Eilanden, Tonga een koninkrijk

In het zuidelijke deel van de Grote Oceaan, bijna 2.000 km ten noordoosten van Nieuw Zeeland ligt Tonga. Tonga bestaat uit maar liefst 172 eilanden die ten zuiden van de evenaar liggen, met een totale oppervlakte van 700 km².

Algemeen

Van de 172 eilanden zijn er ongeveer 40 bewoond. Het oostelijk deel van deze archipel zijn koraaleilandjes. Deze zijn bijna allemaal vlak of glooiend. De westelijke eilanden echter bestaan uit vulkanisch gesteente. Het grootste van de eilanden is Tongatapu met de hoofdstad Nuku´alofa.

De gemiddelde jaartemperatuur is in de hoofdstad ongeveer 23,7° C met een luchtvochtigheid van ca. 76%.

De koning

Sinds de laatste maanden van 2006 is er een nieuwe koning. Koning Taufa´ahau Tupou IV van Tongo is namelijk op 10 september 2006 overleden na een langdurige ziekte op 88 jarige leeftijd. Hij is de geschiedenisboeken ingegaan als de langstzittende vorst. Hij kwam namelijk in 1967 op de troon. Ook heeft hij ooit in het Guinness book of records gestaan wegens zijn enorme overgewicht. Hij was de zwaarste monarch en woog op dat moment 209,5 kg. Uit eindelijk heeft hij het voor elkaar te krijgen om bijna 80 kg af te vallen.

Zijn zoon kroonprins Tupouto is hem opgevolgd, zijn familie regeert de eilanden sind 1845.

De eilanden

De 172 eilanden zijn verdeeld in 3 groepen namelijk:
  • Vava´u
  • Ha´apai
  • Tongatapu

Vava´u

Een eilandengroep van 50 stuks, waarvan er 10 bewoond zijn. In totaal zijn er 14.000 inwoners te vinden waarvan de meeste op het hoofdeiland wonen. Er zijn vele plantages te vinden op de zuidwest kust van het eiland, onder andere avocado´s.

Op dit eiland vindt u een ideale plek om de wilde walvissen te kunnen observeren. Keitahi beach bied een prachtige gelegenheid tot surfen en aan de zuidkant van het eiland zijn veel beschutte stranden (Eno´io & Hinakauea) waar het goed zwemmen is.

Ha´apai

Op dit eiland is geen verkeer te bekennen, dus ook geen herrie, alleen vredige rust. Deze groep eilanden, 60 stuks in totaal, zijn nog vrij gebleven van de toerist. Van deze 60 eilanden zijn er 43 bewoond. De bewoners zijn nog heel traditioneel met hun eigen cultuur en paradijselijke koraaleilanden en schitterende stranden. In de lagunes zwemmen veel tropische vissen. Tussen deze vissen is het een waar eldorado om te snorkelen en duiken.

De grootse plaats op het eiland is Pangai. Het bestaat uit een aantal gebouwtjes in een straat. Ha´apai heeft het kleinste museum ter wereld, namelijk het Afa Eli Historical Museum. Het is in beziet van een Amerikaanse dame.

Op het eiland Tofua is nog een actieve vulkaan te bewonderen.

Tongatapu

Een niet bijster groot eiland, maar wel één met genoeg bezienswaardigheden. Aan de westzijde van het eiland zijn natuurlijke mijlpalen te vinden, aan de oostzijde historische plekken en de typische tropische stranden.

Het dorp Pea heeft een belangrijke historische rol gespeeld ten tijde van het ontstaan van het christendom op het eiland. Dit vond plaats onder de heerschappij van koning George Tupou. De Ha´amonga kan een beetje vergeleken worden met Stonehenge. Het zijn twee verticale stenen met daarboven een horizontale dwarssteen, de stenen hebben een gewicht tussen de 30 en 40 ton.

Op dit eiland heeft ooit de legendarische Captain Cook voet aan wal gezet waarbij bij heeft gezeten onder een Banyan boom en getuige was van een ceremonie van het eerste fruit.

Bij Anahulu beach zijn een aantal interessante kalksteen grotten met stalactieten en zoetwaterpoelen waarin gezwommen kan worden.

Dat er veel kerken te vinden zijn is niet geheel vreemd. Het eiland heeft in historische zin een grote rol gespeeld toen het christendom zijn intrede hier deed. In ieder geval zijn er meer dan 21 Mormoonse kerken op een bevolking van ca. 66.000 mensen.

Leuk om te onthouden

NederlandsEngelsLokaal
HalloHelloMalo e lelei
Tot ziensGood bey´alu a
Dank uThank youmalo
AlstublieftPleasefaka molemole
JaYes ´io
NeeNo ikai
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van OceaniëOceanië is een verzamelnaam voor een groot aantal eilanden in de Stille Oceaan. Wanneer ook Australië, Nieuw-Zeeland en…
Eilanden, Niue (Nie-oe-wee)Eén van de grootste koraal eilanden ter wereld, ontdekt door Captain Cook aan het eind van de 18e eeuw. De oorspronkelij…
Eilanden, American SamoaIn de Pacific, meer dan 2500 km ten noordoosten van Nieuw Zeeland ligt American Samoa, een eilandengroep die in het begi…
Griekenland, vakantie op NissirosEén van de kleinste eilanden van de Dodekanese eilanden is Nissiros. Net als bijna alle eilanden van Griekenland, heeft…

Eilanden; MidwayIn de Stille Oceaan op geringe afstand tussen Honolulu en Tokio ligt Midway Islands, een eilandengroepje in Amerikaanse…
Eilanden; Noordelijke Cook eilandenDe Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het c…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.