Wandelen langsheen de Western Way in Ierland

Wandelen langsheen de Western Way in Ierland De Western Way is een ideaal wandelpad om kennis te maken met de groene verscheidenheid in Ierland. Dit reisverslag geeft weer hoe we in 8 dagen van Oughterard naar Killala gewandeld zijn. Het was niet evident om van achter het computerscherm overnachtingen te vinden. Daarom maken we graag onze slaapplaatsen bekend. De kostprijs per persoon is eerder een indicatie. Deze kan verschillen naargelang het type kamer dat je neemt. De eerste wandeldagen tot Westport zijn het meer toeristische gedeelte van het traject. Niet dat er veel wandelaars je pad zullen kruisen, maar op dat stuk is alles goed aangeduid met de ‘yellow man’. Het traject is zelfs recentelijk wat aangepast, waardoor er minder op een drukke baan moet gestapt worden. Op de stafkaarten van 2010 is deze wijziging nog niet aangepast. Na Newport is het soms zoeken naar de wegmarkering, waardoor een stafkaart geen overbodige luxe is.

Dag 1: (24/7/2011) Aankomst in Dublin

Op het busperron aan de luchthaven koop je best een heen & terug ticket (10€) naar Dublin. De Four Courts Hostel is een goede plek om te overnachten. Het is goed in orde, zeer proper en in de 22€ per persoon is een eenvoudig ontbijt inbegrepen. Het hostel ligt zeer dicht bij Temple bar, een levendige toffe wijk van Dublin. Oorstopjes zijn geen overbodige luxe om het verkeer buiten te houden.

Slaapplaats: Four Courts Hostel (22€ per persoon)
15/17 Merchants Quay, Christchurch (Adjacent to Temple Bar), Dublin
+353 1 6725839 info@fourcourtshostel.com


Dag 2: Trein- en busreis richting Oughterard

Het Heustontreinstation van Dublin ligt zeer dicht bij de het hostel. Daar nemen we om 11u30 de trein zodat we om 14u07 in Galway zijn. Het treinticket kun je beter via internet aankopen, waardoor je een voordeliger tarief hebt. Met de uitgespaarde euro’s kun je in het station een lekkere smoothie kopen. Na een kort bezoekje aan het gezellige stadje brengt de bus van 17u15 ons tot in Oughterard

De omgeving van Canrawer House, die wat buiten het centrum ligt, is wat minder mooi. De eigenaar Mike, is blijkbaar een fervente visser, waardoor het huis omringd is door functionele betonvijvers. De kamer is eenvoudig maar in orde.

Slaapplaats: Canrawer House Hostel (20€ per persoon)
Station Road, Oughterard, Co. Galway
+353 091 552388 canrawer@indigo.ie


Dag 3: wandeling tot Maam bridge (23km)

Vandaag is het de eerste wandeldag. Het vertrekpunt van de Western Way is niet ver van het Canrawer hostel. Op de hoofdbaan is er een kleine winkel, waar we ons ontbijt en middagmaal kopen. De tocht van 23km gaat over asfalt en houten paden. Een fikse start langsheen mooie uitzichten met talrijke meren. De aanduiding met de Yellow man is prima in orde en wijkt hier al af van de stafkaart. Op het einde van de dag, langs de drukke baan, ga je verder rechtdoor tot aan Maam Bridge. De Western way gaat wel naar links, maar dat is voor morgen. Op een T-punt is er een welkom terrasje en een winkel. Mrs. Breege Gavin is de dame waarbij we overnachten. Na een telefoontje stuurt ze haar man die je komt halen (en ’s morgens terug brengt) voor 5€.

Het is een warme ontvangst in een huis dat volgepropt staat met kleine overbodigheden die wel de sfeer maken. In de achtertuin is er een meer met zicht op Castle Kirke.

Slaapplaats: Mrs Breege Gavin (35€ per persoon)
Leckavrea View House, Maam (Maum), Connemara, Co Galway
+353 (0)94 9548040


Dag 4: wandeling tot Lough Inagh (16km)

De dagtocht begint met een goede klim met een kapelletje en enkele kruisbeelden op de top verstopt tussen de lage wolken. Een miezerige regen zorgt ervoor dat je uiteindelijk toch nat wordt. Eindelijk het beloofde Ierse weer! Het is een korte wandeling die eindigt in een mooi chique hotel met een bar en een restaurant. Op zich wel een leuke afwisseling om even te baden in de luxe. Je kan eenvoudig eten in de bar of gaan voor het duurdere, maar zeer lekkere menu in het restaurant (50€/persoon – een huiswijn van 23€/fles). Het lunchpakket kun je beter niet vragen, want dat is stikduur (3,50€ per boterham). Er is de mogelijkheid om je bagage tot Leenane te laten brengen, maar ervaren wandelaars als we zijn, houden we de rugzak strak op onze rug!

Slaapplaats: Lough Inagh Lodge (60 euro p.p.)
Recess, Connemara, Noordwaards langs R344
0353 095 34706, inagh@iol.ie


Een waarschijnlijk goedkopere alternatief is de B&B Lough Inach ranch. Deze kom je een paar honderden meters voor het hotel al tegen.

Lough Inach ranch
Finnisglen, Inagh Valley, Co. Galway
+353 (0)95 34716


Dag 5: voorbij Leenane (21km)

In Leenane centrum pauzeren we even en daar is eigenlijk voldoende slaapgelegenheid. Wij zijn doorgewandeld langs de grote baan tot aan onze B&B Tir-Na-Nog. Deze is achteraan in een vallei op een mooie rustige plek gelegen. Om de drukke baan te vermijden hebben we de volgende dag een taxi genomen tot aan Houston Bridge. In de pub op de baan hebben we een gezellige avond beleefd: zéér eenvoudig eten en sympathieke mensen. Blijkbaar is de Western way hier terecht recent aangepast. In Leenane centrum geeft de ‘yellow man’ deze route reeds aan. Onze kaart laat je wandelen via de drukke weg. Dus een beter alternatief is om te overnachten in Leenane centrum en de dag nadien de nieuwe wegmarkering te volgen.

Slaapplaats: Tir-Na-Nog B&B (35€/persoon)
Glanagimla, Golden Mile, Leenane
+353 95 42287


Dag 6: wandelen tot Owenmore bridge en slapen in Drummin (nieuwe route 25km)

Vanuit onze B&B hebben we ons dus laten afzetten aan Houston Bridge om zo te wandelen via de ‘oude’ weg die de kaart aanduid (20km). Indien je in Leenane centrum hebt geslapen, volg je de nieuwe Western way, waardoor je een veel mooiere tocht hebt tot Owenmore bridge. Het is een goede verbetering, die meer door de natuur gaat en minder over ‘gevaarlijke’ drukke asfaltbanen. Aan Owenmore Bridge bel je Marian O'Malley die je komt halen.

Slaapplaats: B&B “Moher House” (50 euro per persoon (B&B én avondeten inbegrepen)
Drummin, Westport, County Mayo
+ 353 (0) 98 21360 moherbandb@eircom.net


Dag 7: Wandelen tot Westport (20km)

Nadat Marian ons een beetje verder aan het pad naar Lough Nacorra heeft gedropt, wandelen we langs Crough Patrick richting Westport. Een aangenaam stadje om even te verpozen met een pint Guinness. Indien je een soort rustdag wil inlassen, kun je in Westport blijven. De volgende dag wandel je tot in Newport (korte trip), waardoor de laatste wandeldag niet tot in Killala is maar tot aan het zalige Atlantic View! Een ideaal eindpunt met zicht op zee!

Met ons vieren hebben we een taxi genomen naar Newport. Er zou een bus zijn (18.10 – 18.30) en de buschauffeur zou je zelfs afzetten aan de B&B Reek View, maar met 4 komt de taxi net wat goedkoper uit (30€).

De B&B is eenvoudig, maar voldoende. Je merkt dat deze mensen de B&B echt nodig hebben om rond te komen. Op een kleine oppervlakte hebben ze wat te veel willen doen. Weer een vriendelijke gastvrouw die ons ’s avonds richting Newport centrum brengt. In de plaatselijke pub eten we een lekkere hamburger met sla. Toevallig is er die dag een muziekoptreden op straat, waardoor we de gezellige Ierse sfeer ten volle kunnen ervaren.

Slaapplaats: Reek View (35€ per persoon)
Kathleen Leneghan, Burrishoole, Newport, Co. Mayo
+353 (0)98 41202 or +353 (0)87 1506031 enquiries@reekviewbnb.com www.reekviewbnb.com


Dag 8: Wandelen tot Bellacorick (21km)

De zoon van Kathleen brengt ons spontaan tot het bos na Srahmore lodge, waardoor de wandeling herleidt wordt tot een goed haalbare 21km. We wandelen tot aan de verlaten elektriciteitcentrale op de R312, waar we Evelyn opbellen. Toeval wil dat haar man naar de voetbal is en zij ons niet kan komen halen. Behulpzaam als ze zijn, krijgen we wat later te horen dat een vriend van haar onder weg is.

Bij Evelyn, wie de zus is van Marian uit Drummin, krijgen we ’s avonds een lekkere maaltijd. In het dorpje vind je ook wel eten en kun je een mini kroegentocht doen tussen de 3 pubs, waar weeral een muzikant voor de perfecte sfeer zorgt. Er is een grootwarenhuis waar je voldoende mondvoorraad kunt indoen voor de grote tocht naar Ballycastle.

Slaapplaats: B&B Hillcrest House (35€/persoon (of 50€ met avondmaal))
Evelyn Cosgrove, Bangor Erris, Ballina
+35397 83494 hillcresthouse@eircom.nt


Dag 9: Langste tocht tot Ballycastle (29 km)

Het vervoer naar ons vertrekpunt is inbegrepen bij de overnachting in Hillcrest house. Ondersteund door het typisch Iers ontbijt en onze kuiten goed ingevet beginnen we aan de wat langere tocht. Eindelijk aangekomen in Ballycastle horen we dat onze overnachting nog 1 à 2 mijlen verder is. Nog overbrugbaar, denken we. Alleen hebben we er wel geen rekening mee gehouden dat de Ieren niet echt goed zijn met het inschatten van afstanden, waardoor onze kilometerteller voorbij de 33km gaat, onze voeten oververhit zijn én ... we des te meer genieten van het fantastische uitzicht op de Atlantische oceaan!
Gelukkig heeft Eileen een maaltijd voor ons voorzien, want hoe minder we ons moeten verplaatsen, hoe liever! Het is een zalige plek, net gerenoveerd! Zeer mooie kamers, zeer gastvrij... net waar we van droomden na deze fikse dagtaak.

Om de tocht dus te beperken, kun je beter wandelen tot in Ballycastle en dan vragen aan de gastvrouw of ze je kan komen ophalen.

Slaapplaats: Atlantic View B&B (35 euro p.p.)
Eileen Grier, Ballycastle.
+3596 43124 +3586 3728995


Dag 10: Wandelen van Ballycastle tot Killala (18km)

Wat uitwandelen via verharde, maar mooie wegen! In Killala neem je de bus naar Ballina. Hiervoor kun je best op de hoofdstraat aan de kerk wachten. De uurregeling is afhankelijk van de periode van het jaar, het weer en de chauffeur. De bus zet je af aan het begin van Foxfordroad in Ballina. Er zijn verschillende plaatsen om te overnachten. Wij sliepen in “Whitestream House”, maar het is zeker geen must.

Slaapplaats: Whitestream House (25 euro p.p. in 1 familiekamer)
Adrienne Jones, Foxford Road, Ballina
+ 353 (0) 96 21582 whitestreamhouse@eircom.net


Dag 11: trein van Ballina naar Dublin

Na een korte wandeling door Ballina én een lekkere smoothie in de plaatselijke smoothiebar nemen we om 13u05 de trein naar Dublin. Hierbij stap je over in Manulla Junction om tegen 16u50 aan te komen in Dublin.

In The Times Hostel - Camden Place brengen we de laatste nacht door in Ierland. De leefruimtes zijn wat beperkter, het is wat verder uit het centrum dan Four Courts Hostel, het ontbijt is nog eenvoudiger, ... Voor 1 nacht is het niet echt een aanrader, maar ook geen afrader. Indien je meerdere nachten blijft kan het leuk zijn om deel te nemen aan de verschillende activiteiten die ze organiseren zoals op woensdag een gratis avondmaal, donderdag een Ierse kroegentocht, ...

Dag 12: Bye bye Irland!

© 2011 - 2024 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van IerlandVlag van IerlandIs het de Italiaanse vlag die je daar in de verte ziet? Je kijkt beter. Nee, deze vlag is groen, wit, oranje. Even denk…
Verschillen Engeland, Groot-Brittannië, Verenigd KoninkrijkVerschillen Engeland, Groot-Brittannië, Verenigd KoninkrijkWanneer spreken we van Engeland en wanneer van Groot-Brittannië? Wat valt er onder het Verenigd Koninkrijk en valt Ierla…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
Groot-Brittannië: de natiesDe officiële naam is ‘Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’. Toch is deze term voor Groot-Britt…

Op reis met onze hond naar de AuvergneSamen met onze hond Zico, een Berner Senne, besloten wij, twee twintigers, een weekje op reis te gaan naar Frankrijk. We…
Rondreis door ZwedenRondreis door ZwedenZweden is 11 keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 9 miljoen mensen. Er zijn veel bergen, bossen en meren. Wij…
Reactie

Leonard, 16-03-2015
Omdat ik in mei 2015 een dag of twaalf wil doorbrengen langs de Western Way en op de Aran Islands, heb ik dit verslag met veel belangstelling gelezen. Dank voor de vele nuttige informatie! Aanvankelijk zocht ik naar kant en klare wandelarrangementen, maar die zijn schreeuwend duur (125 euro per dag voor 1 persoon alleen reizend) en gaan vaak niet verder dan Westport. Daarom probeer ik nu mijn eigen arrangement samen te stellen. Heb nog wel wat vragen:
- vreemd genoeg ben ik nog nergens een gidsje van de Western Way tegen gekomen; blijkbaar moet je het dus doen met de bewegwijzering in het landschap en de kaartjes van irishtrail.ie?
- welke OSI stafkaarten (nrs) hebben jullie gebruikt?
- verrassend dat jullie tot Killala zijn doorgelopen; zover ik weet eindigt de Western Way Mayo toch in Ballycastle?
Mijn plan is om vanaf Dublin Airport de bus naar Galway te nemen, daar een nacht te blijven en dan het pad in Oughterard op te pakken. Aan het eind (Ballycastle) met bus terug naar Galway en meteen door met ferry naar Aran Islands waar ik twee nachten wil blijven, om vervolgens via Galway weer naar Dublin te reizen. En ja, het lijkt me leuk om ook daar nog een middag en avond te beleven en pas de volgende dagen terug te vliegen.
Ben benieuwd naar jullie antwoorden op mijn vragen. Eventuele tips of suggesties zijn natuurlijk ook welkom!
Vriendelijke groet,
Leonard Reactie infoteur, 13-04-2015
Hoi Leonard!

Sorry voor het lange wachten… ik heb wat examens achter de rug en ben ondertussen weer op vakantie! :)
Op elke wandelvakantie gebruik ik de app 'ViewRanger'. Ik zet dan vooraf de wandelroute erop. Meestal (zeker als het GR-routes zijn, kun je ze wel vinden op het internet. Op Vieuwranger die je vooraf wel ook de kaarten van het wandelgebied op te zetten. Ik gebruik hiervoor meestal kaarten met een schaal van 1:50.000. Op die manier heb je een soort stafkaart op je smartphone, wat wel handig kan zijn. Zeker als het pad wat minder goed is aangeduid of indien je om een of andere reden wat wil afwijken van de markering, kan je op je telefoon altijd zien waar je bent. Dit gaat niet via mobiel netwerk, maar via het GPS-systeem van je telefoon… het kost dus geen geld!

Ik wil thuis zeker eens nakijken welke kaarten we hiervoor gebruikt hebben. Ik zal je dan de nummers bezorgen. Indien je het graag hebt, kan ik ook onze wandelkaarten naar je opsturen, dan hoef je er geen nieuwe te kopen. :)

Wij doen altijd 7 wandeldagen en passen hiervoor het wandeltraject soms wat aan. Of dit nu juist de reden was dat we doorstapten tot in Killala weet ik niet meer. :) Het kan ook te maken hebben met de aanwezigheid van openbaar vervoer om gemakkelijk terug in Dublin te geraken!

Veel plezier met je wandeling en sorry voor het wachten!

Geert

Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.