Griekenland, vakantie op Tinos

Het volgens de Grieken Heilige Eiland Tinos is het 3e grote eiland van de Noordelijke Cycladen. Het eiland wordt 1 keer per jaar overspoeld door pelgrims, wanneer zij de hemelvaart van Maria komen vieren. Dit is op 15 augustus. Verder heeft het eiland prachtige dingen te bezichtigen zoals een mooie kerk en de werken van de Griekse kunstenaars die hier geboren zijn.

Algemeen

Dit eiland is de derde in grootte van de Cycladen eilanden, gelegen tussen Andros en Mykonos. Het heeft de bijnaam Lourdes van de Egeïsche zee. Het heeft een landoppervlakte van 195 km², circa 8.500 inwoners en ongeveer 60 dorpjes. De hoofdstad is Tinos stad.

Geschiedenis

Een oude naam voor het eiland is Ophioussa, genoemd omdat er zoveel slangen op het eiland waren (ophis betekend namelijk slang). Een andere oude naam was Ydroussa vanwege het vele water (hydria betekend waterplaatsen).

Het is de god Poseidon geweest die volgens de Griekse mythologie de slangen van het eiland heeft verdreven. De bewoners hebben als dank daarvoor in Konia een tempel aan hem opgedragen.

Vermoed wordt dat het eiland als sinds 4.000 jaar is bewoond, de Ioniërs waren hier al 1000 v.Chr. Er zijn vondsten gedaan van de Myceniërs. En het is bekend dat rond 500 v.Chr. Eritrea het eiland in beheer had, waarna de Perzen het in 490 v.Chr. van hen overnamen. Ook Alexander de Grote heeft het eiland nog bezet.

Dan in de tijden n.Chr. is het eiland in beheer geweest van:
 • Van de Middeleeuwen tot ongeveer 1207 waren het de Byzantijnen die het eiland bezet hielden.
 • Van 1207 tot 1712 namen de Ventianen het beheer over
 • Pas in 1715 wisten de Ottomanen het eiland te veroveren en zij bleven tot 1830

In 1830 werd het eiland onderdeel van Griekenland.

Het eiland kwam op 15 augustus 1940 in het nieuws omdat een Italiaanse duikboot de Griekse cruiser “Elli” torpedeerde. Deze lag in de haven van Tinos.

Tinos

Dit is het eiland van de Heilige Maagd Maria, het eiland van de “Megalochari”. Dit betekend “Met grote gave”. Op Maria ten Hemelopneming, wat op 15 augustus wordt gevierd is het eiland vol met duizenden pelgrims. Er zijn dan ook meer dan 800 kapelletjes op het eiland te vinden.

Tinos is een ruig eiland met hoge bergen, diepe baaien en strandjes. Het is het eiland van kunstenaars, vooral grote Griekse schilders en beeldhouwers uit de afgelopen 2 eeuwen komen hier vandaan, zoals Chalepas, Sochos, Gyzis en Lytras.

Bezienswaardigheden

 • Heel bijzonder zijn de 650 (voornamelijk) oude duiventillen, die een specialiteit van het eiland vormen.
 • Tinos stad is groot en modern, in de brede processie straat staat de kerk waar zeer grote kaarsen verkocht worden.
 • De Panagia Evangelistria kerk, over de 1 km lange Megalocharis laan die naar de kerk loopt ligt een strook tapijt. Hierover gaan pelgrims op hun knieën naar de kerk. De kerk dateert van 1823 en is gebouwd op de plek waar de icoon van de Heilige Maria is gevonden. Deze icoon is van Byzantijnse makelij en geruchten gaan dat het uit een door piraten verwoeste kerk komt. In de kapel waar de icoon werd gevonden bevind zich ook een bron. De Zoödochos Pigi, waar helende krachten aan worden toegekend.
 • Uit het dorp Pirgos komen de Griekse artiesten Nikiforos Lytra, Nikos Skalkotas en Yannoulis Halepas. Het huis van de laatste is tegenwoordig een museum. De werken van deze heren zijn bijeengebracht in de befaamde School van Kunsten in Pigros. In het midden van het dorp staat een fontein die dateert uit 1778.
 • Het strand van Stavros ligt net buiten Tinos stad. Vroeger heeft hier een haven gelegen, tot ver in zee zijn nog steeds de zuilen van deze oude haven te zien, en er is nog een klein kerkje. Het is een rustig strand, waarvan de bodem geleidelijk in zee afloopt.

Andere bezienswaardigheden

 • Het Tiniotissa klooster
 • Het klooster Moni Kechrovounio, van Byzantijnse komaf waar de non van de icoon ooit leefde. Deze non kreeg in 1822 een visioen over de icoon. Na dit visioen werd het icoon gevonden en bleek nog geheel in tact te zijn.
 • Het archeologisch museum
 • De restanten van de tempel van Poseidon
 • ·Stranden zoals bijvoorbeeld Agios Sostis, Agios Fokas, Isternia Bay
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
De mooiste stranden van GriekenlandDe mooiste stranden van GriekenlandElk jaar vieren ongeveer een half miljoen Nederlanders hun vakantie in Griekenland. Het de hoge temperaturen en de relat…
Thema Feesten in de Serrania de Ronda (Zuid-Spanje)De gewoonten en tradities in de Serrania de Ronda (Andalusie) zijn een weerspiegeling van hoe het leven er daar uitziet.…
Griekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekse eilanden: Vakantie en reizen eilanden GriekenlandGriekenland is één van de mooiste en meest diverse landen voor een zonnige en originele vakantie. Bijna iedereen die naa…

Paris en Chartres - 2 maal de Notre DameDe meeste mensen kennen de Notre Dame in Parijs, vooral ook omdat er een Walt Disney film over opgenomen is. De "Klokken…
Griekenland, vakantie op KalymnosHet Dodecanese eiland Kalymnos is een vrij dor en bergachtig eiland. Dit is typische een eiland waar klimliefhebbers hun…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 27-08-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.