Vakantie in Wallis, Zwitserland

Vakantie in Wallis, Zwitserland Wallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige wandelpaden is Wallis zowel in de winter als in de zomer een perfecte bestemming voor je volgende vakantie. Wallis wordt in het Frans Valais genoemd en is een van de meest spectaculaire berggebieden van Europa. Je vindt hier enkele van de hoogste alpentoppen van meer dan 4000 meter, zoals de Dufourspitze, de Dom, de Weisshorn en de Matterhorn. De Rhône loopt in een breed dal van oost naar west door Wallis. Aan de oevers van de Rhône vind je de grootste plaatsen van Wallis, waaronder de hoofdstad Sion. In het oosten van Wallis wordt met name Duits gesproken, in het westen Frans.

Reizen naar Wallis

Wallis ligt op 900 tot 1050 kilometer van Utrecht. Als je met de auto op vakantie naar Wallis gaat, is het dus mogelijk om in een dag te rijden. De snelste route naar Wallis is via het Duitse Ruhrgebied via Frankfurt richting Basel en Bern. Vanuit Bern is de snelste route naar het oosten van Wallis via Geneve. Als je op vakantie gaat in het oosten van Wallis, is de kortere maar langzamere rit via Thun en de Lötschberg autotreintunnel van Kandersteg naar Goppenstein een goed alternatief.
Je kunt ook op vakantie naar Wallis met de trein of het vliegtuig. Hoewel Wallis geen grote, internationale vliegvelden heeft, kun je vliegen naar bijvoorbeeld Geneve, Zurich of Milaan.

Het landschap van Wallis

De Rhône doorsnijdt het landschap van Wallis. Ten noorden van de Rhône vind grote en drukke vakantiedorpen en vakantievilla’s. Hoewel de bergen hier minder hoog en ruig zijn dan het zuiden, liggen in het noorden van Wallis gletsjers met eeuwige sneeuw en diverse bergtoppen van meer dan 3000 meter. Ten zuiden van het Rhônedal rijzen de bergen steiler en hoger op dan in het noorden. Het landschap is ruiger en kaler en je vindt hier minder dorpen. In het zuiden van Wallis vind je eveneens drukke wintersportplaatsen zoals Zermatt en Saas Fee.
In en rond het zonnige Rhônedal ligt een smalle strook land waar tot op een hoogte van 900 meter veel wijn verbouwd wordt (40% van de totale wijnproductie van Zwitserland). Daarnaast staat Wallis bekend om de fruitteelt, vooral abrikozen, en de productie van heerlijke kazen.

Wintersport en zomersport in Wallis

Als je in de winter op vakantie naar Wallis gaat, kom je terecht in een waar skiparadijs. Dankzij honderden hooggelegen skipisten van alle niveaus is Wallis sneeuwzeker en een geschikte wintersportbestemming voor beginners en gevorderden.

Zomer in Wallis betekent vaak een vakantie met lekkere temperaturen en veel zon. Met name het Rhônedal in het westen van Wallis heeft een zeer aangenaam klimaat met weinig neerslag in de zomer en hogere temperaturen dan in Nederland. Wallis is een perfecte bestemming voor een wandelvakantie. Het aantal uitzette wandelpaden is werkelijk gigantisch, er zijn voldoende parkeerplaatsen op knooppunten en de routes zijn uitstekend bewegwijzerd, vaak in minuten in plaats van kilometers. Hoewel de hoger gelegen paden in het voor- en najaar vaak nog besneeuwd zijn en moeilijk bereikbaar omdat de diverse liften en kabelbanen dan niet operationeel zijn, kun je op vakantie in Wallis in april, mei, juni en oktober prachtige wandeltochten maken in heerlijk weer.

Ook voor een golfvakantie is Wallis een zeer geschikte bestemming. Vrijwel alle banen hebben spectaculaire uitzichten op het hooggebergte.

Samengevat is een vakantie in Wallis een uitstekende keuze voor actievelingen, natuurliefhebbers en levensgenieters!
© 2010 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eilanden, Wallis en FutunaIn de Grote Oceaan, liggen de zustereilanden Futuna en Alofi (de Hoornse eilanden) en ruim 200 km verderop ligt Wallis.…
Raclette, een Zwitsers gerechtRaclette is een nationaal gerecht van Zwitserland. Heerlijk tijdens de koude winteravonden met vrienden racletten. Racle…
Sion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion is een stad in het Franstalig deel van Zwitserland die gedomineerd wordt door een tweetal rotsen met bijzondere bou…
Jim Wallis en SojournersJim Wallis en SojournersJim Wallis is de gangmaker achter de organisatie Sojourners. Dit is het Engelse woord voor ‘bijwoners’ en slaat op het f…

Southsea in Porthsmouth: kuststadje met karakterSouthsea is een klein Engels stadje op 20 minuten rijden van het grotere Southampton. Dit mooie kuststadje heeft veel te…
De Corrèze, een streek in Frankrijk zonder massatoerismeIn Frankrijk, op duizend kilometer afstand van Nederland, bevindt zich in de Limousin het departement Corrèze, een stree…
Bronnen en referenties
  • www.vs.ch
Michielonline (80 artikelen)
Laatste update: 01-08-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.