Marokko, de plaats waar de zon ondergaat

Marokko, de plaats waar de zon ondergaat. Het land met kronkelige straatjes, medinas, souks en moskeeën. Voor een strandvakantie of voor een rondreis, Marokko biedt vele mogelijkheden.

Algemene informatie

Marokko betekent 'de plaats waar de zon ondergaat'. Het wordt zo genoemd omdat Marokko vroeger het uiterste uiteinde van het Islamitische Rijk was en symbolisch gezien de zon hier onder ging. Marokko ligt in het noordwesten van Afrika, ook wel de Maghreb genoemd. Er wonen ongeveer 25 miljoen mensen op een oppervlakte van 458.730 km2. Dit is 12,5 keer zo groot als Nederland. In Marokko vindt je nauwelijks grote stedelijke concentraties, ondanks dat er in onderontwikkelde landen sprake is van een trek naar de grote steden. Bij Casablanca is dit echter wel het geval, het is de grootste stad met ongeveer 2 miljoen inwoners. Marokko is verdeeld in provincies. Twee daarvan zijn nog steeds in Spaans bezit: Melilla en Ceuta.

  • Staatsvorm: Constitutionele democratische monarchie
  • Munteenheid: dirham
  • Taal: Arabisch, Frans en bergtalen in de bergen
  • Inwoners: ruim 33 miljoen
  • Religie: Islam (95%)
  • Reistijd: voor- en najaar (afhankelijk van klimaat)
  • Tijdverschil: 1 uur vroeger

Klimaat

Rondom de Middellandse Zee heerst een subtropisch klimaat. Mooie, zonnige, warme zomers en zachte, regenrijke winters. Langs de Atlantische Oceaan is tevens een subtropisch klimaat met in het noorden soms koude winden uit het Rif- en Atlasgebergte. Het zuidelijke deel van het Atlantische kustgebied wordt daarentegen vrijwel het gehele jaar sterk beïnvloed door de sirocco uit de Sahara. De sirocco is een warme woestijnwind. In het binnenland zijn er twee klimaatzones. In het noorden een uitgesproken landklimaat met hete zomers en vaak (zeer) koude winters. Het zuiden heeft een woestijnklimaat: warm en droog, het hele jaar door.

Reistijd

Het noordelijke deel van Marokko kan men het beste in het voor- of najaar bezoeken. In het zuidelijke deel is het winterseizoen aan te bevelen, voor zwemmers en voor zonaanbidders. Wintersporten kan men ook in Marokko, wel te verstaan in het Atlasgebergte. Echter staat dit nog in de kinderschoenen.

Bereikbaarheid

Marokko beschikt over een goed wegennet en de touringcars voor het vervoer van toeristen zijn van prima kwaliteit en voorzien van alle moderne comfort.Voor de individuele toerist is het maken van een rondreis goed te doen, met eigen auto of met een huurauto. Alle grote verhuurmaatschappijen hebben vertegenwoordigingen in Marokko en ook het huren van auto met chauffeur is zeer wel mogelijk. Vanwege het vervoer wat onverlicht rijd in de avond, is het aan te raden vooral overdag te reizen en op tijd je onderdak te zoeken. Houd er rekening mee dat er niet veel benzinestations in Marokko zijn.

Vanuit Nederland wordt er rechtstreeks op Casablanca, Agadir en Tanger gevlogen, ongeveer 3 uur vliegen. Vlieg je eerst naar Parijs en dan naar Marokko, heb je meer keuze aan steden om op te vliegen.

De belangrijkste cruisehavens zijn Tanger, Casablanca en Agadir. Soms wordt de haven van Safi (ten zuiden van Casablanca) aangedaan. Vanuit Spanje zijn er verschillende ferryverbindingen:
  • Vanuit Algeciras naar Tanger
  • Vanuit Málaga naar Tanger
  • Daarnaast wordt er ook vanaf Ibiza en Gibraltar naar Tanger gevaren.

Toerisme

In het noorden van Marokko loopt een boog van hoge bergruggen en brede dalen evenwijdig aan de meestal steile en sterke gelede kust van Tanger tot Melilla. Direct achter de noordkust loopt het Rifgebergte. Meer zuidwaarts bevindt zich het Atlasgebergte dat zich van eht noordoosten tot het zuidwesten over het land uitstrekt en in het oosten grote plateaus en hoogvlaktes heeft. Het Atlasgebergte bestaat uit 3 bergmassieven: Het Midden-Atlasmassief, het Hoge Atlasmassief en het Anti-Altasmassief.

Het Anti-Atlasmassief, het meest zuidelijk gelegen massief, loopt naar het zuidwesten langzaam over in de Sahara met hier en daar een oase. Dit is het woongebied van de Toeareg, ook wel tarqi genaamd. Toeareg is een Berbervolk in de Sahara. De kustreek langs de Atlantische Oceaan heeft grotendeels een vlak achterland.

Het toerisme in Marokko concentreert zich op een strandvakantie of een rondreis.

Strandvakantie

De beste bestemming voor de strandliefhebber is ongetwijfeld de badplaats Agadir, gelegen in het zuiden van Marokko aan de Atlantische Oceaan.

Agadir

In 1960 is Agadir door een aardbeving getroffen en daarna geheel nieuw herbouwd. Hierbij heeft men gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Agadir als vakantiebestemming heeft: zon, zee en goede hotels langs moderne en mooie boulevards. Dit heeft er voor gezorgd dat Agadir een uitstekende vakantieplaats is geworden. In het winterseizoen trekken veel Nederlanders naar Agadir. Eén van de bekendste excursies is naar het stadje van de zilversmeden Tiznit, waar de zilvermarkt wordt bezocht. Taroudannt, de oase Tiout en Marrakech zijn mooie dagtochten vanuit Agadir.

Casablanca

De grootste stad en bovendien de economische hoofdstad van Marokko. Het is ook de belangrijkste havenstad, die bezocht wordt door vele cruiseschepen. In het centrum van Casablanca ligt de oude ommuurde medina. Een medina is het oudste gedeelte van een oude stad. Direct aan de zee ligt de in 1993 voltooide Grote Hassan II Moskee. Deze moskee is één van de grootste moskeeën ter wereld met de hoogste minaret van 200 meter. (De minaret is de toren van de moskee). Badplaatsen in de buurt van Casablanca zijn El Jadida (ten zuiden van Casablanca) en Mohammedia. Mohammedia is een belangrijke badplaats en vakantiebestemming.

Al Hoceima

Al Hoceima is uitgegroeid tot de belangrijkste vakantieplaats van dit gebied. De havenstad bezit goede, moderne hotels, vakantieclubs en bungalowparken.

Tanger Bij de Straat van Gibraltar is een punt waar Europa van Afrika gescheiden wordt door een stuk smal zee dat slechts 18 kilometer breed is.
Op de westelijke punt Kaap Spartel is de stad Tanger gebouwd, de toeganspoort tot Marokko. In de haven van Tanger is druk veerdienstverkeer van Spanje naar Marokko en andersom. Tanger is niet echt een vakantieplaats. Echter, het wordt wel zo aangeboden. Het heeft redelijk goede stranden langs de Atlantische Oceaan, maar de grootste attractie is de typisch Arabische sfeer die vooral tot uiting komt in de nauwe steegjes van de medina. Vaak wordt de Arabische wijk met kasba aangeduid, wat ommuurde stad of vesting betekent. Echter is dit niet terecht. De kasba vormt een onderdeel van de medina, waar men vroeger in de tijden van de oorlog terugtrok. In de medina bevindt zich de souk: de Arabische markt. De souks zijn verzamelplaatsen van allerhande ambachtslieden. De toerist vindt hier allerlei typisch Arabische souvenirs.

Vanuit Spanje worden regelmatig één-, twee- of driedaagse excursies georganiseerd die meestal niet verder gaan dan Tanger en omgeving. Overdag breng je een bezoek aan de kasba en de souks, ’s avonds wordt er voor de deelnemers meestal een uitgaansavond naar het bruisende (Arabische) nachtleven in Tanger georganiseerd. Tijdens deze korte rondreis wordt ook een bezoek aan de Spaanse Ceuta en de vroegere hoofdstad Tétouan gebracht. Tétouan is nu de provinciehoofdstad met een belangrijk archeologisch museum en een gezellige medina.

Rondreizen

Wil je Marokko beter leren kennen, is het eigenlijk het meest geschikt voor het maken van een rondreis, eventueel gevolgd door een strandvakantie. De combinatie strandvakantie met (dag)excursies levert niet veel op, vanwege de te grootte afstand tussen de badplaatsen, waardoor veel tijd verloren gaat. De meeste rondreizen die georganiseerd worden, zijn niet langer dan een week in verband met een verlenging in vorm van een strandvakantie.

Koningssteden

Vaak worden in de rondreizen de koningssteden aangedaan, Marrakech, Fès, Meknès, Rabat. Agadir en Casablanca zijn over het algemeen het uitgangspunt van een rondreis langs de koningssteden, ‘villes imperiales’ genoemd.

Marrakech
Is de eerste belangrijke koningsstad en tevens de meest zuidelijke stad van Marokko. Het is een van de meest fascinerende steden van de Arabische wereld en wordt misschien daarom wel de ‘Parel van het Zuiden’ genoemd. De ommuurde stad met zijn wirwar van straatjes en steegjes wordt gemarkeerd door het Bahia Paleis met Moorse tuinen en badhuis en de eeuwenoude Koutoubia Moskee, gebouwd in Spaans-Moorse stijl met de karakteristieke vierkante minaret met op de top vier gouden ballen.

Een toeristisch hoogtepunt vormt het grote marktplein Djemaa-el-Fna. Je vindt er folkloristische dansers, waterdragers, slangenbezweerders enzovoort, tussen de souks. Nadat Marrakech bezocht is, reis je door naar Beni-Mellal, een plaats gelegen in agrarisch gebied. Het is de geestelijke en culturele hoofdstad van Marokko met de meest authentieke medina. Op weg naar Fès rijdt je door het berberplaatsje Azrou, gelegen op 1.000 meter hoogte en beroemd door het houtsnijwerk en de tapijten die men er vervaardigt.
Fès
De tweede koningsstad en het religieus centrum van de islamitische cultuur, bedevaartplaatsen en universiteitsstad. De stad werd aan het einde van de 8e eeuw gesticht en beschikt dan ook volgens kenners over de mooiste medina van Marokko. Belangrijke gebouwen in Fès zijn de Karaouine Moskee, dit is de grootste moskee van Noord-Afrika, en de Karaouine Madrasa, dit is een Koranschool. De rijk versierde El-Andalus-moskee met de graftombe van Moulai Idris II wordt beschouwd als heilige bedevaartplaats. Niet-gelovige mogen deze bedevaartplaats niet betreden. Tussen Fès en Meknès ligt de interessante Romeinse ruïnestad Volubilis. Hiervan resten nog het forum, de thermen, een triomfboog, vloermozaïken en een archeologisch museum.

Meknès
Meknès wordt ook wel het Marokaanse Versailles genoemd. Het is een oude koningsstad uit de 17e eeuw. Meknès staat ook wel bekend als de stad van de honderd torens, vanwege de 40 kilometer lange muren met vestingwerken en stadspoorten. Bab-el-Mansour-poort wordt de mooiste stadspoort van Marokko genoemd.

Rabat
Rabat, de huidige politieke hoofdstad van Marokko. Het nieuwe stadsgedeelte is modern van opzet met mooie boulevards en prachtige parken. In de oude stad bevinden zich enkele bezienswaardigheden, zoals het prachtige mausoleum (grafmonument) van koning Mohammed V en het koninklijk paleis van Hassan II. Beide zijn gebouwd in de vorige eeuw. Ook het oudste deel van Rabat is een bezoek waard. Hier is de kasba van Oudaïa met de Andalusische tuinen. Binnen de medina, welke is omringd door indrukwekkende muren met monumentale poorten, bevinden zich verschillende moskeeën.

Kasbaroute

Een belangrijke rondreis die in het reisprogramma vaak is opgenomen, voert naar het zuiden. Ten zuiden van Marrakech verheffen zich de bergen van het Hoge- en Anti-Atlasmassief. Langs de zuidelijke hellingen, waar de Sahara begint, loopt een eeuwenoude karavaanweg: de Kasbaroute. Tijdens deze tocht heb je het gevoel of de tijd heeft stilgestaan: het vervoer gaat te voet of per ezel, de bevolking gaat zeer oosters gekleed en men neemt alle tijd voor handel en ambacht. Onderweg doorkruis je het groene dal van de Dadès (dadels) met als bijnaam ‘Het dal der duizend kasba’s’. De kasba’s van de Berbers zijn uniek: vierkant, lemen burchten van enkele verdiepingen hoog met uitspringende hoektorens. Sommige bestaan uit ommuurde complexen met daarbinnen verschillende burchten, stallen en tuinen. Deze dienden/ dienen als vluchtburcht, familiehuis en/of voorraadschuur. De kasbaroute voert langs diverse oude woestijnstadjes en kasbadorpen, onder andere langs Taroudannt, Tazenakht, Erfoud en El Keela-des-Mgouna.

Wintersport

Op 75 kilometer van Marrakech, in het Hoge-Atlasmassief, ligt het wintersportgebied van Oukmaïden met een hoogste punt van 2.600 meter. Bij Ifrane en Azrou in het Midden-Atlasmassief is een wintersportgebied in opkomst.

Golfen

Marokko is een goede golfbestemming. In de buurt van Marrakech ligt onder andere de schitterende golfbaan ‘Golf de la Palmarai’.
© 2007 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier Marokkaanse koningsstedenVier Marokkaanse koningsstedenKoningssteden zijn steden in Marokko die ooit door machthebbers tot hoofdstad zijn uitgeroepen en waar zij hun residenti…
Marokko in vogelvluchtMarokko letterlijk in vogelvlucht is een vliegreis naar de hoofdstad Rabat. Figuurlijk in vogelvlucht is een eerste glob…
Het land MarokkoHet land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…
Medina van Tétouan in Noord-Marokko: World Heritage siteDe medina van Tétouan staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Met name de luxueuze huizen van de Moren afkomstig u…

Griekenland, vakantie op AndrosMet meest noordelijke eilanden van de Cycladen is Andros, een rotsachtig maar groen eiland. Ook dit eiland heeft natuurl…
De mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of MoherDe mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of MoherIerland is een land met een overweldigende natuur. Ruige bergen en heldere rivieren, schitterende meren en dalen vol wil…
Reactie

Marokaanse Storry, 24-01-2008
Marrakech is de vroegere naam van Marokko en het land heeft haar naam aan deze stad te danken. Na diverse heersers, die de stad heeft gekend, met onder andere Yacoub el- Mansour, was het Mohammed III die in 1750 opdracht gaf alle heiligdommen, moskeeën, poorten, kasbah's en medressen, die waren verwoest te restaureren. Marrakech bleef 25 jaar lang de Alaouïten naam van Marokko. In 1873 werd Moulay Hassan de Sultan van Marrakech, maar in 1912, onder Frans protectoraat, verloor Marrakech definitief de status van Marokko. Marrakech was vroeger een pleisterplaats voor de karavanen op hun reisroute naar de Sahara. Vandaar dat de eerste soukhs per gilde geordend waren opgesteld. Heden zijn deze niet meer van elkaar te onderscheiden en vanaf het Jemaa- el- Fna plein begint dan ook een wirwar van straatjes, vaak overdekt met riet als bescherming tegen de zon. Van zowat alle typisch Marokkaanse ambachten zijn hier producten te koop en hier vind je veel indrukwekkende moskeeën, paleizen en Marokkaans Islamitische bouwwerken. De stad trekt jaarlijks veel bezoekers, zowel Marokkanen als buitenlanders. Reactie infoteur, 24-01-2008
Bedankt voor je reactie!
Leuke toevoegende informatie.

Met vriendelijke groet,
Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.