Eilanden; Noordelijke Cook eilanden

De Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het centrum van de Polynesche driehoek met Tonga, Somoa in het westen en Frans Polynesië in het oosten.

Algemeen

De eilanden bevinden zich op 1.200 km van Tahiti en is even ver van de evenaar verwijderd, alleen iets zuidelijker. In totaal bestaan de Cook eilanden uit 15 eilanden (allen bewoond) die samen een oppervlakte van 2.000.000 km² hebben. Het totale landoppervlakte is 240 km² en er zijn meer dan 20.000 inwoners. Hiervan woont 54% op het hoofdeiland Rarotonga.

De Cook eilanden zijn te verdelen in de Zuidelijke Cook eilanden en de Noordelijke Cook eilanden,
Tot de Noordelijke Cook eilanden behoren:
  • Manahiki
  • Nassau
  • Penrhyn Island
  • Pukapuka
  • Rakahanga
  • Suwarrow

Manahiki

Een prachtig driehoekig atol dat bekend is vanwege de parelkwekerijen. De grootste kwekerij heeft ongeveer 250.000 oesters voor de parelproductie. Het ligt 1.160 ten noorden van Rarotonga en is één van de mooiste Cook eilanden. Het is een atol met 40 kleine motu´s, welke door middel van een koraal rif zijn verbonden.

Het is hier prima zwemmen en snorkelen, tussen de vele kleurrijke tropische vissen.

Penrhyn Island

Een andere naam voor dit eiland is Tongareva, 1.365 km noordnoordoost van Rarotonga. Het is de grootste atol in de groep van 15 eilanden. Het heeft een ring van koraal van 77 km.

De zwarte parelkweek, net als op Manihiki, vindt ook op dit eiland plaats. Wat voor dit eiland een belangrijke bron van inkomsten is.

De grote lagune beslaat een gebied dat het grootste is van alle Cook eilanden bij elkaar. In 1862 werd het grootste aantal bewoners, ruim 400 van de 500, slaaf gemaakt door de Peruviaanse blackbirders.

Pukapuka

Het is één van de meest geïsoleerde eilanden van de Cook eilanden. Er wonen op het moment ongeveer 600 mensen op het eiland.

Rakahanga

Deze rechthoekig atol met een landoppervlakte als Pukapuka, is het zuster eiland van Manihiki. Het bestaat uit twee eilanden die door een lagune en 7 motu´s worden omringd. In 1606 wordt het eiland ontdekt door Pedro Fernandez de Quiros met de Spaanse schepen “Capitana” en “Almiranta” tijdens de laatste van de grote Spaanse reizen.

Suwarrow

Op 17 september 1814 werd dit eiland ontdekt door de bemanning van het Russische schip “Suvorov”. Zij troffen een onbewoond eiland aan. Het eiland moet ooit wel bewoond zijn geweest, gezien de vondsten die gedaan zijn. In 1876 wordt door de Nieuw Zeelander Henry Mair zilveren muntstukken van 8 in een schildpadnest gevonden. In de midden 19e eeuw werden bergingswerkzaamheden verricht op een wrak in de riffen. Er wordt een doos gevonden die $ 15.000 aan munten bevat.

Dit eens belangrijke eiland was geheel bedekt met bos en banaan bomen die gekapt werden toen rond de jaren 1870 opgravingen gedaan werden. In de jaren 1950 bewoonde de heremiet Tom Neale het eiland van 1952 tot 1954 en vanaf 1960 tot 1963. Zijn ervaringen werden opgenomen in zijn boek “An Island to Oneself”.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Eilanden, Niue (Nie-oe-wee)Eén van de grootste koraal eilanden ter wereld, ontdekt door Captain Cook aan het eind van de 18e eeuw. De oorspronkelij…
Rarotonga, hoofdeiland van de Cook eilandenRarotonga is een paradijselijk eiland in de Pacifische oceaan. In dit artikel lees je veel interessante informatie over…
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…

Eilanden, Tonga een koninkrijkIn het zuidelijke deel van de Grote Oceaan, bijna 2.000 km ten noordoosten van Nieuw Zeeland ligt Tonga. Tonga bestaat u…
Eilanden: Zuidelijke Cook eilandenDe Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het c…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.