Canada: het oosten en het westen

Canada: het oosten en het westen Canada is een van de grootste landen ter wereld. Vooral natuurliefhebbers komen in dit enorme land bijzonder aan hun trekken. En natuurlijk is er veel meer te zien en te doen in Canada.
Het noorden van Canada wordt geheel bedekt door toendra, het zuiden bestaat uit naaldwouden. In Canada ligt het gebied Great Lakes, bestaande uit veel loofbomen die beroemd zijn om de herfstkleuren.

De rivieren en meren vormen tezamen een van de grootste binnenwatergebieden ter wereld. De grootste rivier van Canada is de Saint Lawrence, die de afwatering vormt van de Great Lakes en via een breed estarium uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Canada is 273x zo groot als Nederland. De begrenzing van dit enorme land bestaat hoofdzakelijk uit water en kent slechts twee landgrenzen: de Verenigde Staten in het zuiden en Alaska in het Noordwesten.

  • Hoofdstad: Ottawa
  • Taal: officiële taal is Engels en Frans
  • Staatsvorm: parlementaire monarchie
  • Munteenheid: Canadese Dollar
  • Reistijd: voor- en najaar

De beste tijd om Canada te bezoeken is het voor- en najaar. In de lente kan op vele plaatsen nog worden geskied en in de herfst zijn de wouden in het zuiden met hun herfstkleuren op hun mooist. Dit noemt men de Indian Summer. Canada biedt enorm veel, eigenlijk te veel om op te noemen. Hieronder staan de provincies in het oosten van Canada die toeristisch van belang zijn.
Bron: Peter Rufi, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Peter Rufi, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Het oosten

De oostelijke provincies worden ook wel aangeduid als de Atlantische provincies, zij worden begrensd of omspoeld door de Atlantische Oceaan. Kenmerkend voor dit gebied is de ongerepte natuur en de lage bevolkingsdichtheid.

Newfoundland

Newfoundland en Labrador staan bekend om hun fjorden en natuurparken. Toeristisch van belang is de hoofdstad Saint John’s. Al 175 jaar lang wordt hier de jaarlijkse Saint John’s Regatta (zeilrace) gehouden. Het grootste nationale park is Gros Morne National park, gelegen in het westen van Newfoundland.

New Brunswick

New Brunswick is een schilderachtig stukje Canada, waarvan Fre-deriction de hoofdstad is. Liefhebbers van bossen en walvissensafari’s komen hier aan hun trekken. De haven van Saint John is een belangrijke ijsvrije haven voor Canada. Beroemd zijn hier de zogenaamde ‘Reversing Falls’. Hier verandert met de wisseling van de getijden de watervloed van richting en wordt het water van de rivier als gevolg van opkomend tij teruggeduwd. Canada heeft hier het grootste getijdenverschil ter wereld.

Nova Scotia

Deze provincie is ideaal voor strandliefhebbers en voor mensen die rust zoeken. Het wordt ook wel ‘Ocean Playground’ genoemd, ook vanwege de aanwezigheid van walvissen voor de kust. Het is mogelijk walvissensafari’s te maken. De hoofdstad Halifax is de grootste natuurlijke haven van Canada. Tevens een belangrijke gateway over Canada. De stad bezit een oude citadel die tot historisch monument is verklaard. Saint Paul’s Church is de oudste Anglicaanse kerk van Canada.

Prince Edward Island

De kleinste provincie van Canada met als hoofdstad Charlottetown. Het eiland biedt mooie stranden en een landelijke sfeer. Het Prince Edward National Park trekt veel bezoekers, met als trekpleister het House of Green Gables, dat het decor vormde van de wereldberoemde roman Anne of Green Gables.

Québec en Ontario zijn de grootste oostelijk gelegen provincies. Beide landschappen bestaan grotendeels uit bergachtige gebieden, rivieren en bossen.

Québec

Deze provincie wordt beheerst door de St. Lawrence River. 300 jaar geleden werd deze waterweg gebruikt om in dit gebied door te dringen. Québec is een typisch Franse provincie waar ook overwegend Frans wordt gesproken. Kenmerkend voor Québec zijn levensvreugde, historische charme en een verrukkelijke keuken. De hoofdstad van Québec is Québec. Het werd door de Fransen gesticht en is een van de oudste steden van Canada. Québec bestaat uit een ‘beneden’ en een ‘boven’ gedeelte. In de benedenstad is de sfeer van vroeger nog te proeven, een ommuurde binnenstad en smalle kronkelige straatjes met klinkers.

Het oudste deel van de stad is door trappen met de bovenstad verbonden. De bovenstad wordt gedomineerd door de Citadel. Hier kun je het Château Frontenac vinden, een hotel dat eind 19e eeuw door de Canadian Pacific Railway in de Franse stijl aan de rivier de Saint Lawrence is gebouwd.
De parlementsgebouwen, de basiliek Nôtre Dame des Victoires en het Ursulinenklooster zijn hier ook te bewonderen. Rijd je per auto langs de noordelijke over van Saint Lawrence River kom je via vele kleine plaatsjes in de op een na grootste Franse stad ter wereld en tevens de grootste stad van Québec: Montréal.

Montréal
Montréal ligt op het gelijknamige eiland in de Saint Lawrence. De stad is gebouwd rond de Mount Royal, waaraan de stad haar naam dankt (Mount Royal is in het Frans Mountréal). In de stad domineert moderne hoogbouw. Een uitzondering hierop is het gerestaureerde Old Montréal, het oude stadsgedeelte aan de oostoever van het eiland, waar de oorspronkelijke architectuur bewaard is gebleven. De moeite waard om te bezoeken zijn onder andere: het Château Ramezay, de oudste kerk van Montréal Notre-Dâme-de-Bon-Secours en vele andere historische kerken en gebouwen. Theaters, bioscopen en concertzalen zijn te vinden in het culturele centrum Place des Arts.

De grens tussen de provincies Québec en Ontario is tevens de taalgrens. De taalstrijd is onderdeel van de geschillen tussen de twee bevolkingsgroepen. Zij proberen de verdraagzaamheid te bevorderen door het gehele land tweetalig te maken.

Ontario

Ontario is rijk aan mineralen, water en vruchtbare grond. Het is zo uitgestrekt dat veel bewoners hun eigen provincie niet helemaal kennen. Door de enorme grootte biedt Ontario vele recreatiemogelijkheden in ieder jaargetijde. Ontario is het industrièle hart van Canada en tevens het dichtstbevolkte deel van het land. Het noordelijke deel van Ontario biedt prachtige natuur en pittoreske indianendorpjes. Aan de oever van de Hudson Bay bevindt zich het Polar Bear Provincial Park waar vele ijsberen voorkomen.

Toronto
De hoofdstad van Ontario. Veel Nederlanders komen hier Canada bezoeken. In vele opzichten is het een ‘grote’ stad die deel uitmaakt van een uitgestrekt stedelijk gebied aan Lake Ontario. Toronto is bovendien het financiële, culturele en industriële centrum van Ontario. ‘Ontario-Place’ in Toronto is een groot recreatiegebied aan het meer met een groot openluchttheater waar vaak beroemde artiesten optreden. De Canadian National Tower is ook een belangrijke toeristische trekpleister. Met een hoogte van 544 meter is het het hoogste vrijstaande gebouw ter wereld. Het heeft een geweldig uitzicht vanaf de uitkijkterrassen en het draaiend restaurant in de top.

Vanuit Toronto zijn er veel excursies mogelijk.

Niagara Falls – één van de grootste watervallen ter wereld, gelegen op het schiereiland van de provincie Ontario. De waterval wordt in twee stukken verdeeld door Goat Island, dat zich uitstrekt tot aan de rand van de afgrond. Vanad de Skylon Tower aan de Canadese kant is het mooiste uitzicht op de kolkende watermassa. Vooral ’s avonds, wanneer floodlight voor een onvergetelijk zicht zorgt.

Rijd je vanuit Toronto naar het noorden kom je in een gebied dat de overgang vormt tussen het gecultiveerde Ontario en de nog ongerepte natuur. Een gebied met een grillig landschap, rotsachtig hoog en onderbroken door talloze meren. Trent-Severn Canal System is een wegennet van 386 kilomter lang, dat je per boot kunt doorkruisen. Ook is het mogelijk dit op een snellere weg te begaan, langs de oevers van Lake Ontario op weg naar Kingston, gelegen op het punt waar het meer overgaat in Saint Lawrence River.

Toronto, een stad vol bezienswaardigheden. Per rondvaartboot kun je genieten van een mooie vaart in het gebied van de 1.000 eilanden.

Ottawa
Een ruime, rustige stad vol Engelse tradities. De stad bezit 19e eeuwse neogotische architectuur. Een goed voorbeeld hier van zijn de opvallende regeringsgebouwen op Parliament Hill.

Het nationale monument voor de Canadese militairen die in beide wereldoorlogen sneuvelden, is de 87 meter hoge Vredestoren, welke in 1920 aangebouwd werd. De toren hiervan bezit 53 klokken.

Een moeite waard om te bezoeken is het National Museum of Canada. In dit museum is een grote collectie van de cultuur van de Indianen en de Eskimo’s. Rijd je vanuit Ottawa langs de oevers van de Ottawa River, in noordwestelijke richting, kom je bij North Bay. North Bay is het uitgangspunt voor tochten naar de Canadese wildernis. Ten zuiden hiervan ligt het Algonquin Provincial Park, een uitgestrekt stuk wildernis.

Het oosten van Canada biedt ieder enorm veel.


The Midwest

In het gebied ‘The Midwest’ liggen de provincies Manitoba en Saskatchewan. In het noorden van dit gebied ligt een enorm aantal meren. Vooral in Saskatchewan liggen uitgestrekte tarwevelden, maar ook is dit het gebied van de prairies, waar Canada zo beroemd om is.

Manitoba

In deze provincie liggen een aantal historische bezienswaardigheden, zoals het Fort Prince of Wales National Historic Park, Fort La Reine Pioneer Museum and Village en het nationale parl Riding Mountain. Tegen de grens met de staat North Dakota ligt de International Peace Garden. Dit is het symbool van de eeuwigdurende vriendschap tussen de VS en Canada. Het zuidelijke deel van Manitoba wordt beheerst door het uitgestrekte Lake Winnipeg. De hoofdstad Winnipeg ligt hier ten zuiden van en is tevens de poort naar het westen. In het noorden ligt Churchill, ook de ‘ijsbeerhoofdstad’ van de wereld genoemd.

Saskatchewan

Hier vind je prairies en tarwevelden, kilometers ongerepte natuur, duizenden meren en rivieren en geweldige zonsondergangen. In Saskatchewan komt het verleden terug in musea en vindt je overblijfselen en historische plekjes. In de hoofdstad Regina is het opleidingscentrum van de Royal Canadian Mountain Police gevestigd. Reis je richting het noorden, kun je een bezoek brengen aan Prince Albert National Park en nog verder ligt een gebied met prachtige wilde waterwegen, waaronder Churchill River.Het westen

Dit is qua toerisme het meest aantrekkelijke deel van Canada, welke gevormd wordt door de provincies Alberta en British Columbia.

Alberta

Deze provincie bestaat uit rundvee en olie, vandaar dat men het het land van de cowboys en de rodeo’s noemt. Hier beginnen de uitlopers van de Rocky Mountains en vormen het heuvelachtige prairiegebied. Alberta biedt contrasten met stijlvolle, moderne steden en wijde, open ruimten, torenhoge bergen met rondlopend wild. Alberta bezit 5 nationale parken: Banff, Jasper, Elk Island, Wood Buffalo en Waterton Lakes. Deze parken leven van het toerisme.

De hoofdstad van Alberta is Edmonton, een nationaal en internationaal verkeersknooppunt. In deze stad wonen veel Nederlanders. De grootste overdekte winkelcentrum is West Edmonton Mall, wat ook het grootste amusementspark van Noord-Amerika is.

Rodeo

Juli en augustus zijn de rodeomaanden in West-Canada. De rodeo is hier een harde wedstrijd, maar ook een demonstratie van de vaardigheden van de ruiters. Calgary Stampede is de grootste en bekendste rodeo ter wereld, welke elk jaar in Calgary wordt gehouden. Dit is een festijn dat ongeveer een week duurt en zeer kleurrijk wordt opgevoerd. Tevens is Calgary bekend geworden door de Olympische Spelen in 1988. Calgary is ideaal gelegen voor excursies zoals Banff National Park en Dinosaur Provincial Park. In het Dinosaur Provincial Park is de grootste verzameling dinosaurussen ter wereld, waarvan de fossiele skeletten bewaard zijn gebleven in de rotsheuvels.

Banff National Park is het oudste en bekendste nationale park. Het is een natuurgebied met groenblauwe meren, heldere bergrivieren, geweldige dalen en bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Vanuit Banff voert de Icefield Parkway naar het noorden, langs het grensgebied van Alberta en British Columbia via de Athabasca Glacier en de Columbia Icefields. Dit is een enorm gletsjergebied waar je per snowmobile op de gletsjer kan komen.
Ten noorden van Banff National Park ligt het grootste nationale park van Canada: Jasper National Park. Dit park is beroemd om de vele rotsformaties, watervallen en geisers. In Banff en Jasper mag niet gejaagd worden. Door deze regel zijn zwarte beer en eland niet schuw!

British Columbia

In British Columbia ligt het Glacier National Park met prachtige uitzichten over de gletsjers waar het park naar genoemd is. Andere nationale parken in British Columbia zijn Revelstoke en Yoho en Kootenay.

De hoofdstad Victoria ligt op de zuidpunt van Vancouver Island. De stad doet nog zeer Brits aan, dit is vooral merkbaar aan de rode dubbeldekkers die nog rond rijden en over is het mogelijk om ‘High Tea’ te drinken. Ben je gek op planten of bloemen, breng een bezoek aan Butchart Gardens, dit is een waar paradijs. Victoria is het begin- of eindpunt van de Trans Canadian Highway die tot aan St. John’s op Newfoundland loopt.
Vancouver
De grootste stad en gateway naar de Pacific. Een drukke havenstad die wordt beheerst door zee, stranden en de Coastal Mountains. De Coastal Mountains liggen langs de 27.353 kilometer lange fjordenkust, waarlangs een warme golfstroom spoelt. In Vancouver vindt je het beroemde Stanley Park, waar je lekker kan genieten van de omgeving. Vancouver is bekend door de jaarlijkse festivals, zoals het Vancouver Festival of Arts en het International Dragon Boat Festival.

Het westen van Canada biedt ieder enorm veel.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
Canada: stedentrip naar TorontoCanada: stedentrip naar TorontoToronto is een aantrekkelijke stad om voor een aantal dagen te bezoeken tijdens een stedentrip. Het is de grootste stad…
Op reis naar de provincie Ontario in CanadaOp reis naar de provincie Ontario in CanadaEen reis maken naar Canada is iets wat veel mensen uit Europa graag een keer zouden doen. Hoewel er mogelijkheden genoeg…
Canada: Vancouver, Toronto, MontrealCanada: Vancouver, Toronto, MontrealCanada is het op één na grootste land van de wereld en ligt ten noorden van de Verenigde Staten. Het grenst tevens aan d…

De mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of MoherDe mooiste plekjes van Ierland - Cliffs of MoherIerland is een land met een overweldigende natuur. Ruige bergen en heldere rivieren, schitterende meren en dalen vol wil…
De mooiste plekjes van Ierland - DingleDe mooiste plekjes van Ierland - DingleHet schiereiland Dingle heeft heel wat te bieden aan wie het wil komen bezoeken. Volgens kenners ligt het mooiste strand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Parkduck52, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Peter Rufi, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.