Eilanden; zuidelijke Line eilanden

In de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van Hawaï. Van deze eilanden behoren er 8 tot Kiribati en de overige zijn van de Verenigde Staten van Amerika.

Algemeen

Karibti is een onafhankelijke republiek binnen het Britse Gemene Best en ligt in het westen van de Pacific. Het is een onderdeel van de regio´s Micronesië (Gilberteilanden) en Polynesië (Phoenix- en Line eilanden).

De Line eilanden zijn weer onder te verdelen in 3 groepen nl.
  • De Noordelijke eilanden
  • De Centrale eilanden
  • Zuidelijke eilanden

Tot de Zuidelijke eilanden behoren:
  • Caroline-eiland
  • Vostokeiland
  • Flinteiland

Caroline eiland

De perfecte edelsteen van helder groen bladeren, op een achtergrond van de donkere bladeren van de kokosnootpalm, en in het midden van de mooie blauwe Stille Oceaan ligt dit eiland met zijn 38 kleine omringende eilandjes. Het wordt omringd door een ondiepe lagune van 6 tot 10 meter. Het ligt ongeveer 1.500 km ten zuiden van de Hawaïaanse Eilanden.

Ook op dit eiland, ook bekend als Millennium Island, broeden diverse soorten vogels. Ook zijn de nesten te vinden van de zeldzame groene zee schildpadden en drie soorten inheemse hagedissen. De landkrab, kluizenaarskrab en de kokosnootkrab zijn inwoners van dit eiland. In het omringende water leven naast vissoorten ook vele kreeften en zeekomkommers.

De eilanden zijn vruchtbaar en rijk aan mineralen. Er is fosfaat, guano, bauxiet en ijzer te vinden. Er wordt kokos, suikerriet en tapioca´s geproduceerd. Belangrijke exportmiddel is Bonito, kopra en gedroogde tapioca.

Op de eilanden zijn 35 soorten planten opgetekend waarvan de meeste inheems zijn. Om aan de export van kopra te kunnen voorzien zijn vele kokosnootplantages nodig en die op de eilanden dan ook veelvuldig te vinden.

Tegenwoordig is het meest onbeschadigde eiland van de Line eilanden een natuurreservaat.

Vostokeiland

Een eiland dat ook bekend is als Staver Island, dat op 640 km ten noordwesten van Tahiti ligt. Het is ontdekt in 1820 door Fabian Gottlieb von Bellinghausen, hij noemde het eiland naar zijn schip de “Vostok”. Dit eiland is kleiner dan het eiland Starbuck. Bij de eerste aanblik van het eiland lijkt het wel op een wit koekje met een groene cirkel in het midden. Rondom het eiland liggen witte stranden en koralen. De groene cirkel wordt gevormd door de grote bomen, Pisonia van ongeveer 24 meter hoog.

Flinteiland

Op een afstand van ongeveer 740 km ten noordwesten van Tahiti en 220 km ten zuidwesten van Caroline eiland ligt Flinteiland. Het heeft een landoppervlakte van 3 km². Het eiland wordt geheel omringd door een rif.

Het eiland werd ontdekt in 1801, maar het is onbekend door wie. Ook dit eiland wordt door Amerika geannexeerd in verband met de Guano. De guanowinning vond plaats tussen 1875 en 1880. In 1881 begon men met de aanplant van kokosnoot palmen. In 1911 werd het eiland verhuurd aan S.R. Maxwell and Co. Ltd. Deze stelde 30 mensen en een manager te werk op het eiland om de kopra (vlees van de kokosnoot) van de ca. 30.000 kokosnootpalmen te oogsten.

Er zijn ooit meer dan 34 soorten planten en kruiden waargenomen op het eiland. Door de aanleg van de kokosnootplantages is het merendeel van bebossing en de planten gekapt en verdwenen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
De meest bijzondere strandenNederland heeft een relatief lang kustgebied en buitenom stranden langst de kust kunt u ook genieten van stranden in de…
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
Eilanden; Noordelijke Cook eilandenDe Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het c…

Eilanden, Independent SamoaNiet ver van het American Samoa ligt Independent Samoa. Nadat Nieuw Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsland van…
Eilanden; centrale Line eilandenKaribti is een onafhankelijke republiek binnen het Britse Gemene Best en ligt in het westen van de Pacific. Het is een o…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.