Zweden, het land van de meren

Zweden, het land van de meren Zweden is het grootste land van Scandinavië. Het land grenst aan Noorwegen en Finland. Zweden staat bekend als het land met 100.000 meren.

Algemene informatie

 • Continent: Europa
 • Originele naam: Sverige
 • Taal: Zweeds
 • Valuta: Zweedse Kroon

Steden in Zweden

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en wordt vanwege het vele water ook wel het Venetië van het noorden genoemd. De stad is op meer dan tien verschillende eilanden gebouwd en ligt aan het begin van een scherenkust, met 24.000 eilanden. In het centrum, maar ook daarbuiten, zijn hele mooie bezienswaardigheden te vinden. Een aantal voorbeelden van deze bezienswaardigheden zijn de volgende:
 • Globen Arena, het grootste bolvormige gebouw ter wereld.
 • Kaknästornet, een toren vanwaar je wel zestig meter verder kunt kijken (vereist is wel dat het weer helder is).
 • Konserthuset, het concertgebouw van Stockholm, waar tevens jaarlijks de Nobelprijzen worden uitgereikt.
 • Het paleis Riddarhuset, gebouwd in 1647 door architecten uit heel Europa.
 • Stockholms slot, het Koninklijke paleis. Er is tevens een museum in gevestigd.
 • Gröna Lund, een klein attractiepark bij Stockholm.
 • Bergianska Trädgården, een botanische tuin met bijna 10.000 plantensoorten en een Japanse vijver.
 • Gamla Stan, het oude stadsgedeelte
Er zijn ook veel musea waar je terecht kunt en waar je veel over de geschiedenis van de stad te weten kunt komen. Er zijn tevens veel goede eettentjes en je kunt op veel plekken genieten van schitterende zonsondergangen.

De tweede grootste stad van Zweden is Göteborg, met een mooie haven en uitgestrekte boulevard. Vadstena wordt gezien als één van de meest plezierige steden van Zweden, met het Vadstena kasteel uit de Renaissance, vanwaar je een goed uitzicht hebt over de hele stad.

Natuur

Het landschap van Zweden bestaat voornamelijk uit naaldbossen. Ook zijn er in totaal 28 nationale parken in Zweden. Eén van deze nationale parken is Sarek en is ongeveer 2000 vierkante kilometer. Het park heeft ruim 100 gletsjers. Ook is er het Nationaal park Padjelanta, dat bijna helemaal boven de boomgrens ligt. Er zijn dus amper bomen in dit park. Er leven in Zweden veel verschillende diersoorten, zoals bijvoorbeeld wolven, beren, elanden, herten en vossen.

Beste reisperiode

Als je mooi weer wilt, kun je het beste in de zomermaanden naar Zweden reizen, aangezien de kans op zon dan het grootste is. In de winter kun je prachtige winterrondreizen maken. Houd er wel rekening mee dat sommige openbare wegen naar bekende bezienswaardigheden dan zijn afgesloten wegens de sneeuwval. In het voor- en najaar krijg je voornamelijk te maken met mooie kleuren in de natuur. De temperatuur is dan echter niet al te hoog.

Klimaat van Zweden

In de zomer kan het in Zweden redelijk warm zijn. De warmste maanden zijn doorgaans van april tot en met september, met een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en de 18 graden. In de wintermaanden is het voornamelijk in het noorden van Zweden erg koud. In het noorden kunnen de winters erg lang duren en zijn er dagen waarop de zon gemiddeld niet meer dan vier uur schijnt.

Noorderlicht

In het noorden van Zweden heb je een kans om het Noorderlicht te zien in mei en juni. Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel in de lucht, met allerlei mooie kleuren. Je kunt het Noorderlicht slechts in enkele landen van de wereld zien en voor veel mensen is het één van de mooiste natuurverschijnselen. Er bestaan speciale rondreizen waarbij de toeristen afreizen naar plekken waar het Noorderlicht zou kunnen verschijnen.

Reisdocumenten voor Zweden

Als je naar Zweden wilt, heb je geen visum nodig, zolang je niet langer dan 90 dagen in het land blijft. Als je langer wilt blijven, is het verstandig om contact op te nemen met de ambassade. Je kunt naar Zweden reizen met een paspoort of een identiteitsbewijs. Het is mogelijk om met het vliegtuig, de auto, de trein of bus naar Zweden te reizen.

Gezondheidszaken voor Zweden

Je hebt geen inentingen nodig als je naar Zweden gaat en je kunt er prima uit de kraan drinken. De gezondheidszorg in Zweden is vergelijkbaar met die in Nederland. Zweden heeft zowel landelijke als regionale ziekenhuizen waar je terecht kunt. Doorgaans zijn er meer specialisten beschikbaar in de regionale ziekenhuizen van Zweden. Het is wel aan te raden om voor een goede reisverzekering te zorgen die ook medische kosten dekt.

Zweedse Kroon

In Zweden wordt betaald met de Zweedse Kroon. Er zijn biljetten van 20, 50, 100, 500 en 1000 kronen. Pinnen kan vrijwel overal in het land. Ook wordt de creditcard geaccepteerd, maar vaak wordt er wel gevraagd naar een legitimatie. Reischeques worden vooral geaccepteerd in hotels, grotere winkels en restaurants. Je kunt ze ook inwisselen bij een bank.

Zweeds

In Zweden spreekt met Zweeds. De taal heeft veel weg van het Deens en het Noors. Veel mensen in Zweden kunnen daarnaast een prima woordje Engels spreken, zodat het voor toeristen ook goed te doen is om contact te maken met de bevolking. Toch zal het erg worden gewaardeerd als je probeert een woordje Zweeds te praten. Zeg bijvoorbeeld ‘hej’ als je iemand wilt begroeten en ‘hej då’ bij afscheid. Om iemand te bedanken is ‘tack’ voldoende.

Midzomer

In Zweden wordt Midzomer gezien als één van de belangrijkste feestdagen van het land. Het feest wordt ieder jaar gehouden tussen 19 en 25 juni. Het is traditie om tijdens dit feest een Meiboom te plaatsen. De meisjes plukken bloemen en leggen deze onder hun hoofdkussen en hopen zo mooie dromen te krijgen over hun toekomstige echtgenoot. Midzomer is voor veel mensen een dag vol feesten en wordt gezien als de start van de zomer.

Lees verder

© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.
Rondreis door ZwedenRondreis door ZwedenZweden is 11 keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 9 miljoen mensen. Er zijn veel bergen, bossen en meren. Wij…
Stedentrip StockholmEen stad waar je niet meteen aan denkt bij het zoeken naar een stedentrip is Stockholm. Toch is Stockholm beslist de moe…
ABBA-locaties Zweden: Vallentuna woonplaats Agnetha en BjörnSinds 1972 woonden in Vallentuna, een voorstad ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm Agnetha & Björn en Anni-Fr…
Japan, een land met cultuur en gebruikenJapan, een land met cultuur en gebruikenJapan is een land in Azië, dat bekend staat om haar oude cultuur en gebruiken. Japan bestaat uit verschillende eilanden,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mastad, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stortorget.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.