebouwd om in vroeger tijden, makkelijker aan piraten te kunnen ontsnappen. Om het sprookjesachtige geheel compleet te maken is er nog het “Little Venice”, huizen in zee en molens op de heuvel.

Het schijnt dat Mykonos de beste uitgaansgelegenheden, vooral het nachtleven, van Griekenland heeft, de zomermaanden is dan ook een periode waarin het op het eiland behoorlijk druk kan zijn. Het staat ook wel bekend als het Ibiza van Griekenland.

Het lijkt wel of heel Griekenland betoverd is door de mythologie. Ook dit eiland kent zijn verhalen. Volgens de overlevering bevocht Hercules, in één van zijn twaalf taken, de Titanen (oftewel de Reuzen) die hij versloeg en doodde. Hij gooide de in zee, waar zij in reusachtige rotsen veranderden die het eiland Mykonos vormde.

Bezienswaardigheden

 • Mykonos Stad: het Archeologisch museum met vazen uit tijden voor onze jaartelling, en een collectie begrafenis urnen. De Panachrantos Kathedraal en vele andere kerken. Op het eiland zijn veel kerken, omdat vroeger de rijken hun doden in een speciaal voor hun gebouwd kerkje begroeven. Het nationale monument is het kerkencomplex van Paraportiani. Het in 1785 gebouwde neoklassieke gemeentehuis, ooit gemaakt voor Russische afgevaardigden.

 • In Ano Mera, ongeveer 8 km van de hoofdstad is een klooster. Het Panajia Toerliani waar een karakteristieke klokkentoren, een marmeren bron in de hof en waardevol houtsnij- en borduurwerk te bezichtigen zijn, alsmede priestergewaden.

 • Op het onbewoonde eilandje Delos, 2,5 km², zijn de belangrijkste archeologische vondsten van Griekenland. Onder andere een heiligdom van Dionysus van 300 v.Chr. Een (nu opgedroogd) heilig meer, dat getuige was van de geboorte van Apollo. Een terras met marmeren leeuwen, waarvan er nog steeds 5 staan, staat langs dit terras. Ook is er een heiligdom van Apollo. In het archeologisch museum staan heel veel van de vondsten uitgestald.

Andere bezienswaardigheden van het eiland Mykonos zijn:
 • Psarou, een gebied met een mooie baai aan de zuidkust van het eiland. Hier zijn diverse hotels te vinden.
 • Stranden, onder andere Eilia Beach, Ornos, Paradise Beach, Kalo Livadi, Agios Loannis (één van de mooiste eilanden van het eiland)
 • De resten van een ondergronds aquaduct in de omgeving Platis Yialos.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie: op reis naar IbizaVakantie: op reis naar IbizaIbiza is op het moment één van de meest populaire vakantiebestemmingen. Duizenden jongeren vliegen jaarlijks naar het Sp…
Vulkanen in Europa: GriekenlandVulkanen in Europa: GriekenlandGriekenland kent een van de meest actieve vulkanische gebieden van Europa: geregeld zijn er (zware) aardbevingen veroorz…
Jongerenvakantie: Bestemmingen met veel uitgaansgelegenhedenJongerenvakantie: Bestemmingen met veel uitgaansgelegenhedenBelangrijke ingrediënten van een ideale zonvakantie zijn natuurlijk een mooi strand met bars en restaurants en daarbij g…
Het Griekse Cycladen Eiland SantoriniIn de Egeïsche Zee ligt het prachtige Griekse eiland Santorini. Het is een vulkanisch eiland, dat deel uitmaakt van de G…

Griekenland, vakantie op FourniTussen Ikaria en Samos ligt de Archipel van Fourni, 21 eilandjes waarvan er maar 2 bewoond zijn. Dit nog bijna verborgen…
Monschau – De parel van de EifelMonschau – De parel van de EifelHet fotogenieke plaatsje Monschau, doorsneden door het riviertje de Rur, wordt niet voor niets “de parel van de Eifel” g…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.