Zweden / Sverige
Zweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.
Topografisch
Zweden ligt in Noord-Europa en is het grootste land van Scandinavië. Aan de west- en noordzijde grenst Zweden aan Noorwegen en aan de noordoostzijde aan Finland. Het noordwesten van Zweden maakt deel uit van Lapland.
De hoofdstad van Zweden is Stockholm en is gelegen in het oosten van Zweden. Ook de eilanden Öland en Gotland (liggens in de oostzee) behoren tot Zweden.
In totaal kent Zweden 21 provincies:
- Blekinge
- Dalarna
- Gävleborg
- Gotland
- Halland
- Jämtland
- Jönköping
- Kalmar
- Kronoberg
- Norrbotten
- Örebro
- Östergötland
- Skåne
- Södermanland
- Stockholm
- Uppsala
- Värmland
- Västerbotten
- Västernorrland
- Västmanland
- Västra Götaland
Belangrijke gegevens
De totale oppervlakte van Zweden is ongeveer 11 keer zo groot als Nederland en is ongeveer 450.000 km2. Het inwonersaantal ligt echter een stuk lager dan in Nederland en is op dit moment ruim 9 miljoen. Hiermee komt het gemiddelde aantal inwoners per km2 op 20, wat erg weinig is in vergelijking met de 400 inwoners per km2 in Nederland.
In Zweden wordt de natuur door de overheid beschermd door middel van natuurreservaten en nationale parken. Zweden bestaat voor een groot deel uit naaldbossen, voornamelijk in het noordelijke deel. In totaal heeft Zweden ongeveer 96.000 meren, waarvan de grootste twee: Vättermeer en Vänermeer in het zuiden liggen.
Zweden is een constitutionele monarchie en is aangesloten bij de Noordse Raad en is sinds januari 1995 lid van de Europese Unie. Hoewel Zweden door het lidmaatschap van de Europese Unie verplicht is tot het invoeren van de euro, is de officiële munteenheid nog altijd de Zweedse Kroon (SEK). In september 2003 werd een referendum gehouden over de invoering van de euro, deze werd echter met 62% door het Zweedse volk afgewezen.
Zweden kent geen officiële taal. De grote meerderheid spreekt Zweeds. Erkende minderheidstalen zijn Samisch, Fins en Roma.
Klimaat
In het zuidwesten van Zweden is een gematigd zeeklimaat. In het oosten en noorden is er een landklimaat. In het zuiden zijn de temperaturen nauwelijks lager dan in Nederland, wel begint het koude seizoen eerder en eindigd deze later. Het warme seizoen heeft echter meer zonneschijn en de temperaturen zijn stabieler met een lagere luchtvochtigheid. In het noordelijke deel heerst een poolklimaat met veel sneeuw en erg lage temperaturen in de winter.
Geschiedenis
Het Zweedse volk is ontstaan in de middeleeuwen door het samen gaan van de Gauten en de Svear.
Na het tijdperk van de Vikingen vormden Zweden (waarvan Finland toen ook nog een onderdeel was), Denemarken en Noorwegen de Unie van Kalmar. Aan het begin van de 16e eeuw verliet Zweden de Unie, waarna jaren van oorlog met Denemarken en Noorwegen volgden.
Gedurende de 17e en 18e eeuw werd Zweden twee maal zo groot als het nu is. Onder andere Finland en grote delen van de Baltische staten maakten deel uit van Zweden. Ook delen van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Naties maakte deel uit van Zweden. Door de Grote Noordse oorlog van 1700-1721 verloor Zweden grote gebieden, waaronder ook Finland.
Hoewel Zweden sinds 1814 niet meer in oorlog is geweest door een politiek van strikte neutraliteit speelde Zweden in de tweede wereldoorlog een dubieuze rol door het leveren van ijzererts aan Duitsland. Ook stond het troepenvervoer aan Duitsers toe, waardoor Noorse verzetsstrijders ook in Zweden konden worden opgepakt.