Musea in Finland

Het ‘land van de duizend meren’ biedt talrijke musea waar informeert wordt over de geschiedenis, de cultuur, de volkeren, de leefwijze van een paar honderd jaar geleden, het geloof. Kortom, Finland is ook de moeite waard om te bezoeken om de vele musea. De musea onderverdeeld in de volgende categorieën:

Musea in Helsinki

Meer dan 60 musea en verzamelingen bezit Helsinki. Het spectrum gaat van kunst en design tot techniek en geschiedenis. Multifunctionele huizen zijn Lasipalatsi, film- en mediacentrum in functionalistische bouw uit de jaren ’30 (Vilio Revell) met filmstudio’s, internetbibliotheek, bioscoop, café’s en een goed restaurant (Mannerheimintie 22-24). Tennispalatsi met musea en multiplexbioscoop (Salomonkatu) en Kaapelitehdas (Tallberginkatu, in het deel Ruoholahti), de toenmalige kabelfabriek van Nokia – nu Europa’s grootste cultuurcentrum. Drie musea (voor fotografie, hotel/restaurantwezen en theater) zijn in Helsinki ook te vinden. Net als galerieën, danstheater, muziekstudio’s, sportclubs, kunstscholen, café en restaurant – de locatie voor festivals en concerten.

Ateneum
Het oudste kunstmuseum van Finland toont schilderijen en plastic vanaf de 18e eeuw tot in de jaren ’60. Bijzonder interessant is het Finse meesterwerk van de Gouden Eeuw rond 1900.

Adres: Kaivokatu 2 (aan het station)

Design Forum Finland
Mooie vorm, functioneel, kwalitatief hoogwaardig: Dingen die het leven van alledag adelen. Hier is alles te vinden waar het begrip Finse design invloed op heeft uitgeoefend.

Adres: Erottaiankatu 7

Kansallismuseo – Fins Nationaalmuseum
De Finse geschiedenis van het begin tot de tegenwoordige tijd, verzameld in een imposante nationaalromantische bouw. Archeologische vondsten, etnologische samenhang. Hier krijgt u antwoord op de vraag: ‘Wie zijn die Finnen eigenlijk?’

Adres: Mannerheimintie 34

Ulkomuseo – Openluchtmuseum op het eiland Seurasaari
In een mooi parklandschap met veel bos worden boerderijen, herenhuizen, sauna’s, molens en een houten kerk getoond. De gebouwen stammen uit alle delen van Finland.

Kiasma
Rondgevormde wanden, asymmetrische ruimtes, verrassende in- en uitzichten scheppen de ideale kaders voor nieuwe en nieuwste kunt (vanaf de jaren ’60) – uit Noord-Europa, uit Rusland en de Baltische staten. Er is hier tevens een goed café.

Adres: Mannerheiminaukio 2

Postimuseo – Postmuseum
Meer dan 360 jaren postgeschiedenis, spannend verteld, om aan te raken en mee te maken. Tijdelijke en speciale exposities.

Adres: Asemaaukio 5

Kaupunginmuseo – Stadsmuseum Helsinki
Alles over het leven in en rond Helsinki sinds de oprichting ervan.

Adres: Sofiankatu 4

Van de acht filiaalmusea zijn bijzonder interessant:
  • Het Sederlholmhuis – het oudste stenengebouw van de stad van 1757 met exposities van de grootburgerlijke wereld van Helsinki (Aleksanterinkatu 16-18)
  • Het Työväenasuntomuseo – Dit museum toont de woonverhoudingen van de beroepsbevolking van Helsinki van 1909 tot 1985. Niets is veranderd, borden en flessen staan op tafel, alsof de arbeiders net zijn vertrokkenMusea langs de kust en op de eilanden

Oulu

Yliopiston museot – Universiteitsmuseum
De universiteit biedt vrije toegang tot een zoölogisch en een geologisch museum en een botanische tuin met broeikas en arboretum aan de oever van het meer Kuivasjärvi. Ook een kleine dierentuin met beren en herten ligt in de buurt (alleen in de zomer).

Porvoo

Porvoon museo
Het historische museum verraadt veel over de bewogen geschiedenis van de stad. In Edelfelt-Vallgren Museum zijn de werken van de schilder en zoon Porvoor Albert Edelfelt en de beeldhouwer Ville Vallgren te zien. In het oude raadhuis.

Runebergin koti – Woonhuis van Runeberg
Het oudste woningmuseum van Finland, 1882, was domicilie van de nationale dichter Johan Ludvig Runeberg.

Turku

Aboa Vetus/ Ars Nova
Een contrastvol dubbelmuseum aan de oever van Aurojoki. Aboa Vetus laat 7 meter onder de grond middeleeuwse gewelven zien. Ars Nova stelt hedendaagse kunst tentoon.

Adres: Itäinen Rantakatu 4-6

Forum Marinum
Het museum en centrum voor zeeonderzoek presenteert spannende verhalen van handelszeevaart en marine. Tot Forum Marinum horen ook de historische schepen ‘Suomen Joutsen’ – een in 1902 gebouwde vrachtschip, de mijnenzoeker ‘Keihässalmi’, de driemaster ‘Sigyn’ van 1878 en andere.

Adres: Linnankatu 72

Luostarinmäen käsityöläismuseo – Handwerkmuseum
Uniek historisch stadsdeel! Aan de hand van 30 werkplaatsen ziet u hoe handwerkers rond 1800 gewerkt hebben – soms met rondleidingen. Het museum is internationaal gekenmerkt.

Adres: Luostarinmäki

Vaasa

Tikanoja – Kunsthal
Eén van de belangrijkste verzamelingen van de Finse hedendaagse kunst, daarbij internationale klassiekers van de 19e en 20e eeuw (Pablo Picasso, Paul Gauguin).

Adres: Hovioikeudenpuistikko 4

Ostrobothnia Museum
Verzameling van de stadsgeschiedenis van Vaasa en van de regionale cultuur

Adres: Museokatu 3

Stundars Handwerkdorp
Het in 1965 geopende kunstenaarsdorp in Korsholm bestaat uit 60 gebouwen, daaronder een boederij (18e/19e eeuw), werkplaatsen, winkels en een school. Let op: Alleen van midden juni tot midden augustus

Åland eilanden

Alandsmuseum
Goede expositie over de geschiedenis met vol afwisseling over de archipel. Aangesloten is Ålands museum met werken van kunstenaars onder de bevolking. Veel te ontdekken op begrensde ruimte.

Adres: Stadshusparken, Mariehamn

Ålands Sjöfartsmuseum
Herinneringen aan de tijd van de grootste windjammers in een museum, dat als een schip gebouwd is.

Adres: Hamngatan 2, MariehamnMusea in Lapland

Inari

Siida Sámi Museum
Dit museum informeert over de Samische cultuur, over natuur en ecologische samenhangen. Tot het complex hoort het Noord Lapland Natuurcentrum en (alleen in de zomer) een openluchtmuseum met Samische gebouwen, tenten en natuurlijke sauna’s. Wisselende themaexpositiets, Samisch filmfeest in januari.

Adres: Kaivokatu 2 (aan het station)

Rovaniemi

Arktikum
Het architectonisch opwindende museum met glazen koepels en passages onder de grond informeert het omvattend en levendig over leven en cultuur van de Arctische volkeren. Dieren- en plantenwereld worden ook behandeld, net als etnologische vragen. Daarbij is een wetenschappelijk centrum waar onderzocht wordt hoe de veranderingen op aarde de Arctische natuur beïnvloeden.

Adres: Pohioisranta 4

Lapin Metsämuseo - Bosmuseum
In het openluchtmuseum wordt van leven en werk van de Samische boswerkers verteld: Allerlei gereedschappen vanaf het begin van de bosbouw.

Adres: Metsämuseontie 7 (Weg 78 richting zuiden)Musea rond de meren van Finland

Jyväskylä

Alvar-Aalto-Museum
Dit museum bezit naast sketches, foto’s en modellen van Aalto ook meubels en andere objecten die de allround kunstenaar Aalto ontworpen heeft. Het museum is naar zijn plannen gebouwd.

Adres: Alvar Aallonkatu 7

Suomen käsityön museo – Museum voor handwerk en kunstnijverheid van Finland
Samen met het klederdrachtcentrum een goed museum, waar u zelf ook kunt vlechten, snijden, vilten.

Adres: Kauppakatu 25

Keski-Suomen museo – Museum Midden Finland
Hier ervaart u alles over de geschiedenis van deze regio. Bovendien zijn de inrichtingen van typisch handwerkerstulpen en arbeiderswoningen te zien.

Adres: Alvar Aalllonkatu 7

Kuopio

Kuopion kortellimuseo – Openluchtmuseum Oud Kuopio
Omdat vele van de oude houten huizen van Kuopio voor nieuwe gebouwen moesten wijken, heeft men een blok huizen van de oude architectuur laten staan. Hier krijgt u een indruk van het oude stadsbeeld. Enkele huizen stammen nog uit de 18e eeuw. Rondleidingen, spannende verhalen, in zomer handwerkers aan de slag.

Adres: Kirkkokatu 22

Kuopion museo
Natuur- en cultuurhistorische afdelingen. Bijzonder interessant zijn de dieren van Finland en Scandinavië, net als een geologische verzameling.

Adres: Kauppakatu 23

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo – Orthodox kerkenmuseum
Verlaat u het centrum richting het noordwesten vindt u het museum meteen na de oversteek over de spoorweg. Dit museum bezit een in West Europa toenmalige verzameling van kerkschatten.

Adres: Karjalankatu 1

Lappeenranta

L. Lorpikaivo-Tammisen käsityömuseo – Handwerkmuseum
In dit museum worden verschillende lokale handwerkproducten tentoongesteld.

Adres: Kantokatu 1 (Oostelijk van stadion)

Wolkoffin talomuseo – Huismuseum Wolkoff
Woning (1826) van een rijke orthodoxe koopmansfamilie.

Adres: Kauppakatu 26

Etelä-Karjalan museo – Zuid Karelisch Museum
Ondergebracht in een opslaghuis van de vesting laat het de culturele geschiedenis van Zuid Karelië, wetenschappelijke zaken over de bewoners van deze landstreek, drachten, kerkschatten, wapens en de stadsgeschiedenis.

Adres: Kristiinankatu

Tampere

Amurin työläismuseokortteli – Arbeidersmuseum Oud Amuri
In meer dan 30 origineel ingerichte huizen kunt u het arbeidersleven van 1880 tot in de jaren ’70 ontdekken. Werkplaatsen, winkels en een leuk café met lokale specialiteiten.

Adres: Makasiininkatu 12

Lenin museo
Lenin, Stalin en andere troffen zich hier in 1905. Veel materiaal over Lenin en zijn relaties met Finland.

Adres: Hämeenpuisto 28

Vapriikki
Van archeologie tot hedendaagse kunst, industrie en techniek is in dit museumcentrum vertegenwoordigd en leuk neergesteld.

Adres: Veturiaukio 4Musea rond de bossen van Finland

Joensuu

Carelicum
In een mix van informatiebureau en museum, exposities en verzamelingen ervaren bezoekers alles wat er wetenschappelijk over Karelië te berichten is. In Noord Karelische Museum worden verhalen, orthodoxe leven, natuur en cultuur van het landschap in het uiterste oosten van Finland dichterbij gebracht. Bovendien is er goede toeristenservice en meerdere winkels. Een ‘must’ voor elke Karelië bezoeker!

Adres: Koskikatu 5

Lees verder

© 2009 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Helsinki, FinlandHelsinki, een van de mooiste steden aan de Oostzee. En zeker een stad die een bezoek waard is, al is het alleen maar om…
Finland, het land van de meren en de saunaFinland, het land van de meren en de saunaFinland is een land in Europa dat bekend staat om de sneeuw en kou. Het land is het op zes na grootste land van Europa.…
Ferry overtocht FinlandFinland, bekend als het land van de duizend meren, ligt in het noord-oosten van Europa. Finland is bekend om zijn pracht…
Finland: ShoppenFinland staat bekend om haar natuur en de vele meren. Maar in Finland kunt u ook gezellig shoppen in één van de vele war…

Nieuw Zeeland en de bezienswaardigheden van NorthlandDe Nederlandse ontdekkingreiziger Abel Tasman (her)ontdekte Nieuw Zeeland rond 1640. Vanwege zijn heimwee naar zijn gebo…
Jezelf verplaatsen op MaltaJe gaat op vakantie naar Malta, een land met een enorme culturele achtergrond. Wat ga je bekijken en bezoeken, wat moet…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 11-03-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.