Eilanden, Wallis en Futuna

In de Grote Oceaan, liggen de zustereilanden Futuna en Alofi (de Hoornse eilanden) en ruim 200 km verderop ligt Wallis. Deze eilanden behoren allen tot Frans grondgebied. Het zijn geen hele grote eilanden, maar er zijn wel een aantal hotelletjes te vinden. Heel indrukwekkend is het grote kratermeer dat op Wallis te vinden is.

Algemeen

In de Grote Oceaan, ten noordoosten van Fiji en ten westen van Samoa liggen de twee eilandengroepen Wallis en Futuna. De Walliseilanden, waarvan Wallis ongeveer 200 km² is, heeft ongeveer 20 eilandjes om Wallis liggen. Ruim 230 km naar het zuidwesten liggen de zustereilandjes Futuna en Alofi (worden samen ook wel de Hoornse Eilanden genoemd). De hoofdstad is Mata-Utu en ligt op het eiland Wallis. Het zijn eilanden onder Frans bewind, Parijs bevindt zich op ongeveer 22.000 km.

Het zijn vulkanische eilanden met diep ingesneden kusten. Zij worden beschermd door riffen. De gemiddelde temperatuur is 27° C en de luchtvochtigheid is 83%. Deze eilanden hebben de mooiste lagunen ter wereld.

Geschiedenis

In 1616 waren het de Nederlanders die Futuna ontdekte, de Britten ontdekten een kleine 150 jaar later Walliseiland. Het waren de Fransen die in 1842 de eilanden opeisten, het werd in 1887 een Franse kolonie. In 1959 hebben de inwoners gestemd en aangegeven dat zij tot de Frans overzeese gebieden wilde behoren.

Wegens de ongunstige economische omstandigheden, waarbij de landbouw voor eigen gebruik en de visserij niet genoeg is om de lokale bevolking te voeden, zijn veel inwoners vertrokken naar Nieuw Caledonië. Tot aan het midden van de jaren ´60 was kopra (gedroogd vlees van de kokosnoot) het belangrijkste exportmiddel. Toen verwoeste een aanval van de Rhinoceros kever de palmbomen op het eiland, en was het gedaan met de kopra en het hout.

Wallis

Dit eiland is ongeveer 100 km² groot en heeft ongeveer 10.000 bewoners, dat is 2/3e van de totale bevolking van de eilandengroep. Op het eiland is een groot kratermeer te vinden, het Lalolalo meer, alsmede de meren Kikila en lanutavake. Op het eiland zijn een aantal kleine hotelletjes te vinden.

Het midden van het eiland is een semi woestijn met pandanus bomen. Het paleis van de koning, of de kathedraal zijn een bezoek waard. Bij de Gahi Baai landden ooit de Amerikanen.

Futuna

Dit eiland is nog meer vulkanisch dan Wallis, alsmede rustiger en traditioneler. Hier is het heerlijk om de natuur te gaan verkennen. Er zijn weelderige planten te vinden, alsmede mooie stranden. Hier is het toevluchtsoord van St. Piere Chanel te bezoeken.

Het kleine zustereilandje Alofi heeft geen permanente bewoners meer vanaf het einde van de 13e eeuw, maar veel bewoners van Futuna hebben op Alofi een tuin.

Koning

Ondanks dat Wallis en Futuna officieel bij Frankrijk horen, hadden ze wel een eigen koning. Tomasi Kulimoetoke is op 88 jarige leeftijd overleden. De al enkele jaren zieke Kulimoetoke werd in 1959 koning toen gestemd werd om bij Frankrijk te gaan horen. Het nieuws van zijn overlijden werd op 7 mei 2007 bekend gemaakt.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…
Overzicht van alle landen van OceaniëOceanië is een verzamelnaam voor een groot aantal eilanden in de Stille Oceaan. Wanneer ook Australië, Nieuw-Zeeland en…
Eilanden; zuidelijke Line eilandenIn de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van…
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…

Uitstapjes SalzburgBen je in Salzburg op vakantie, is het ook zeker de moeite waard om te omgeving te bekennen. Hierbij een lijstje met een…
Bora Bora: exclusief, tropisch eilandBora Bora is een vulkanisch eiland in de Stille oceaan dat omringd is door een turquoise lagune. Om het eiland loopt een…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.