Óbidos bij Lissabon: historisch en culinair een hoogtepunt!

Óbidos bij Lissabon: historisch en culinair een hoogtepunt! Óbidos in Portugal, wordt ook wel de stad der koninginnen genoemd. Sinds 1200 zit deze parel bij de bruidsschat van de Portugese koningsbruiden. Het is niet alleen een mooie, ommuurde stad, ieder jaar vinden er een aantal festiviteiten plaats. In het voorjaar het Internationale Chocoladefestival. In juli wordt de stad twee weken in Middeleeuwse sferen omgetoverd. Rond de kerst is er een Portugees Winterwonderland.

Romeinse tijd

Deze historische stad telt ongeveer drieduizend zielen en ligt in het westen van Estremedura. De stad Óbidos heeft waarschijnlijk haar (Romeinse) naam gekregen door het feit dat ze al lang haar inwoners beschermde met stadsmuren en een burcht. Óbidos bestaat waarschijnlijk al lang, want in geschriften van rond 50 na Christus werd zij reeds vernoemd. Óbidos droeg toen waarschijnlijk de naam CIVITAS. De geschriften reppen over een Romeinse stad in de buurt van de heuvel met kasteel en beschermd dorp. Bij opgravingen werden in ieder geval een aantal Romeinse gebouwen ontdekt. Denkt u daarbij aan gemeenschappelijke baden en een forum. Rond 400 na Christus, toen Rome was overwonnen verhuisden de inwoners naar de heuveltop omdat die beter te verdedigen was.

Middeleeuwen

De eerste officiële koning van Portugal, koning Afonso I overwon hier rond 1148 de Moren. Dit was een van de laatste steden die nog bezet was door de Moren. Rond 1200 kwam dit stadje in het bezit van koningin Urraca. sind die tijd staat Óbidos bekend als stad van de koninginnen: "Vila das Rainhas". Óbidos werd sinds de tijd van Dom Afonso II als onderdeel van de bruidsschat aan de koninginnen geschonken. Daarnaast werd hier veel getrouwd en door de stelletjes de wittebroodsweken doorgebracht. Uit strategisch oogpunt werden de stadsmuren nog een aantal versterkt.

Nu

Omdat Óbidos zo goed geconserveerd is gebleven is het zeker de moeite van een bezoek waard. Zoals u weet kan het erg warm worden in Portugal. U zou dus kunnen overwegen dit stadje in het voorjaar of in het najaar met een bezoek te vereren. Óbidos is ook bij de Portugezen erg in trek als toeristische bestemming. De mooie witgeschilderde huizen in combinatie met de met kinderkopjes bestraatte steegjes maken de stad erg geliefd, ook bij de Portugezen. De stad is alleen voor de lokale bewoners toegankelijk met de auto. Buiten de stadsmuren is er voldoende (gratis) parkeergelegenheid. Het geringe aantal voertuigen in dit schitterende stadje maakt het een verademing om het te bezoeken!

Óbidos: Middeleeuwse markt

Ieder jaar vindt in juli twee weken lang een Middeleeuws Festival plaats. De hele stad wordt omgetoverd in Middeleeuwse sferen. Iedereen laat zich van zijn beste kant zien. De mensen zijn verkleed als marktlieden, koorddansers, narren en middeleeuwse minstrelen. Er vinden diverse ridderspelen plaats. Ook op culinair gebied is er van alles te beleven! Middeleeuwse maaltijdsoepen, divers geroosterd wild en vele andere heerlijkheden worden in kraampjes aangeboden.

Het Internationale Chocoladefestival

Elk jaar vindt in Óbidos het International Chocolate Festival plaats. Dit jaar begint het op vrijdag 2 maart en eindigt op zondag 25 maart 2012. Reeds enkele jaren is de stad gastheer voor een keur van internationale chocolatiers die drie weken lang hun kennis delen op het gebied van dit goddelijke goedje. In het verleden trok dit evenement ruim een miljoen bezoekers! U kunt niet alleen een van de workshops bezoeken, maar ook lezingen en presentaties van bekende culinaire beroemdheden.

Vila Natal

Ook in de kerstperiode is Óbidos een bezoekje waard. Net als vele steden in Nederland wordt de stad dan omgetoverd in een soort "Winter Wonderland". verder zijn er gelukkig genoeg gelegenheden om te eten en te drinken in Óbidos. Men is dus ook in de voor de Portugese "koude" winterperiode ingericht op toeristen.
© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gastronomische specialiteiten van LissabonNergens komt de gastvrijheid van Portugal zo hartverwarmend tot uiting als in de gastronomie. Niet alleen is de verschei…
Cabo de la Roca bij Lissabon: meest westelijke punt EuropaCabo de la Roca bij Lissabon: meest westelijke punt EuropaHet meest westelijke punt van heel Europa is gelegen in Portugal! Het heet de Cabo de la Roca. Deze plek ligt op ongevee…
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…
Portugal, algemene informatiePortugal, een redelijk geïsoleerd land en tevens het meest westelijk gelegen land van Europa. Het heeft een lange kust,…

Maribor in Slovenie: meer dan culturele hoofdstad 2012Maribor in Slovenie: meer dan culturele hoofdstad 2012Maribor in Slovenië deelt samen met een Portugese stad de titel : "Culturele hoofdstad van Europa van 2012". Er is echte…
Guimarães bij Porto in Portugal en Culturele hoofdstad 2012Guimarães bij Porto in Portugal en Culturele hoofdstad 2012Gumarãeis in het noorden van Portugal heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van het huidige Portugal. De s…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%93bidos,_Portugal
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 07-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.