Ontdek Australie: Whitsunday Islands

Gelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eilanden, waarvan er slechts acht bewoond c.q. opengesteld voor tourisme worden. De Whitsundays zijn een nationaal beschermd gebied. Er leven meer dan 1000 vis- en 400 koraalsoorten in dit centrale deel van het Great Barrier Reef.

Whitsunday Islands

Wanneer je besluit de Whitsunday Islands te bezoeken, zul je worden overvallen door de pracht van deze tropische eilandengroep. Stuk voor stuk laten de eilanden zich het beste vergelijken met bounty-paradijsjes met hun parelwitte stranden, azuurblauw water en donkergroene mangrovebossen. Uitvalsbasis voor de Whitsundays is het plaatsje Airlie Beach, een klein maar gezellig backpackersplaatje in Queensland. Via Airlie Beach gaan er diverse boten naar de eilanden waar het toegestaan is vakantie te vieren. Ook tussen de eilanden zelf varen diverse ferry’s die je van het ene naar het andere eiland brengen.

De eilanden

Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld:
  • Long Island
  • Hamilton Island
  • Hayman Island
  • Daydream Island
  • Hook Island
  • Lindeman Island
  • South Molle Island
  • Whitsunday Island

Whitehaven Beach

Vooral de laatste, Whitsunday Islands, is beroemd om het fantastische strand Whitehaven Beach, wat bekend staat als een van de mooiste stranden van de wereld en Hill Inlet, een prachtig blauw-groene lagune omringd met een parelwit strand. Op Helling Island, Homestead Bay, Hook Island en Whitsunday Island mag je kamperen, maar alleen met de inachtneming van strenge regelgeving. Deze is ingesteld om de unieke flora en fauna op deze eilanden te beschermen en verbied je bijvoorbeeld om zeep te gebruiken of een kampvuur te maken.

Bezoek aan de Whitsundays

De beste manier om de Whitsundays te bekijken is via een zeiltocht. Je kunt een georganiseerde zeiltocht boeken in de haven van Airlie Beach of daar ter plekke een zeiljacht huren. Ook is het mogelijk om een rondvlucht met een watervliegtuigje te boeken om de eilandengroep te bekijken. Vaak vlieg je tijdens zo’n rondvlucht ook over het Great Barrier Reef, waardoor je de kans krijgt om het beroemde Heart Reef te bekijken; het hartvormige stuk rif midden in het Great Barrier Reef.

Duiken

Verder kun je prima duiken bij de diverse eilanden. Ook dit kun je doen op eigen gelegenheid of via een georganiseerde reis van enkele dagen. Tussen juni en september is er kans dat je bultrugwalvissen kan spotten.

De Whitsundays zijn echt een stukje paradijs op aarde en daarom een absolute aanrader om te bezoeken als je in Australië bent!
© 2009 - 2024 Julia78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Australië: Whitsunday IslandsAustralië: Whitsunday IslandsVanaf Airlie Beach kan je de oversteek maken naar de Whitsunday eilanden per ferry. Een andere mogelijkheid is om met ee…
Australië, pareltjes per staatVoor een groot aantal mensen spreekt Australië sterk tot de verbeelding. Het enorme, dun bevolkte (ei)land lokt reiziger…

Amsterdam: eiland in de Indische OceaanAmsterdam is niet alleen de naam van onze hoofdstad, maar ook een eiland dat in de zuidelijke Indische Oceaan ligt. Het…
Malta in het kortOver de geschiedenis van het eiland Malta kun men urenlang vertellen. Er valt te genoeg te zien en te beleven. Het is oo…
Julia78 (28 artikelen)
Laatste update: 21-04-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.