Jezelf verplaatsen op Malta

Je gaat op vakantie naar Malta, een land met een enorme culturele achtergrond. Wat ga je bekijken en bezoeken, wat moet je zeker gezien hebben en niet geheel onbelangrijk: hoe kom je er?

Culturele trekpleister

Malta is een eiland met een bijzonder culturele achtergrond. Door invloeden van de Britse koloniale tijd maar ook de kruisridders en de overblijfselen uit het Stenen Tijdperk maken Malta tot een waar cultureel paradijs. Denk maar eens aan de stadsmuren in Valletta, de stille stad Mdina en de prachtige kerken tempels verspreid over het hele eiland. Je kunt eigenlijk niet van Malta terug naar huis, voordat je het (hele) eiland hebt verkend.

Het eiland verkennen

Het eiland verkennen kan op verschillende manieren. Je kunt gebruik maken van een huurauto, let echter wel, in Malta wordt links gereden. Voor de gemiddelde Nederlander is dit een grote uitdaging zeker omdat de lokale bevolking je aan alle kanten voorbij komt zetten. Ben je er niet zeker van dat je links kunt rijden, probeer het dan vooral niet op Malta maar oefen eerst eens in Groot-Brittannië. Tevens wordt het door de meeste mensen afgeraden een huurauto te nemen. Verzekeringsproblemen komen vaak voor (denk aan aansprakelijkheid bij een aanrijding) en doordat de huurauto’s aparte kentekenplaten hebben, zijn ze het doelwit van diefstal en berovingen.

Omdat Malta niet erg groot is, zou het een mogelijkheid kunnen zijn om het eiland per fiets te verkennen. Een aantrekkelijk idee voor ons Hollanders. Of het ook een veilig plan is, is nog te bezien. Malta staat erom bekend dat de verkeersveiligheid niet erg goed is en dat men, vooral de lokale bevolking, rijdt als gekken. Daarbij komt ook dat de bevolking fietsen verkeer niet gewend is en dat er op de lange doorgaande wegen waar hard wordt gereden veel ongelukken plaatsvinden.

De stadsbus

De beste en tevens goedkoopste manier is het eiland te verkennen per stadsbus. Deze bussen rijden het hele eiland over en hebben regelmatige vertrektijden. Makkelijk is ook dat je zonder problemen op elke willekeurige plaats de bus in kan stappen. Je betaalt contant voor ieder los busritje. De prijzen verschillen van €0,50 tot €2,00. De toeristische trekpleisters zijn allemaal goed met de bus te bereiken.

Een ritje met de stadsbus is eigenlijk op zich al een hele beleving. De bussen zijn niet erg groot en hebben een beperkt aantal zitplaatsen. In de bussen zitten geen voordeur en als die wel aanwezig is, staat hij altijd open zodat er snel kan worden in en uitgestapt. Ondanks de open deuren staat de lokale bevolking gerust in de deuropening tijdens het rijden. Zouden ze in Malta het bochtenspel ook kennen?

Zelf uitstapjes maken

In het toeristische seizoen is er genoeg te doen op Malta. Via je reisorganisatie zul je verschillende tripjes kunnen boeken welke zeker het geld waard zijn. Veelal worden dagtrips aangeboden die je meenemen naar verschillende plaatsjes. Echter is het vaak zo dat je op zo’n dag maar weinig tijd hebt om alles te bekijken. Heb je zelf wat ruimer de tijd? De meeste van deze uitstapjes kun je ook zelf maken. Stap op de bus en kijk waar je uitkomt!

Entreeprijzen

Omdat veel trekpleisters complete steden zijn hoef je vaak geen entree te betalen en kun je er op elk moment van de dag zo binnenstappen en er uren rondlopen. Voor sommige bezienswaardigheden ,zoals de kerken, kathedralen en tempels, zul je een kleine entreeprijs moeten betalen. Dit zijn hel schappelijke bedragen die vooral worden gebruikt om de oude gebouwen te onderhouden en ze voor het toerisme nog aantrekkelijker te maken.

Meer lezen

In deze special bespreek ik de grotere toeristische trekpleisters die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Per stad zal ik aangeven wat je er kunt bezichtigen en een stukje van de uitgebreide geschiedenis vertellen.
© 2009 - 2024 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Malta in het kortOver de geschiedenis van het eiland Malta kun men urenlang vertellen. Er valt te genoeg te zien en te beleven. Het is oo…
Malta in een korte samenvattingMalta in een korte samenvattingMalta is een klein dwergstaatje gelegen in de Middellandse Zee ten zuiden van Italië welke bestaat uit drie bewoonde eil…
Nemea: hoge spaarrenteNemea: hoge spaarrenteNemea kan het antwoord zijn voor wie een hoge spaarrente zoekt. Deze Maltese online bank biedt een hogere spaarrente dan…
Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…

Musea in FinlandHet ‘land van de duizend meren’ biedt talrijke musea waar informeert wordt over de geschiedenis, de cultuur, de volkeren…
Visum voor AmerikaVisum voor AmerikaWil je naar Amerika? Dan zul je een visum moeten hebben. Er zijn veel verschillende visums beschikbaar, zoals bijvoorbee…
Dekonink (32 artikelen)
Laatste update: 30-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.