Malta in het kort

Over de geschiedenis van het eiland Malta kun men urenlang vertellen. Er valt te genoeg te zien en te beleven. Het is ook zeker interessant wat meer over Malta te weten te komen. Daarom in dit deel: Malta in het kort.

Ligging

Malta is een dwergstaat in de Middellandse Zee en bestaat uit de drie eilanden Malta, Gozo en Comino. Het Zuid-Europese staatje grenst aan kleine onbewoonde eilanden zoals Manoel Island, Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de eilandgroep Saint Paulís Islands. De eilandengroep ligt tussen de bewoonde gebieden van Tunesië, Sicilië en Libië.

Malta is niet erg groot. De grootste afstand die te overbruggen is van de ene naar de andere kant van het eiland is ongeveer 30 kilometer. Het is zelfs nog iets kleiner dan het waddeneiland Terschelling. Het eiland heeft ongeveer 355.000 inwoners verdeeld over kleine dorpjes en stadjes. De hoofdstad van het eiland is het historische Valetta, waar nog grote delen van de stadsmuur uit de tijd van de Turkse Belegering (1565) te zien zijn.

Vanaf Amsterdam Schiphol Airport is het ongeveer 3 uur vliegen naar Malta. Er wordt gevlogen met de maatschappijen Air Malta en Transavia.

Inwoners

Op het eiland wonen veel verschillende soorten mensen. Twee bevolkingsgroepen hebben de overhand. Het van oorsprong Maltese volk maar ook een grote schare Engelsen. De Engelsen hebben hun hart verpand aan Malta en vele Engelsen komen er om de zomer door te brengen, te overwinteren of zijn zelfs geëmigreerd en genieten van hun oude dag. Door de toegankelijkheid van de Engelse taal die wordt gesproken, zie je ook veel jonge Engelsen die een bestaan proberen op te bouwen veelal in de horeca.

Taal

Op het eiland worden Engels en Maltees gesproken. Als toerist kun je het prima redden met het standaard Engels. Het Maltees zul je niet veel in de toeristische plaatsjes horen, hetzij binnenshuis.

Reistijd en temperaturen

Malta kenmerkt zich door het warme zeeklimaat. Het hoogseizoen op Malta is tussen de maanden juni en september. In deze zomermaanden komen veel toeristen naar Malta voor hun zonvakantie. In de zomerperiode, van mei tot september stijgen de temperaturen op tot wel 45°C, in de schaduw ongeveer 35°C. Vaak waait er wel een sirocco, een aangename woestijnwind die de warme van de zon iets doet afnemen.

Malta kan het hele jaar door bezocht worden. Zelfs in de winter is er nog een gemiddelde temperatuur van 18°C - 22°C. Bij deze temperaturen is het iets aantrekkelijker om bezichtigingen te doen en je echt te verdiepen in de rijke culturele achtergrond.

Bekend Malta

Het eiland Malta staat bekend om zijn eeuwenoude cultuur, met zichtbare herinneringen aan de Middeleeuwen, en mooie natuur. Een ander punt waar Malta om bekend staat zijn de vele feesten die in de zomermaanden worden gehouden. Vooral de (katholieke) heiligen worden flink geëerd met grote feesten waarbij de plaatselijke bevolking zich opdoft en er enorme hoeveelheden vuurwerk worden afgestoken.
© 2009 - 2024 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malta in een korte samenvattingMalta in een korte samenvattingMalta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eil…
Het Europees dierenpaspoortHet Europees dierenpaspoortSinds 1 oktober 2004 is een Europees dierenpaspoort verplicht voor honden, katten en fretten die mee op vakantie gaan. H…
Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…
Jezelf verplaatsen op MaltaJe gaat op vakantie naar Malta, een land met een enorme culturele achtergrond. Wat ga je bekijken en bezoeken, wat moet…

Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
Ontdek Australië: de OutbackNergens anders ter wereld is zoín onherbergzame plek te vinden als de Outback, het enorme midden van het continent Austr…
Bronnen en referenties
  • ANWB
Dekonink (32 artikelen)
Laatste update: 30-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.