Malta in een korte samenvatting

Malta in een korte samenvatting Malta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eilanden Malta, Gozo, Comino (van groot naar klein) en diverse kleine onbewoonde eilanden als Cominotto, Manoel Island, Filfla en Fungus Rock.
  • Taal: Maltees en Engels
  • Hoofdstad: Valletta (eiland Malta)
  • Regeringsvorm: Republiek
  • Religie: Rooms-Katholiek
  • Oppervlakte: 316 km2
  • Inwoners: 400.000
  • Munteenheid: Maltese lire (ook wel Maltees pond genoemd)

Sinds 21 september 1964 is Malta onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en is sinds 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie. Op dit moment zijn er nog diverse Engelse invloeden zoals het rijden aan de linkerkant. De valuta in Malta is de Maltese Lire, ook wel Maltees pond genoemd. De hoofdstad van Malta is Valletta welke is geleden op het grootste eiland genoemd naar het land Malta.

Het landschap van Malta

Het landschap van Malta is kaal en rotsachtig (kalksteen) met zeer weinig natuurlijke begroeiing. Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het eiland schuin af, het is als het ware gekanteld. Kenmerkend van Malta zijn alle tientallen baaien en inhammen aan de kust welke een paradijs zijn voor duikers en snorkelaars. De mooiste inhammen zijn gelegen bij Blue Lagoon en Blue Grotto. Stranden bestaan er maar weinig op Malta, de zandstranden die er zijn zijn gelegen in het noordwesten en zijn vaak klein en/of rotsachtig.

De Maltese keuken

De Maltese keuken wordt beïnvloed door de productie in de seizoenen en de vangst van de vissers. Men eet vooral vis, vlees, kaas, groenten, rijst en pasta. De gerechten uit de Maltese keuken lijken veel op die uit de Siciliaanse en Italiaanse keuken. Door de ligging van Malta in de Middellandse zee is het natuurlijk logisch dat er op Malta veel visgerechten worden geserveerd.

Het kleinere eiland Gozo

Gozo is een kleinere versie van Malta, inclusief de baaien en de diepe vallei over de gehele lengte. Het landschap is echter wat ruiger en groener en velen malen minder rotsachtig. Voor duikers is het eiland Gozo een betere plek dan het eiland Malta.

De bevolking

De bevolking van Malta telt ongeveer 400.000 Maltezen en is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het land krijg jaarlijks meer dan 1 miljoen toeristen op bezoek. De twee officiële talen zijn Maltees en Engels. De bevolking is voornamelijk Rooms-Katholiek.

Politiek

Malta is een parlementair democratische republiek. Aan het hoofd staat een voor vijf jaar door het parlement gekozen president. De premier is regeringsleider. De politieke wordt beheerst door de Arbeiderspartij en de Nationalistische partij.

Industrie, scheepsbouw en toerisme

Malta exporteert industriële producten en heeft daarnaast scheepsbouw en toerisme als voornaamste bestaansmiddelen, tegenwoordig neemt de visserij in mate toe. De landbouw speelt bij de export een ondergeschikte rol. Ook herbergt het eiland verschillende zogenaamde 'off shore' internet-gokbedrijven, omwille van de erg liberale kansspelwetgeving.
.

Geschiedenis van Malta

Malta heeft een zeer lange en boeiende geschiedenis. Op het eiland Malta en Gozo staan de oudste prehistorische op zichzelf staande bouwwerken, zoals de megalithische Tempel van Tarxien, gebouwd tussen 3500 en 2500 voor Christus, de tempels van Hagar Qim en Mnajdra en de tempel van Ggantija op Gozo. Deze bouwwerken zijn bijvoorbeeld ouder dan de piramiden in Egypte. In Paola is er bovendien het hypogeum, een in de ondergrond uitgehakt heiligdom.
© 2006 - 2024 Webber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…
Comino  eiland in de Middellandse ZeeComino eiland in de Middellandse ZeeComino is een klein eiland in de Middellandse Zee, dat tussen Malta en Gozo in ligt. Het eilandje is beroemd om zijn bla…
Comino bij Malta: thuisbasis Maltheser riddersHet miniscule eiland Comino (genoemd naar het smakelijke komijnzaad) ligt in de buurt van Malta. Het meet ruim 3 vierkan…
Bezienswaardigheden op Malta: Gozo en CominoWanneer je op Malta op vakantie bent wil je, naast genieten van het heerlijke weer, ook wat zien van de omgeving. Neem d…
Webber (1 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2006
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.