Stijlvol: gotische kerk voor de Heilige Franciscus in Porto

Ingreja de Sao Francisco is van oorsprong een stijlvolle, gotische kerk ter ere van de Heilige Franciscus. Deze kerk, in het nederlands vertaald ook wel de "kerk van Sint Franciscus" geheten is onderdeel van het historische centrum van Porto. Het centrum van deze havenstad is als geheel aangemerkt als historisch en cultureel waardevol. Daarom is het op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

Ingreja de Sao Francisco

Deze kerk, in het Nederlands vertaald ook wel de "kerk van Sint Franciscus" geheten is een van de meest beroemde gotische kerken in Portugal. Het totale centrum van Porto staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Geschiedenis van de Fransciscaner orde

Deze orde van minderbroeders kan men eigenlijk beschouwen als een soort bedelorde. De volgelingen van deze orde probeerden een goede volgeling van Jezus Christus te zijn. De orde is geïnspireerd door Franciscus van Assisi. Hij kwam uit Italië. Samen met gelijkgestemden gaf hij al zijn wereldse zaken aan de minder bedeelden. Daarna leefde hij bewust in armoede verder. Franciscus toog in 1221 naar Rome om de paus met een elftal broeders op te zoeken. Hij wou de uitgangspunten van zijn orde toelichten. De paus vond de gelofte van pure armoede te strikt en ging in eerste instantie niet akkoord met de uitgangspunten van de orde. Vervolgens werden de uitgangspunten van de orde iets getemperd. Uiteindelijk ging de nieuwe paus akkoord. Franciscus werd reeds in 1228, twee jaar na zijn dood door de paus heilig verklaard. De orde van Franciscus groeide al erg snel. Binnen een eeuw waren er rond 1300 reeds bijna 40.000 volgelingen. De nonnentak heet de orde van de Clarissen. Binnen de orde is iedereen gelijk. De leider heet ook niet overste, maar gardiaan. Anders gezegd: deze persoon "waakt" over de rest.

Franciscaner orde in Porto

De andere geestelijken waren in eerste instantie niet gecharmeerd van deze orde. Vooral de bisschop van Porto werkte hen tegen. Uiteindelijk mochten ze rond 1445 beginnen met de bouw van een kerk en klooster ter ere van de Heilige Franciscus van Assisi. Bijna honderdvijftig jaar later mocht de orde van koning Ferdinand de Eerste een grotere kerk bouwen. Geheel in de geest van hun orde werd dit een eenvoudige, gotische kerk.

Architectuur van de kerk

Een typisch kenmerk van deze kerk is het mooie, gedetailleerde gotische roosvenster. Dit is het enige oorspronkelijke element dat nog over is gebleven. De kerk heeft een beetje haar oorspronkelijke, spartaanse karakter verloren. Het west-portaal is nu uitgevoerd in de pompeuze, barokke stijl. Het bevat een beeld van de heilige Franciscus. De zuid-portaal heeft ook nog steeds haar oorspronkelijke karakter behouden. De stijl is nog steeds gothisch.

De laatste rustplaats

Tussen 1400 en 1500 werd deze kerk de laatste rustplaats voor een aantal adellijke families. Een bekend voorbeeld is de familie van Luis Alvares de Sousa. Een mooie kapel is het aangebouwde bouwwerk ter ere van Johannes de Doper. Het is in barokstijl. De religiosa en decoratie zijn vervaardigd van houtsnijwerk, versierd met bladgoud. Vanaf 1700 kwam het vergulde houtsnijwerk als decoratie meer en meer in zwang. U zou niet verwachten dat het heiligdom voor de Heilige Franciscus zo uitbundig gedecoreerd is met vergulde elementen. Dit overschaduwt soms de oorspronkelijke, gotische, eenvoudige middeleeuwse architectuur van de kerk.

De Boom van Jesse

Een beroemd kunstwerk dat op het altaar is geplaatst is de "Boom van Jesse". Dit altaarstuk is een weergave van de stamboom van Jezus Christus. Dit houtsnijwerk is uitgevoerd in vele kleuren. Het stamt uit de tijd rond 1720. Het geeft Jezus Christus en de twaalf koningen van Judea weer.

Lees verder

© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…
Portugal, vakantielandPortugal is een prachtland om eens naar toe te gaan. Een geweldig mooie vakantiebestemming in de zomertijd. Met veel str…
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Albufeira in Portugal: de mooiste stranden van de AlgarveAlbufeira in Portugal: de mooiste stranden van de AlgarveAlbufeira in de provincie Algarve in Portugal is bekend als badplaats. In deze omgeving bevinden zich een groot aantal m…

Comino bij Malta: thuisbasis Maltheser riddersHet miniscule eiland Comino (genoemd naar het smakelijke komijnzaad) ligt in de buurt van Malta. Het meet ruim 3 vierkan…
Paleis van Queluz: het Versailles van Portugal bij LissabonHet kasteel van Queluz was eigenlijk een reactie op Versailles. Queluz werd in de rococostijl uitgevoerd. Deze kunstvorm…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Igreja_de_S%C3%A3o_Francisco_%28Porto%29
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscanen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Polychromie
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 28-12-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.