Noorwegen - een prachtig, maar duur land

Noorwegen - een prachtig, maar duur land Noorwegen ligt relatief dichtbij Nederland. Een vliegtuigticket naar de hoofdstad Oslo is niet erg duur. Veel Noren zijn aangemeld bij een Noorse kerk, maar slechts een klein gedeelte bezoekt de kerk ook daadwerkelijk. De meeste Noren hebben een Christelijk geloof.

Algemene informatie:

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Norge
  • Taal: Noors
  • Valuta:Noorse kroon

Steden in Noorwegen

In Noorwegen zijn niet veel grote steden. Oslo is één van de bekendste steden, waar veel rondreizen beginnen. Het is de hoofdstad van Noorwegen en is qua oppervlakte een van de grootste hoofdsteden ter wereld. Dat komt omdat er natuurgebieden zijn die één geheel vormen met de stad. Hierdoor heeft Oslo een zeer uniek uiterlijk. Ook ligt Oslo vlakbij de Oslofjord, het vijfde grootste fjord van Noorwegen. Je kunt hier veel watersport doen in de zomer en in de zomer zijn er tal van skimogelijkheden in de omgeving.

Oslo heeft veel historische bezienswaardigheden, zoals Akershus Festning, een middeleeuws kasteel uit de dertiende eeuw. Ook de moeite waard is de Kathedraal van Oslo, die dateert uit 1697. Het Koninklijk Paleis is gebouwd in de achttiende eeuw en is zeker een must om te bekijken. Tevens kun je een kijkje nemen bij het Stadhuis van Oslo, dat het meest herkenbare gebouw uit de stad is, dankzij de twee grote torens. Het Stortinget is het Noorse Parlementsgebouw en werd gebouwd in 1822.

Noorwegen kent een geschiedenis met veel Vikingen. Daarom kun je ook veel musea vinden die hiermee te maken hebben, zoals het Vikingschipmuseum, dat gevestigd is op een van de schiereilanden van Oslo. Ook andere musea zijn interessant om te bekijken, zoals bijvoorbeeld het Noors Volksmuseum, dat een groot openluchtmuseum is. Het Munchmuseum is volledig gericht aan de bekende Noorse schilder Edvard Munch.

Er zijn ook nog minder bekende steden, zoals Trondheim, Bodo en Stavanger. In veel steden zijn musea en leuke restaurantjes te vinden. Veel steden zijn de moeite waard om in ieder geval een dag te bezoeken. De musea in Noorwegen zijn over het algemeen niet gratis, maar er bestaan wel mogelijkheden om korting te krijgen.

Natuur

Noorwegen heeft een prachtige natuur, denk aan de vele Forden en nationale parken. Bij bijna alle fjorden is het mogelijk om met de auto to stoppen en te genieten van een fantastisch uitzicht.

Beste reisperiode

De beste reistijd om naar Noorwegen te gaan is van mei tot september. De temperatuur is dan het meest aangenaam. In de wintermaanden kunnen er veel openbare wegen naar bekende bezienswaardigheden gesloten zijn vanwege het weer. Ook in het voorjaar kunnen deze wegen gesloten zijn, vanwege het vele smeltwater dat de wegen overstroomt. Alternatieve routes zijn niet altijd even gemakkelijk om te vinden.

Klimaat in Noorwegen

Omdat Noorwegen vrij noordelijk ligt, wordt het land vaak gezien als een koud land. Het land ligt op dezelfde breedtegraad als Alaska en Groenland. Toch kan het er in de zomers veel lekkerder weer zijn dan mensen vermoeden. Dit komt door de warme Golfstroom vanaf de kust. De gemiddelde temperatuur in de zomer is in Oslo 22 graden. In de winter kan de temperatuur verschillen van net boven het vriespunt tot 15 graden. Dit is afhankelijk van de plek die je bezoekt.

Noorderlicht

In Noorwegen kun je het prachtige natuurverschijnsel het Noorderlicht zien. In het hoge noorden van Noorwegen kun je dit verschijnsel het beste zien, maar ook in de andere gebieden van het land heb je er een goed zicht op. Je kunt het Noorderlicht het beste zien in de maanden februari, maart en oktober. Er bestaan speciale rondreizen gericht op het Noorderlicht, zodat de toeristen dit verschijnsel vanaf de mooiste plekken kunnen zien.

Reisdocumenten

Om Noorwegen te bezoeken heb je een geldig paspoort of identiteitsbewijs nodig. Het is aan te raden dat deze ongeveer twee maanden na je terugkomst uit Noorwegen nog geldig is, al is dit niet verplicht. Je hebt geen visum nodig om Noorwegen binnen te mogen. Als je geen Nederlandse nationaliteit bezit is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade of consulaat over de grensdocumenten.

Gezondheid naar Noorwegen

Het is niet nodig om vaccinaties in te nemen bij een bezoek aan Noorwegen. Wel heb je in Noorwegen de kans dat de legionella bacterie zich ontwikkeld in stilstaand water met een temperatuur van 25 tot 50 graden. Daarom is het verstandig om overal de heetwaterkraan eerst een tijdje zo heet mogelijk te laten lopen. Hetzelfde geldt voor de douche en het bad. Met deze methode kun je de legionella bacterie het beste bestrijden.

Geldzaken voor Noorwegen

In Noorwegen wordt betaald met de Noorse Kroon. Er zijn in Noorwegen overal werkende pinautomaten. Vrijwel alle automaten in Noorwegen zijn geschikt voor onze bankpasjes. Ook de creditcard kun je op veel plaatsen gebruiken. Met de creditcard kun je ook geld opnemen bij de banken in Noorwegen. Travellercheques kun je wel gebruiken in Noorwegen, maar deze kunnen niet overal worden ingeleverd.

Noors

In Noorwegen wordt Noors gesproken. Deze taal heeft veel gemeen met het Zweeds en Deens en mensen die Noors spreken kunnen deze twee talen dan ook moeiteloos verstaan. Er zijn veel verschillende dialecten in Noorwegen. Bijna alle Noren zijn erg goed in vreemde talen. Engels is een zeer belangrijke taal in het land, gevolgd door Frans en Duits. Engels is een verplicht vak op scholen in Noorwegen. Toeristen kunnen zich daarom goed redden als ze een woordje Engels spreken.

Noorse tradities

De Noren houden vast aan de culture tradities. Het komt daarom vaak voor dat mensen trouwen in traditionele klederdracht. Ook vertellen de Noren elkaar graag volksverhalen die vaak trollen in de hoofdrol hebben. Op veel plekken worden nog regelmatig traditionele volksdansen gedaan. Ook zijn er veel Noren die bijzonder trots zijn op de geschiedenis van de Vikingen. Je vindt hier overal in het land dan ook veel van terug.

Lees verder

© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met de ferry naar NoorwegenMet de ferry naar NoorwegenSteeds meer en meer mensen weten de weg te vinden naar Noorwegen. Als je op zoek bent naar rust en ruimte, cultuur en na…
Wandelvakantie in NoorwegenEen wandelvakantie in Noorwegen is een echte belevenis. In Noorwegen vind je uitgestrekte hoogvlaktes, heidevelden, ruig…
Het openbaar vervoer in NoorwegenNoorwegen wordt een steeds populairder vakantieland, vooral door de ongerepte wilde natuur. Niet alleen via de weg, maar…

Nieuw-Zeeland, het Noorder- en ZuidereilandNieuw-Zeeland, het Noorder- en ZuidereilandNieuw-Zeeland is een land in de Stille Zuidzee en bestaat uit twee grote eilanden en een paar kleinere. Het land is zeer…
Zwitserland, een schoon landZwitserland, een schoon landZwitserland is gelegen in Europa tegen Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein. Het land wordt gezien als schoon…
Bronnen en referenties
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.