Finland, het land van de meren en de sauna

Finland, het land van de meren en de sauna Finland is een land in Europa dat bekend staat om de sneeuw en kou. Het land is het op zes na grootste land van Europa. Tweederde van het land bestaat uit bossen van naaldbomen. Religie is erg belangrijk in Finland, 90% van de inwoners is aangesloten bij een kerk. Het grootste gedeelte van de bevolking is Protestant.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Suomi
  • Taal: Fins, Zweeds
  • Valuta: Euro

Grote steden

Helsinki

De steden van Finland hebben veel bijzonders te bieden. Helsinki is de hoofdstad en wordt ook wel de ‘Witte stad van het Noorden’ genoemd. De stad is omringd met water. Helsinki is ontstaan in de zestiende eeuw en is dus nog vrij jong. Ondanks dat is Helsinki uitgegroeid tot een internationale trekpleister. Het is erg gemakkelijk om alle bezienswaardigheden in Helsinki te bekijken, dat komt omdat de stad vrij compact is. Op veel plekken kom je Russische en Zweedse invloeden tegen. Ook kun je er het noorderlicht zien.
De Kathedraal van Helsinki is een prachtig witte kathedraal, gebouwd in 1830. Een ander opvallend gebouw is het Nationale Opera. Vanuit de hoofdfoyer heb je tevens een prachtig uitzicht op de baai van Helsinki. De Olympische Toren is erg opvallend van het Olympisch Stadion. Je hebt een schitterend uitzicht over de hele stad vanaf deze toren. De Temppeliaukio ligt net buiten het centrum van de stad. Het is een kerk met een glazen koepel als dak. In Helsinki zijn ook veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om met de kinderen te bekijken. Je kunt bijvoorbeeld naar de dierentuin Korkeasaari Zoo. Of maak kennis met de onderwaterwereld in Sea Life Helsinki. Je kunt ook naar het Linnanmäkipretpark, uit 1950. De toegang is gratis, maar er moet wel betaald worden voor de attracties. Ook kun je met de kinderen naar het Schoolmuseum, waar je alles te zien krijgt over de geschiedenis van school.

Turku

De tweede grote stad van Finland is Turku. Dit is een stad met veel historie en is tevens de oudste stad van Finland. Het middelpunt van de stad is de markt, waar je van alles kunt kopen bij de kooplieden.

Natuur

Finland wordt ook wel het land van duizend meren genoemd. Er zijn veel meren die het bezoeken meer dan waard zijn. Je kunt er met mooi weer in zwemmen. Lapland is een gedeelte van Finland dat ongeveer de helft van het land beslaat. Je kunt er terecht voor wintersport of een tocht met een hondenslee. De omgeving is er erg mooi en natuurrijk. Er leven veel verschillende diersoorten in dit gebied.

Beste reisperiode

Finland kun je prima bezoeken in zowel de zomer als in de winter. In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen, terwijl het in de winter erg koud is. Het is afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen. Houd er in de wintermaanden rekening mee dat er door de sneeuwval veel wegen naar bekende bezienswaardigheden zijn afgesloten. In de vakantieperiodes, zoals in het hoogseizoen en in december, kan het op sommige plekken erg druk zijn.

Het klimaat van Finland

Anders dan verwacht, kan het in de zomermaanden best aangenaam weer zijn in Finland. De temperatuur kan dan oplopen tot zo’n 15 graden. De warmste maanden zijn juni, juli en augustus. Van januari tot maart ben je verzekerd van sneeuw en kan het tussen de –15 en de –20 graden worden. In sommige gebieden kan het zelfs –25 graden zijn. De dagen zijn in deze maanden erg kort. In januari zie je alleen tijdens het middaguur de zon.

Noorderlicht

In Finland heb je in de wintermaanden de kans om het Noorderlicht te zien. Het Noorderlicht is een prachtig natuurspektakel, dat maar in een paar landen te zien is. Het Noorderlicht heeft diepgroene en gele kleuren en van november tot en met januari is de kleur diepblauw. Er zijn speciale rondreizen die zich richten op dit natuurfenomeen. Het Noorderlicht kun je het beste zien in Lapland, maar is ook met regelmaat in de rest van Finland te zien.

Documenten

Voor een bezoek aan Finland heb je geen visum nodig. Wel heb je een geldig paspoort of Identiteitsbewijs nodig. Controleer voor vertrek altijd goed de datum van het paspoort en het Identiteitsbewijs. Het beste is dat de geldigheid niet meteen afloopt direct na aankomst in eigen land. Je zou door omstandigheden langer in Finland kunnen blijven zitten dan nodig is. Een geldig document is dan echt een vereiste.

Gezondheidszorg in Finland

De gezondheidszorg in Finland zit uitstekend in elkaar. De ziekenhuizen zijn open voor noodgevallen en het is ook heel makkelijk om een dokter te raadplegen. Speciale behandelingen, zoals bijvoorbeeld operaties, kunnen erg prijzig zijn. Een goede reisverzekering is dus zeker aan te raden, zodat je niet voor vreemde verrassingen komt te staan als er iets ernstigs gebeurt. Wil je een motortocht in de sneeuw maken? Vraag dan goed na bij je verzekeringsmaatschappij of je ook hiervoor bent verzekerd.

Muggen en andere gezondheidsproblemen

In Finland kunnen tijdens de zomermaanden erg veel muggen zitten, vanwege de grote hoeveelheid meren. Zorg daarom altijd voor een goed anti-muggenmiddel als je naar Finland gaat. Houd ook rekening met de weersomstandigheden. Een zonnebrandcrème en lippenbalsem is erg aan te raden, ook in de wintermaanden. Zorg voor goede warme bescherming tegen de kou, zoals een muts en handschoenen. Tegen bevriezing kun je je gezicht insmeren met watervrije crème.

Geldzaken

In Finland wordt er betaald met de Euro, waardoor het voor Nederlanders een makkelijk land is om te bezoeken. Je hebt immers niets te maken met een wisselkoers. Op veel grote plekken in Finland is er de mogelijkheid om te pinnen. Ook de creditcard wordt op veel plaatsen goed geaccepteerd. In kleinere plaatsen kan de creditcard wat problemen opleveren. Reischeques zijn bij alle banken prima in te wisselen.

Fins

In Finland wordt het Fins gesproken. Dit is een zeer ingewikkelde taal, met veel regels. De taal kent geen lidwoorden. In sommige gebieden van Finland wordt er ook Zweeds gesproken. De Finnen kunnen doorgaans erg goed Engels praten, deze taal is een verplicht vak op de scholen en wordt al vanaf jongs af aan geleerd. In de toeristische gebieden kun je er zeker van zijn dat de Finnen Engels spreken.

Sauna

De Finnen zijn de bedenkers van de sauna. De sauna is dan ook op veel verschillende locaties te vinden. Je komt ze in elk hotel tegen en de Finnen nemen altijd goed de tijd als ze naar de sauna gaan. Doorgaans hebben de Finse sauna’s een temperatuur van 80 graden. Na de sauna is het de bedoeling om af te koelen. In sommige gebieden wordt dit gedaan door even de sneeuw in te gaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ferry overtocht FinlandFinland, bekend als het land van de duizend meren, ligt in het noord-oosten van Europa. Finland is bekend om zijn pracht…
Turku: stad in zuidwest-FinlandTurku (uit te spreken als: Toerkoe) is een stad in het zuidwesten van Finland en is de hoofdstad van de regio Varsinais-…
Finland, het land van de 1000 merenFinland, gelegen in het uiterste noordoosten van Europa, is het land van de rendieren en de meren. Ruimte, frisse lucht,…
Helsinki, FinlandHelsinki, een van de mooiste steden aan de Oostzee. En zeker een stad die een bezoek waard is, al is het alleen maar om…

Rusland, een land in twee continentenRusland, een land in twee continentenRusland ligt gedeeltelijk in Europa en gedeeltelijk in Azië. Vanuit politiek perspectief hoort het land bij Europa. Rusl…
De Verenigde Staten van AmerikaDe Verenigde Staten van AmerikaDe Verenigde Staten (ook wel Amerika of VS genoemd) bestaat uit 50 staten en het district Columbia. Twee staten, Hawaii…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thierry Caro, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Esplanade-helsinki-hiver.JPG
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.