Zwitserland, een schoon land

Zwitserland, een schoon land Zwitserland is gelegen in Europa tegen Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein. Het land wordt gezien als schoon land en je vindt er vrijwel geen afval.

Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Schweiz
  • Taal: Duits, Italiaans, Frans, Retro-Romaans
  • Valuta: Zwitserse frank

Steden in Zwitserland

Genève

Genève is na Zürich de grootste stad van Zwitserland en ligt in het Franstalig gedeelte van het land. De stad heeft een reputatie van saai en weinig te doen, maar niets is minder waar. De stad ontstond als nederzetting en hierdoor zijn er veel mooie bezienswaardigheden te vinden die zeker de moeite waard zijn te bekijken.

De stad ligt aan het Meer van Genève. Je kunt mooie wandelingen langs het meer maken en als je langs de boulevard loopt zie je een 140 meter hoge spuitende fontein en de schitterende Bloemenklok met meer dan duizend bloemen. Genève heeft ook veel kleine sfeervolle straatjes, waar je gezellig kunt wandelen. In het hart van de stad vind je Cathédrale Saint-Pierre, waarvan de eerste steen werd gelegd in 1160.

Zurich

Zürich is de grootste stad van Zwitserland. De stad staat bekend als financieel centrum met alle grote banken. Ook komen er veel bekende filosofen uit Zürich en wonen er enkele Nobelprijswinnaars. Gelukkig is de stad niet alleen een zakenstad, maar heeft het ook veel te bieden voor de toeristen. Zo is het jaarlijkse evenement Street Parade in augustus een echte toeristenattractie.

Er zijn in Zürich veel overblijfselen van een rijk verleden. Zo heb je bijvoorbeeld de Fraumunsterkerk, de St. Peterskerk en het kerkhof. Cultuurliefhebbers kunnen ook de verschillende musea bezoeken, die zeker erg interessant zijn. Met de kinderen kun je een trip maken naar de Zürich Zoo. Deze grote dierentuin heeft meer dan 320 verschillende diersoorten. Hierdoor is de dierentuin zeker de moeite waard om te bezoeken met het hele gezin.

Winkelen kan ook heel erg goed in de stad. Het is wel goed mogelijk dat je veel geld kwijt bent na afloop, omdat de duurste winkelstraat van Europa in Zürich te vinden is. Er zijn gelukkig ook veel gewone winkels, voor de mensen die de spullen in de dure winkelstraat niet kunnen betalen. Zürich is tevens een echte uitgaansstad. De stad heeft de meeste clubs van heel Europa. Ook zijn er theaters, cafés en restaurants.

Er zijn ook veel musea in Genève, waar je veel over de stad te weten kunt komen. Ook zijn er kunstmusea. Tevens is Genève een hele groene stad. Ruim een kwart van de stad bestaat uit openbare parken, waar je mooie uitzichten hebt en kunt genieten van de rust. En je kunt na afloop even bijkomen in één van de vele eetgelegenheden.

Andere steden

De stad Bern heeft een historisch stadscentrum, dat op een schiereiland ligt in de Aare. Bern heeft tevens één van de langste winkelpromenades van Europa. In Luzern vind je veel cultuur, met de bekende Kapellbrücke.

Andere bezienswaardigheden

De Alpen zijn prachtig om doorheen te rijden. De Matterhorn is één van de bekendste bergtoppen van de Alpen. En in Rigi vind je de Rigi-Bahn, wat de oudste spoorbaan ter wereld is. Behalve de Alpen, vind je in Zwitserland nog meer mooie plekken die je kunt bekijken, zoals de Abdij van Sankt Gallen. Ook zijn er veel kastelen, ruïnes en bijzondere kerken in Zwitserland.

Beste reistijd

Zwitserland kun je prima het hele jaar door bezoeken en heeft een goed klimaat. De beste reistijd wordt vaak wel gezien als mei tot september, omdat het klimaat dan aangenaam is. Houd wel rekening met het hoogseizoen, het kan op sommige plekken erg druk zijn. Zwitserland is tevens een hele goede bestemming voor een wintervakantie. Houdt er echter wel rekening mee dat sommige wegen onbegaanbaar kunnen zijn tijdens de winter, vanwege de vele sneeuwval.

Klimaat van Zwitserland

In Zwitserland is het hooggebergteklimaat in de Alpen en de Jura. In de lage delen van het land heerst juist het zeeklimaat. De temperaturen zijn afhankelijk van de locatie waar je bent. Hoe hoger je zit, hoe groter de kans op vorst is. Als je boven de 1800 meter zit zal de temperatuur doorgaans niet boven de 10 graden Celsius komen. In het algemeen is het in Zwitserland gemiddeld kouder dan in Nederland.

Reisdocumenten

Voor Zwitserland heb je geen visum nodig. Wel ben je verplicht om een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart hebben. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met de ambassade voor meer informatie. Neem ook een paspoort of identiteitskaart mee als je met de auto of bus gaat. Mensen kunnen er immers altijd naar vragen.

Gezondheid in Zwitserland

De gezondheidszorg in Zwitserland is in particuliere handen. De gezondheidszorg is heel goed en vergelijkbaar met die in Nederland. De Zwitsers zijn verplicht zich te verzekeren. Voor toeristen kunnen de kosten redelijk oplopen, waardoor het verstandig is om voor een goede reisverzekering te zorgen, die tevens de medische kosten zal dekken. Voor Zwitserland zijn geen vaccinaties nodig en het water is goed te drinken.

Zwitserse Frank

In Zwitserland wordt betaald met de Zwitserse Frank. De Zwitserse Frank wordt ook in Liechtenstein gebruikt. Pinnen kan heel goed in Zwitserland, omdat er vrijwel overal geldautomaten zijn. Ook wordt de creditcard goed geaccepteerd in het land, al kan dit in kleinere dorpen enige problemen opleveren. Reischeques zijn goed in te wisselen. Houdt wel rekening met de openingstijden van de banken.

Duits

Een groot gedeelte van de Zwitserse bevolking spreekt Duits. Ook zijn er veel mensen die Frans spreken en ook wat mensen die Italiaans en Reto-Romaans spreken. Doorgaans kun je goed terecht met Duits en Engels in Zwitserland. Zeker in de toeristische sector wordt het Engels prima gesproken. De reden van het grote aantal talen in Zwitserland heeft te maken met de historie van het land.

Schoon land

Zwitserland is een schoon land en daar doet de bevolking vrijwel alles aan. Je zult geen zwerfafval tegenkomen tijdens je rondreis en recyclen is van groot belang. Ook zijn er speciale vuilniszakken in Zwitserland, die beter voor het milieu zijn. Tevens is er veel ongerepte natuur. Daarnaast kun je zeer goed gebruik maken van het openbaar vervoer, omdat Zwitserland het erg stimuleert om de trein of bus te pakken in plaats van de auto.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…
Beleggen in ZwitserlandBeleggen in ZwitserlandZwitserland is een erg aantrekkelijk land om in te beleggen. Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is…
De Zwitserse kantons op een rijVanuit welke richting je Zwitserland ook nadert, hoe dichter je bij de grens komt, hoe meer auto’s je ziet met de opvall…

Noorwegen - een prachtig, maar duur landNoorwegen - een prachtig, maar duur landNoorwegen ligt relatief dichtbij Nederland. Een vliegtuigticket naar de hoofdstad Oslo is niet erg duur. Veel Noren zijn…
Curaçao – Eiland in de Caribische ZeeCuraçao – Eiland in de Caribische ZeeCuraçao is een prachtig eiland in de zuidelijke Caribische Zee. Het ligt voor de kust van Venezuela. Het eiland heeft ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Muhaidib~commonswiki, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Montreux,_Switzerland.JPG
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.