Maribor in Slovenie: meer dan culturele hoofdstad 2012

Maribor in Slovenie: meer dan culturele hoofdstad 2012 Maribor in Slovenië deelt samen met een Portugese stad de titel : "Culturele hoofdstad van Europa van 2012". Er is echter zoveel meer te beleven in deze bijna 1000 jaar oude stad. Als u van cultuur, lekker eten en drinken houdt moet u Maribor eens bezoeken. Hier staat ook de oudste wijnstruik van de wereld: volgens het Guinness Book of Records is deze bijna 450 jaar oud!

Maribor: een stad met veel kanten

Met name in de zomer is het hier goed toeven voor de sportieve toerist. In de zomermaanden kan er mooi gewandeld worden in het Pohorje-gebergte. In de winter is het ook wel in trek als skigebied! Jaarlijks vindt in januari de vrouwenslalom plaats! In 2013 zal Maribor gastheer zijn voor de Winter Universiade. Zoals u kan zien: genoeg skimogelijkheden! In 2013 zal Maribor de Europese Jeugd Hoofdstad zijn. Tip: u kunt in Slovenië gewoon met euros betalen!

Geografie

Maribor is na Ljubljana de grootste stad van het land. Maribor is gesitueerd in Noord-Slovenië. De rivier de Drava loopt door het hart van de stad. In en rond Maribor wordt er veel wijn verbouwd. De oudst nog levende wijnstok staat in het Guinness Book of Records en is bijna 450 jaar. In het najaar vinden er in de stad wijnfeesten plaats waar het er gezellig aan toe gaat. Het historische stadshart is erg geliefd. De pittoreske huizen hebben rode daken. De kathedraal stamt uit ongeveer 1100. Het kasteel dat bij de stad hoort heeft een respectabele leeftijd van 650 jaar.

Geschiedenis: de Middeleeuwen

Rond 1165 is in de geschriften het kasteel Marburch terug te vinden. Het kasteel werd opgericht op een heuvel, in de buurt en boven de stad. Na bijna een eeuw kreeg Maribor rond 1250 stadsrechten. Dit hield in principe in dat de stad zijn eigen recht mocht spreken. Dit heette het keur. Dus Maribor mocht zijn eigen stadsbestuurders en rechters aanstellen. Verder hielden deze stadsrechten in dat Maribor haar eigen stadsmuren mocht oprichten, een markt mocht houden en tol mocht heffen. Maribor heeft ook een van de oudste ghettos van europa. Er was een synagoge, een joodse begraafplaats en een school voor de Talmoed. Rond 1400 was de populatie Joden het grootst. Daarna nam zij af in aantal. Dit valt ook samen met de teruggang van de economische activiteit in Maribor.

Maribor heeft veel te bieden. Hieronder een kort overzicht:

 • Het Lent Festival. De laatste twee weken van juni wordt het Lent Festival gehouden. Dit jaarlijkste evenement biedt ieder wat wils. Voor de liefhebbers van klassieke kunsten zijn er optredens op het gebied van ballet, opera, en theater. verder zijn er optredens en dansvoorstellingen in het moderne- en jazzgenre. Het geheel wordt opgefleurd met acrobaten, goochelaars en mimespelers. voor jong en oud is dus er genoeg te zien!
 • De oudste wijnstok ter wereld. Ongeveer 450 jaar oud.
 • Januari. Ieder jaar in de maand januari worden de vrouwenslalom- en reuzenslalom wedstrijden voor de Alpine Ski World Cup georganiseerd.
 • Het Pohorje gebergte is in de zomer een mooie plek om te wandelen.
 • Maribor Eiland (Mariborski otok): openbare baden die nog steeds goed bezocht worden. Maribor is trouwens ook in het bezit van overdekte zwembaden.
 • Het kasteel van Maribor, het stadhuis .
 • De Middeleeuwse vestingwerken en torens die de grens van de oude stad aangeven.
 • De wijn (Vinagova vinska Klet) : Maribor ligt midden in een grote wijnstreek. In de stad liggen een aantal wijnproeverijen.
 • Culinair: de Sloveense en Servische keuken. specialiteiten zijn: worst, zuurkool, champignonsoep, appel- en kaastaart.
© 2012 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slovenië, Midden EuropaSlovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een ko…
Op vakantie naar SloveniëOp vakantie naar SloveniëSlovenië wordt een steeds populairder vakantieland onder Nederlanders. Slovenië is een land met prachtige natuur, het is…
EK voetbal 20002000 is het jaar dat het EK voor het eerst wordt georganiseerd in het nieuwe millennium. Het is de 11 editie van dit imm…
Pokljuka, ongerepte natuur in hartje SloveniëDe plaatsen waar de natuur nog ongeremd haar gang kan gaan, worden, zeker in het dichtbevolkte Europa, steeds beperkter.…

Formantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterFormantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterWist je dat Ibiza een klein, aantrekkelijk broertje heeft? Hij heet Formantera en staat bekend om zijn mooie witte zands…
Óbidos bij Lissabon: historisch en culinair een hoogtepunt!Óbidos bij Lissabon: historisch en culinair een hoogtepunt!Óbidos in Portugal, wordt ook wel de stad der koninginnen genoemd. Sinds 1200 zit deze parel bij de bruidsschat van de P…
Bronnen en referenties
 • http://www.vakantiebeurs.nl/nl-NL/Pers/Persberichten-2012/Maribor.aspx
 • http://www.maribor2012.eu/program/nagovor-programskega-direktorja/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsrechten
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 31-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.