Eilanden, Niue (Nie-oe-wee)

Eén van de grootste koraal eilanden ter wereld, ontdekt door Captain Cook aan het eind van de 18e eeuw. De oorspronkelijke bewoners waren de migranten uit Tonga, Samoa en de Cook eilanden. Inmiddels staat het eiland bekend om het zwemmen met de dolfijnen en walvissen.

Algemeen

In de Grote Oceaan, op ongeveer 2.400 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland (ten oosten van Tonga en ten zuiden van American Samoa) ligt het eiland Niue. Niu = kokosnoot en e = aanschouwen. De hoofdstad is Alofi.

Het eiland is ongeveer 260 km² groot en één van de grootste koraal eilanden. Kenmerkend voor het eiland is de hoeveelheid kalksteenrotsen die vlak voor de kust te vinden zijn. De regen valt meestal tussen november en april (tussen december en maart zijn er de meeste cyclonen), verder heeft het eiland een tropisch jaar klimaat van ongeveer 25%.

Het is een ovaal eiland met aan de west kust twee baaien, de Alofi Baai en de Avatele Baai. De meeste bewoners wonen dicht bij de west kust. Ongeveer 80% van de grond kan gebruikt worden voor de landbouw, de overige 20% bestaat uit tropische regenwoud. Op het eiland leeft maar één zoogdier, de Tongavleerhond (een vleermuis uit het geslacht Pteropus).
Volgens tellingen uit 2006 bestond de bevolking op dat moment uit 1.625 inwoners, waarvan 802 mannen en 823 vrouwen.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners zijn de migranten uit Tonga, Samoa en Cook. Het eiland werd door Captain Cook ontdekt in 1774 en hij noemde het eiland “Savage Island”. In 1900 werkte de bevolking samen met Engeland om niet overheerst te worden door Amerikaanse of Franse troepen. In 1901 werd Niue door Engeland aan Nieuw-Zeeland toegevoegd. Laatstgenoemde verklaarde het eiland in 1974 onafhankelijk.

Het eiland heeft een nationaal voetbalelftal, het is niet lid van de Fifa, en doet niet mee met de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen. In de jaren 80 werd er gespeeld tegen Papoea-nieuw-guinea, waar met 19-0 verloren werd. Tevens werd er gespeelt tegen Tahiti en wederom was er een nederlaag, namelijk 14-0.

Bezienswaardigheden

Togo Chasm / Bron: FearlessRich, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Togo Chasm / Bron: FearlessRich, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Togo Chasm

Deze spectaculaire kloof aan de rand van de zee is verborgen binnen een landschap van een rotspartij. Via een trap kan de Togo Kloof worden afgedaald naar een prachtig strand dat met palmen omgeven is. Op de weg naar het strand, komt men door een stuk bos waar de bomen en varens onder de pinakels groeien. Om hier te komen zijn er eventueel gidsen beschikbaar.

Huvalu Forest

Het tropisch regenwoud, waar dieren nog in het wild leven. De bossen zijn een belangrijke bron voor het traditionele voedsel, vooral voor het dorp Hakupu. Er is een grote verscheidenheid te vinden van flora en fauna. In het regenwoud is nog heel goed de vulkanische oorsprong van het eiland te vinden.

Limu

Hier is een plek om geweldig te zwemmen, te snorkelen of gewoon in de zon te liggen. Er is een prima aanbod van poelen en picknickplaatsen.

Walvissen en dolfijnen

Op andere plaatsten ter wereld is het mogelijk om walvissen en dolfijnen te bewonderen en observeren. Hier op Niue echter komen deze dieren naar je toe, ze naderen tot op ongeveer 50 meter. Door het lage aantal toeristen voelen de beesten zich hier nog veilig en is het mogelijk (vaak op eigen risico) dichter bij de walvissen te komen en met hen te zwemmen.
Er zijn meer dolfijnen in de omgeving, die eigenlijk permanent in de wateren rond het eiland vertoeven. Uiteraard is het veiliger met hen te zwemmen dan met de grote walvissen.

Naast de dolfijnen en walvissen zijn er ook prachtige onderwater panorama´s met prachtige gekleurde vissen. Snorkelen in het helderste tropische water ter wereld, met prachtige koralen.

Laatste nieuws

De BBC heeft op 23 augustus 2008 bekend gemaakt dat alle kinderen van Niue een laptop hebben gekregen. De Amerikaanse ngo OLPC, One laptop per child (één laptop per kind) hebben de computers gratis verstrekt.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest bijzondere strandenNederland heeft een relatief lang kustgebied en buitenom stranden langst de kust kunt u ook genieten van stranden in de…
Aruba, One Happy Island!Aruba, een prachtige vakantiebestemming! Wat kun je er tijdens je vakantie zien en wat kun je er doen?
Snorkelen op Koh Samui ThailandKoh Samui is is de populairste plek om te snorkelen in Thailand. Als je je graag volledig onderdompelt in het fascineren…
Eilanden; Noordelijke Cook eilandenDe Cook eilanden liggen in de tropen en zijn een onderdeel van Polynesië. Het ligt midden in de Stille Zuidzee, in het c…

Sicilië: Alcantara-KloofWanneer je op Sicilië op vakantie gaat, is de Alcantara-Kloof een echte must om te zien. In dit artikel lees je er alles…
Plekjes in Belgisch Limburg - de mergelgrotten in RiemstIn het oosten van Limburg, op de grens met Nederland, ligt de gemeente Riemst. Uit de ondergrond van deze gemeente werd…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-08-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.