Alcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen Portugal
Het klooster van Alcobaça heeft de grootste gotische kerk van Portugal. Het ligt ruim honderd kilometer noordwaarts van Lissabon. Indien u als eindbestemming van uw stedentrip Lissabon heeft, kunt u overwegen deze historisch belangrijke locatie te bezoeken. Vele koningen vonden in dit klooster hun laatste rustplaats. Koning Afons de Tweede met zijn vrouw Urraca, koning Afons de Derde en Beatrice van Castilië liggen begraven in het Alcobaça Klooster bij Lissabon. Daarnaast bevinden zich op deze locatie twee ontzettend mooie sarcofagen van koning Pedro de Eerste met zijn grote liefde en maitresse Inês de Castro.
Het Alcobaça Klooster: 100 kilometer van Lissabon
Dit heiligdom werd gesticht door de eerste koning van Portugal Afons I rond 1150. Het is gelegen in het hart van Portugal. Het was een middeleeuws klooster van grote betekenis in Portugal. Daar het een mooi voorbeeld is van de gotische bouwstijl is het in 1989 door de Unesco erkend als Wereld Erfgoed. Deze bestemming hoort dus op uw lijstje bij een vakantie Portugal. Afons I wilde het katholieke geloof weer stevig introduceren in de samenlevingen die eeuwen lang door de Moren overheerst waren. Daarnaast wilde hij op bestuurlijk gebied ook voet aan de grond krijgen. Dat is dan ook de reden waarom hij het Alcobaça klooster liet bouwen. Deze gelofte had de koning ook aan een goede vriend gedaan: Bernard van Clairvaux gedaan, een invloedrijke vroege Cisterciënzer.
De Cisterciënzers
De nonnen en monniken van deze orde waren erg nijver en voorzagen in hun eigen onderhoud. In het verleden bedropen ze zichzelf door het bedrijven van landbouw en bierbrouwen. In de Middeleeuwen heeft deze orde gezorgd voor de verspreiding van veel kennis op het gebied van landbouw, waterbeheer en metallurgie. De kerk werd voltooid rond 1250. Tot die tijd woonden de monniken in eenvoudige, houten huizen. Het bouwwerk was de grootste gotische kerk in Portugal. De monniken creëerden prachtige geschriften op religieus en historisch gebied. Helaas werd er door opeenvolgende invallen van Fransen en anti-klerikalen nogal wat geschriften vernietigd of gestolen. De laatste aanpassing aan het Het Alcobaça Klooster werd uitgevoerd na opdracht van koning Dinis I. Deze liet rond 1200 het gotische klooster genaamd "Klooster van de Stilte" bouwen. De overgebleven geschriften na de vele aanvallen liggen nu in de Nationale Bibliotheek in Lissabon. Gaat u in Portugal vakantie vieren en doet u toevallig een keer op vakantie Lissabon aan, dan kunt u deze daar bewonderen.
Begraafplaats van vele koningen van Portugal
Het belang van het klooster werd aangetoond door de vele koningen die hier hun laatste rustplaats hebben gekregen. De koningen Afons de Tweede met zijn vrouw Urraca, en koning Afons de Derde en Beatrice van Castilië liggen hier. Daarnaast zijn hier twee ontzettend mooie sarcofagen van koning Pedro de Eerste met zijn grote liefde en maitresse Inês de Castro. Deze edelvrouw uit Galicië werd vermoord in opdracht van koning Afons de Vierde, de vader van Pedro. Zij bracht namelijk de politieke verhoudingen in gevaar. Pedro was namelijk voorheen getrouwd met een andere dame, die helaas al vlug overleed en een ziekelijk kind achterliet. Pedro en Inês kregen vier krachtige kinderen. Pedro weigerde te trouwen met iemand anders dan Inês. De ministers morden dus zij moest het veld ruimen. Toen Pedro uiteindelijk koning werd, heeft hij in een ceremonie posthuum Inês getrouwd. Ze zijn in dood in ieder geval verenigd. Hun mooi versierde doodskisten staan naast elkaar.
Aanpassingen van het klooster
Toen koning Manuel de Eerste aan de macht was (rond 1500) werd er een tweede verdieping met sacristie aangebouwd. Dit in de kenmerkende Manuelstijl. Dit is een uitbundige laat-gotische stijl, typisch voor Portugal waarbij veel maritieme elementen werden gebruikt. Rond 1700 werd het klooster nog een uitgebreid. De oude structuren bleven echter intact. In de Barok waren de monniken befaamd om hun beelden van klei. De fantastische voorbeelden van deze tegels en beelden kunt u nog terugzien in de decoraties van de kerk. Gelukkig heeft de grote aardbeving in 1755 niet te veel schade toegebracht. Rond 1800 vielen de Franse troepen het klooster binnen. Ze richtten veel vernielingen aan en de monniken werden verdreven.
Lees verder