Rondreis door Zweden

Rondreis door Zweden Zweden is 11 keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 9 miljoen mensen. Er zijn veel bergen, bossen en meren. Wij maakten de overtocht met Stena Line en verbleven in 3 verschillende bungalowparken in de streken Värmland, Dalarna en Södermanland. Files en stoplichten hebben we nauwelijks gezien.

Van Kiel naar Göteborg

De nachtboot van de Stena Line naar Göteborg vertrekt vanuit Kiel in Noord-Duitsland. Dat is 550 km rijden vanuit Utrecht. Je kunt in het zomerseizoen inchecken vanaf 15.00 uur en de boot vertrekt om 19.30. Het is ruim13 uur varen over een afstand van ongeveer 450 kilometer. Aan boord zijn 2 luxe restaurants, 2 bars, een podium voor artiesten, een winkel en 500 hutten. De ruimte in zo’n hut valt best mee en de bedden zijn prima. De volgende ochtend kom je om 9.00 uitgerust aan in Göteborg. Toch hebben wij vertraging opgelopen, omdat de kapitein een grote boei raakte en het schip aan de grond liep. In het zicht van de haven! Na een half uurtje kwam het schip los, gelukkig zonder lekkages.

Råda in Värmland

Het eerste vakantiepark bevindt zich op een afstand van 300 km ten noorden van Göteborg. Onderweg zijn er leuke bezienswaardigheden, zoals een oud sluizencomplex en een waterkrachtcentrale in Trollhättan en een aquaduct met sluizen in Håverud. Het vakantiepark Bjornbyn Stugby ligt nabij het dorpje Råda, aan een prachtig meer met zandstrand. Er is ook een camping bij, waar kano’s te huur zijn.

Orsa in Dalarna

200 Kilometer verder naar het noorden ligt Orsa. In dit dorp kun je goed boodschappen doen. Het vakantiepark ligt 15 km verderop, op een berg van 700 meter hoogte. Daar zijn ook skiliften voor de wintersport. Het park Orsa Grönklit is heel groot en ligt vlak bij een groot en stil meer. Er is een goed restaurant en ook hier kun je kano’s huren. In de omgeving is vooral natuur te vinden en een berenpark. De dieren in deze dierentuin hebben hele grote, natuurlijke verblijven en het zijn er niet veel. Dus je moet wel je zoomlens of verrekijker meenemen.

Arboga in Södermanland

Vervolgens naar het oosten: 300 kilometer richting Stockholm. Ook hier weer een groot en rustig meer. Hier mag je vissen zonder vergunning. De 60 bungalows op de camping Herrfallet zijn gebouwd in de jaren zestig. Zo zien ze er ook nog steeds uit qua inrichting. De stad Stockholm is nog 160 kilometer verder naar het oosten. De stad is gebouwd op verschillende eilanden. Een busrit en een rondvaart geven je een prima indruk. De sfeer is gezellig en trendy, wat we eerder in de natuurgebieden soms wel misten.

Van Göteborg naar Kiel

De terugrit naar Göteborg is weer 300 kilometer. De terugtocht met Stena Line verloopt volgens hetzelfde principe als de heenreis. Vertrek om 19.30 en aankomst om 9.00. Ditmaal zonder vertraging.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tekstbox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.
Studeren in ZwedenStuderen in ZwedenZweden is een erg mooi land. Je kunt er ook nog eens heel goed studeren. Zweden heeft veel top universiteiten en een gew…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…

Wandelen langsheen de Western Way in IerlandWandelen langsheen de Western Way in IerlandDe Western Way is een ideaal wandelpad om kennis te maken met de groene verscheidenheid in Ierland. Dit reisverslag geef…
Tekstbox (12 artikelen)
Laatste update: 12-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.