Het Marula Festival: jaarlijks hoogtepunt in Swaziland

Het Marula Festival: jaarlijks hoogtepunt in Swaziland Swaziland. Een van de minder bekende Zuid-Afrikaanse bestemmingen. Maar wel een pareltje van Afrikaanse natuur én cultuur. Het grote culturele hoogtepunt van het jaar is het Marula Festival. Daarin komt de Afrikaanse wijsheid over de genezende krachten van moeder Natuur samen met dans en zang, en een heerlijk Marula-biertje. Bovendien kun je zien hoe het historische Afrikaanse koningschap nog leeft onder de bevolking, die vanouds magische krachten aan het koningschap toedicht.... Swaziland. Langzaam begint dit land bekendheid te krijgen onder toeristen. Maar nog onbekender dan de prachtige natuur van Swaziland, is de rijke cultuur die Swaziland bezit. Een van de meest bijzondere feesten in Swaziland is het Marula Festival. Dit is een van de meest spectaculaire culturele belevenissen die mensen uit Swaziland, laat staan bezoekers, kunnen meemaken. De achterliggende culturele gedachte is typisch Afrikaans: het vieren van de rijkdommen van Moeder Natuur. Maar het feest is ook op een prachtige manier verbonden aan het Afrikaanse koningschap, dat vanouds stevige banden had met de spiritualiteit.

Het Marula Festival

Logisch dan ook dat elk jaar Koning Mswati III and hare majesteit ‘Indlovukazi’ ofwel de koningin-moeder, het feest inluiden door het hele koninkrijk Swaziland door te reizen. Waar gaat alle opwinding dan wel over? Het Marula Festival, dat in de plaatselijke taal ‘Emaganwini’ heet, begint in februari. Dan wordt het fruit van de Marula-boom geoogst. Het nog onrijpe groene fruit wordt opgeslagen totdat het een romig-gele tint krijgt. Dan is het klaar om in water en suiker te worden gelegd totdat het gaat fermenteren. Ziedaar het Marula-bier, dat dé drank van het Marula-festival is.

Koninklijk voorproefje

De koninklijke familie mag als eerste het Marula-bier van dat jaar proeven. Pas wanneer zij een slokje hebben genomen, mag de rest van Swaziland hun voorbeeld volgen. En dan beginnen ook de festiviteiten. Wie als toerist op zoek wil naar de grote trekpleister van het Marula Festival, kan op naar de koninklijke residentie Ebuhleni. Daar kun je zelf Marula-bier proeven én kijken hoe de lokale bevolking in gezelschap van de leden van het koningshuis traditionele liederen en dansen laten zien.

De historische godkoning van Afrika

Vanouds worden magische krachten aan het Afrikaans koningschap toegedicht. Zo was het ooit gebruikelijk dat de koning door mystiek en rituele gebruiken werd omgeven. Het dragen van de koning moest bijdragen aan het idee dat hij zweefde.. en mensen mochten de koning niets 'aards' zien doen zoals eten en drinken. De traditionele Afrikaanse religie wil, dat zowel de voorouders van de koning - en vaak ook de koningin - goddelijke kwaliteiten hadden. Een lot dat de koning na zijn dood ook toebedeeld zou zijn.

Een wonderboom

Een kunst die we in het westen al eeuwen min of meer kwijt zijn, is het gebruik maken van letterlijk alle geneeskrachtige, voedende én praktische eigenschappen die moeder Natuur ons schenkt in de vorm van plant en boom. De Marula boom is veel meer dan een 'bierboom'. Een Marula-vrucht bevat vier keer zo veel vitamine C als een sinaasappel, en bovendien diverse mineralen en anti-oxidanten. De Marula boom heeft bast die voor een heleboel medicinale doelen wordt gebruikt. Vooral de zaden van de vrucht zijn heel populair, want die hebben vochtinbrengende en verzorgende eigenschappen. Ben je in Swaziland, dan mag je een flesje lotion of potje crème met olie uit Marula-zaden niet laten staan! Als souvenir een ware must-have.

De beschermde Marula-boom

De Marula boom ofwel 'sclerocarya birrea' is een lokale boom in Zuid-Afrika. Een historische boom, die al duizenden jaren deel uitmaakt van het leven in zuidelijk Afrika. Alleen al in Swaziland groeien er ongeveer twee miljoen Marula bomen. De karakteristieke boom groeit in bossen en bushes, maar ook op velden en rondom huizen. Deze boom is beschermd, je mag hem niet zomaar omkappen. Lokale gezagdragers handhaven die traditionele wet.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Swaziland, een nieuwe toeristische bestemmingSwaziland, een nieuwe toeristische bestemmingOp vakantie naar Swaziland? Ongewoon idee. Net als vele andere prachtige Afrikaanse bestemmingen, staat Swaziland in de…
Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Regio Zuidelijk Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Zuidelijk Afrika: landen, landschappen en gebiedenZuidelijk Afrika grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden en het oosten aan de Indische Oceaan. H…
Oostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsOostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsZuid-Afrika was altijd een droombestemming, een land dat ik ooit wilde bezoeken. In 2010 maakte ik een rondreis vanaf Jo…

Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.
Thailand, een prachtig landThailand is een land wat in de media vaak negatief in beeld komt, door deze eenzijdige berichtgeving zien veel mensen ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Toeristenbureau Swaziland
  • Perbericht Swaziland Tourism
  • Geo Group
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.