Comino bij Malta: thuisbasis Maltheser ridders

Het miniscule eiland Comino (genoemd naar het smakelijke komijnzaad) ligt in de buurt van Malta. Het meet ruim 3 vierkante kilometer. In het verleden werd het wel eens als gevangenis en als strategisch seinpunt gebruikt.

Comino

Het miniscule eiland Comino (genoemd naar het smakelijke komijnzaad) ligt in de buurt van Malta. Het meet ruim 3 vierkante kilometer. In het verleden werd het wel eens als gevangenis en als strategisch seinpunt gebruikt.

Kenmerken van Comino

Naar Comino kom je voor de rust. Het inwoneraantal van de vaste bewoners komt over het algemeen niet boven de tien. Rond de jaartelling werd dit eiland bewoond door boeren. Maar er zijn ook tijden geweest dat er jaren geen enkele ziel op dit eiland vertoefde. Het ligt in de Middellandse zee tussen Malta en Gozo. In de zomer worden de politieman en de priester van het eiland Gozo uitgeleend aan Comino. Dit is namelijk het moment dat de meeste toeristen dit eiland bezoeken.

Geografisch

Ten tijde van de Middeleeuwen huisden hier nogal wat piraten en plunderaars in de peilloze groten die door erosie in het kalksteen zijn uitgesleten. Hier hielden ze de ongelukkige schepen die hun doelwit zouden worden in het vizier. In het verleden was dit eiland de thuisbasis van Maltheser ridders. Het was hun privé-jachtterrein. Wee degenen die zomaar wild ving. Die hing
een lange straf als galeislaaf boven het hoofd.

Comino als gevangenis

Comino werd nogal eens als verbanningsoord of gevangenis gebruikt. Rond 1300 werd hier Abraham Abulafia (een kabbalist) naartoe verbannen. Hij was iemand die de profetische kabbalah aanhing. Een van zijn theorieën was dat men het bewustzijn moest reinigen door middel van aandacht. Men diende veel zaken tegelijkertijd uit te voeren. Hiertoe kon men Hebreeuwse letters aanwenden. Verder was het zo dat ridders die overtredingen begingen als straf enige tijd dienst moesten doen op de toren van Santa Maria.

De toren van Santa Maria

Een duidelijk herkenningspunt van Comino is de toren van Santa Maria. Rond 1415 was er behoefte aan een uitkijktoren om tijdig aanvallen vanaf de zee te kunnen signaleren. Comino was nogal eens slachtoffer van rovers. Om dit signaleringssysteem in stand te houden werd later een speciale belasting geheven. Rond 1620 werd er een complete defensieve linie gebouwd tegen onwelkome gasten. Er werden een aantal uitkijktorens gebouwd die uitkeken over de zee. Rond 1800 werd de toren van Santa Maria gebuikt als cel voor mensen die van spionage werden verdacht. Sinds 1980 is de toren weer militair eigendom. Hij wordt gebruikt in de strijd tegen het jagen op langstrekkende vogels en tegen het vervoeren van illegale waar over de zee. In het begin van het derde millennium werd de toren uitgebreid gerestaureerd.

Verdere bezienswaardigheden

  • Kapel boven de Santa Maria baai. Deze werd gebouwd rond 1620 en opgedragen aan de Heilige Familie bij haar thuiskomst uit Egypte. In documenten wordt er al rond 1100 een vermelding van een kapel gemaakt. De mis wordt op zaterdagavond en zondagochtend opgedragen aan belangstellenden.
  • Kanonnen van Santa Maria. Deze halfronde rij van kanonnen is vlak voor 1720 gebouwd. Er zijn nog twee kanonnen van vierentwintig pond overgebleven. In het verleden stond hier het dubbele aantal schietijzers.
  • Comino hotel. Een complex uit de zestiger jaren is in het bezit van twee privé-stranden. De locatie is boven de Sint Nicolas baai. verder bevinden er zich ook appartementen bij de Santa Maria baai.
  • De Blue Lagoon. Tussen Comino en Cominotto ligt de fantastische Blauwe baai (Blue Lagoon). Hier ligt een mooi, wit zandstrand en er kan goed gedoken, gezwommen en gesnorkeld worden. Je kunt hier per (rondvaart)boot komen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malta in het kortOver de geschiedenis van het eiland Malta kun men urenlang vertellen. Er valt te genoeg te zien en te beleven. Het is oo…
Malta in een korte samenvattingMalta in een korte samenvattingMalta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eil…
Bezienswaardigheden op Malta: Gozo en CominoWanneer je op Malta op vakantie bent wil je, naast genieten van het heerlijke weer, ook wat zien van de omgeving. Neem d…
Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…

Azulejos: typische decoratie in PortugalPortugal en haar azulejos zijn al ruim 500 jaar met elkaar verbonden. Deze geglazuurde tegels werden geïntroduceerd door…
Stijlvol: gotische kerk voor de Heilige Franciscus in PortoIngreja de Sao Francisco is van oorsprong een stijlvolle, gotische kerk ter ere van de Heilige Franciscus. Deze kerk, in…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Comino
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Abulafia
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 07-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.