Denemarken, het platte land van het Noorden

Denemarken, het platte land van het Noorden Denemarken is een land gelegen in het noorden van Europa. Het land heeft slechts één buurland, namelijk Duitsland. Verder ligt het land aan water, zoals de Oostzee en de Noordzee. Het grootste gedeelte van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland.

Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Kongeriget Danmark
  • Taal: Deens
  • Valuta: Deense Kroon

Steden

Kopenhagen

De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. De stad staat onder anderen bekend om de vele kleuren en leven, maar er zijn ook prachtige gebouwen en musea. De vrolijke kleuren van de huizen vallen al meteen uit en gezelligheid is vrijwel overal te vinden. Op gebied van kunst en architectuur is er in Kopenhagen veel te vinden. De hoofdstad heeft niet voor niets de bijnaam Deense hoofdstad van het design. Ook vind je veel historie terug in de stad.

Het huidige Koninklijke paleis is het Amalienborg, dat uit vier vleugels bestaat. Ook zeer indrukwekkend is de Børsen, de voormalige beurs van Kopenhagen. In de Christiansborg zetelt het Deense Parlement en ook dit gebouw is zeer indrukwekkend om te bekijken. Wat ook de moeite waard is, is de Nyhaven, de nieuwe haven van Kopenhagen. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Kopenhagen is wellicht het beeldje van de kleine zeemeermin, dat slechts vijftig centimeter groot is.

Een gezellig dagje uit kan bijvoorbeeld naar Dyrehavsbakken, het oudste pretpark ter wereld. Een ander pretpark is Tivoli. Ook zeer de moeite waard is het Danmarks Akvarium, een aquarium met honderden vissen. Of ga naar het Operahuis van Kopenhagen, één van de modernste operahuizen ter wereld. Natuurlijk zijn er ook talloze musea in Kopenhagen. Daarnaast zijn er veel uitgaansgelegenheden zoals restaurants en bars.

Andere steden

Arhus is een culturele stad gelegen op het schiereiland Jutland. Hier vind je de grootste kerk van Denemarken, de Arhus Domkirke. Ribe is de oudste stad van Denemarken en dateert uit de negende eeuw. In deze stad ligt het Vikingscenrum.

Natuur

Denemarken heeft slechts één officieel nationaal park, namelijk het Rold Skov. Dit is het grootste bosgebied van het land. Het natuurlandschap van Denemarken bestaat grotendeels uit bos. De meeste bossen bestaan voornamelijk uit beuken- en eikenbomen. Het grootste wild dat ooit gevonden is in Denemarken was het rode hert. Er zijn verder nog meer hertensoorten, vossen, hazen, eekhoorns, egels en dassen. Ook leven er meer dan vierhonderd vogelsoorten.

Beste reistijd

Het klimaat van Denemarken is vergelijkbaar met dat van Nederland. Doorgaans heb je dus in de zomermaanden de beste temperaturen. Toch kun je er het beste heengaan in het voorjaar, dus de maanden mei en juni. In deze periode is het vaak een stuk rustiger dan in het hoogseizoen. Ook juli en augustus zijn zeker goed te doen om Denemarken te bezoeken. Het is dan doorgaans wel wat drukker qua toeristen.

Klimaat

Denemarken heeft door de invloed van de warme Golfstroom een gematigd maritiem klimaat. Het kan er erg koel zijn, maar het vriest er vrijwel nooit. Omdat Denemarken veel eilanden heeft, kan de windrichting regelmatig veranderen. In de lente is het doorgaans tussen de 10 en 16 graden en in de zomer is het iets warmer dan dat. In de zomer kan het ook wat vochtiger zijn dan in andere periodes.

Reisdocumenten Denemarken

Voor een bezoek aan Denemarken is het niet nodig om een visum aan te schaffen. Wel ben je verplicht om een geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs mee te nemen. Dit moet je ook bij je hebben als je niet het vliegtuig, maar de auto, bus of trein naar Denemarken neemt. Als je niet in het bezit bent van een Nederlandse identiteit, kun je het beste contact opnemen met de ambassade voor meer informatie.

Gezondheid in Denemarken

De gezondheidszorg in Denemarken is uitstekend en hoort tot één van de beste van de wereld. De meeste artsen spreken Engels en weten waar ze het hebben. Zorg is gratis, maar voor de ziektekosten moet wel betaald worden. Hiervoor kun je het beste een goede reisverzekering afsluiten. Ook de hygiëne in Denemarken is prima en het water uit de kraan kun je zonder problemen drinken.

Deense Kroon

Er wordt in Denemarken betaald met de Deense Kroon. Je kunt bij veel banken in Denemarken Euro’s omwisselen voor Deense Kronen. Pinnen kan op heel veel plaatsen en de creditcard wordt ook in het algemeen wel geaccepteerd. Bij de meeste banken en grote hotels heb je tevens de mogelijkheid om reischeques in Euro’s en Dollars om te wisselen. Banken zijn doorgaans alleen doordeweeks geopend.

Deens

De officiële taal van Denemarken is Deens. Er zijn wel veel verschillende dialecten in deze taal, die per regio verschillen. In sommige gebieden wordt ook wat Duits gesproken. Bij de meeste plekken kun je echter ook wel terecht met de Engelse taal. Toch kan het ook verstandig zijn om een taalgids aan te schaffen, zodat je de standaard woorden en zinnen sowieso kunt uitspreken, mocht dat nodig zijn.

Vikingen

De Denen staan vooral bekend vanwege de Vikingen. Je vindt in Denemarken daarom ook veel sporen van de tijd van de Vikingen. Zo zijn er bijvoorbeeld erg veen musea die gericht zijn op de Vikingen. Je kunt bijvoorbeeld opgravingen zien van mooie spullen uit deze tijd. Bij een bezoek aan Denemarken kun je er bijna niet omheen om ook iets van de Vikingencultuur uit het verleden mee te krijgen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Denemarken; KopenhagenVakantie in Denemarken; KopenhagenKopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en zeker een bezoekje waard als je in dit land op vakantie bent. Ook als stede…
De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in KopenhagenDe kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er vers…
Stedentrip KopenhagenStedentrip KopenhagenDit artikel geeft een kort overzicht van dingen die je kunt gaan bekijken in en rond Kopenhagen. Naast de overbekende to…
Tips: Stedentrip KopenhagenMet de trein naar Kopenhagen duurt ongeveer tien uur. Vanaf Hamburg gaat de trein rechtstreeks naar de hoofdstad van Den…

Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…
België, zo dichtbij maar toch zo andersBelgië, zo dichtbij maar toch zo andersBelgië ligt net als Nederland aan de Noordzee. Naast Nederland grenst het aan Duitsland, Luxemburg en Frankrijk.
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.