De mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of Moher

De mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of Moher Ierland is een land met een overweldigende natuur. Ruige bergen en heldere rivieren, schitterende meren en dalen vol wilde begroeiing... Water is overal dichtbij, langs de kust vind je witte zandstranden, maar ook ruwe keienvlaktes. Hier en daar rijst de kust als één groot massief blok op uit het water. In het graafschap Clare, aan de Atlantische Oceaan, vormen de Cliffs of Moher een ontzagwekkende, acht kilometer lange muur tot 214 meter hoog. Wie er in de buurt is, moet ze gezien hebben.

Situering

Het graafschap Clare ligt aan de westkust van Ierland. De county wordt in het zuiden begrensd door de rivier de Shannon, die in het westen uitmondt in de Atlantische Oceaan. In de buurt van het gelijknamige stadje Shannon ligt de luchthaven Shannon Airport, van waaruit onder andere de Ierse luchtvaarmaatschappijen Air Lingus en lagekostenmaatschappij Ryanair opereren.

De hoofdstad van county Clare is Ennis. Het stadje heeft heel wat nauwe straatjes en is van oudsher een belangrijke marktplaats. Ook voor de traditionele Ierse muziek staat Ennis, en bij uitbreiding het hele graafschap, bekend.

In county Clare zijn enkele prachtige stukjes natuur te vinden, zoals het unieke natuurreservaat The Burren, waar zeer uitzonderlijke planten terug te vinden zijn, en de Cliffs of Moher.

Cliffs of Moher

De Cliffs of Moher zijn een toeristische topattractie. Over een lengte van acht kilometer vormen ze een steile wand die tussen 120 en 214 meter hoog uit de Atlantische Oceaan oprijst. Ze liggen in de buurt van Doolin en Liscannor en vormen daar de zuidwestelijke rand van The Burren.

Bij helder weer kan je van op de Cliffs of Moher kijken tot aan de Aran eilanden die in Galway Bay liggen. Met wat geluk zie je ook de Twelve Pins en de Maumturk, twee bergketens in Connemara. In het zuiden kan je Loop Head ontwaren, net ten noorden van de monding van de Shannon, waar een grote vuurtoren staat.

Op ecologisch vlak zijn de Cliffs of Moher erg belangrijk. Het is de nestplaats van één van de grootste kolonies zeevogels in Ierland. In 1988 werd de omgeving beschermd natuurgebied, zowel voor planten als voor vogels. Niet alleen de kliffen behoren tot dit gebied, maar ook het grasland dat langs de top van de kliffen ligt en een stuk open water, zodat de vogels voldoende voedsel kunnen vinden. Wie een rondleiding met gids volgt, krijgt heel wat uitleg over dit bijzonder stukje natuur.

Atlantic Edge

De Cliffs of Moher vormen een uitstekende plaats om te wandelen voor wie niet teveel last heeft van hoogtevrees en graag een frisse bries voelt. Wie nadien weer wat wil opwarmen, kan terecht in het bezoekerscentrum, waar je de Atlantic Edge kan gaan bezoeken.

Centraal in het ondergrondse bezoekerscentrum, vind je een tentoonstelling met beelden, schermen en opstellingen waar zowel jong als oud meer te weten komen over vier elementen die op deze plek samenkomen: 'Ocean', 'Rock', 'Nature' en 'Man'. De tentoonstelling is modern en interactief.

In een grote zaal kan je 'The Ledge' volgen: een projectie die je onderdompelt in het leven in de buurt van de kliffen. Je krijgt de Cliffs of Moher te zien vanuit vogelperspectief en van onder water.

O'Briens Tower

Vlak bij het hoogste punt van de Cliffs of Moher staat O'Brien's Tower. Van boven op de toren kan je zuidswaarts richting Hag Head kijken en noordwaarts naar Doolin.

De toren werd in 1835 gebouwd door de plaatselijke landlord Cornelius O'Brien. Ook toen al waren er toeristen die de ruige natuurpracht van de kliffen kwamen bewonderen. Met deze toren bezorgde O'Brien hen een uitkijkpunt van waaruit ze kilometers ver konden kijken over de Atlantische Oceaan en Galway Bay.

Alleen bij erg slecht weer is het uitzicht van op O'Brien's toren misschien een teleurstelling.

In 2007 is de toren tijdelijk gesloten voor renovatiewerken. Pas in 2008 zal men het uitkijkplatform terug kunnen bezoeken.

Faciliteiten

Met de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum aan de Cliffs of Moher werd begonnen in april 2005. Op 8 februari 2007 werd het geopend voor het publiek. Het centrum is er vooral gezet om de stroom toeristen, zowat een miljoen per jaar, op een goede manier te kunnen opvangen.

Om het natuurgebied zo weinig mogelijk te storen, werd het gebouw verzonken in de omgeving en werd het bedekt met grasland. Dit grootse toeristische project werd deels met Europese steun verwezenlijkt.

Wie honger of dorst heeft, kan er terecht in het ondergrondse café en het restaurant met zicht op zee. Uiteraard is er ook een geschenkenwinkeltje met diverse typisch Ierse souvenirs.
© 2007 - 2024 Mamalies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ierland  Van Ennistymon naar Knock  Cliffs of MoherIerland Van Ennistymon naar Knock Cliffs of MoherVanuit het Falls Hotel in Ennistymon gaat de rondreis door Ierland in verschillende uitstappes langs mooie landschappen…
Ierland  Doolin bij de Cliffs of MoherIerland Doolin bij de Cliffs of MoherDoolin ligt aan de westkust van Ierland, in de County Clare. Het ligt op ongeveer 6 kilometer afstand van de beroemde Cl…
Geografie van IerlandWie kent het niet? Dit mooie groene eiland gelegen in Europa, geheel in het westen, naast het Verenigde Koninkrijk? Het…
Ierland  Van Dingle via Sleeping Giant naar EnnistymonIerland Van Dingle via Sleeping Giant naar EnnistymonOnze rondreis door Ierland kent verschillende etappes. Na een stop in Dingle gaan we op reis naar Ennistymon. We steken…

Marokko, de plaats waar de zon ondergaatMarokko, de plaats waar de zon ondergaat. Het land met kronkelige straatjes, medinas, souks en moskeeën. Voor een strand…
Canada: het oosten en het westenCanada: het oosten en het westenCanada is een van de grootste landen ter wereld. Vooral natuurliefhebbers komen in dit enorme land bijzonder aan hun tre…
Bronnen en referenties
Mamalies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.