Eilanden; centrale Line eilanden

Karibti is een onafhankelijke republiek binnen het Britse Gemene Best en ligt in het westen van de Pacific. Het is een onderdeel van de regio´s Micronesië (Gilberteilanden) en Polynesië (Phoenix- en Line eilanden).

Algemeen

In de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van Hawaï. Van deze eilanden behoren er 8 tot Kiribati en de overige zijn van de Verenigde Staten van Amerika.

De Line eilanden zijn weer onder te verdelen in 3 groepen nl.
  • De Noordelijke eilanden
  • De Centrale eilanden
  • Zuidelijke eilanden

Tot de Centrale eilanden behoren:
  • Jarviseiland
  • Maldeneiland
  • Filippo rif
  • Starbuckeiland

Jarviseiland

Jarviseiland ligt op ongeveer 1.600 km ten zuidwesten van Honolulu

Het eiland werd ontdekt op 21 augustus 1821 door Captain Brown van het Britse schip de “Eliza Francis”. Hij noemde het eiland naar de eigenaars van het schip, namelijk Edward, Thomas en William Jarvis. In 1858 annexeerde Amerika het eiland onder het Guano verdrag. Guano is een natuurlijke afzetting bestaande uit de gedroogde ontlasting van dieren. Het is bekend om de zeer hoge concentratie meststoffen die erin zitten.

De Britten eisten het eiland terug in 1889, maar deden niets met het eiland. In 1935 heeft Amerika het eiland wederom geannexeerd. Tot aan 27 juni 1974 werd het eiland beheerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op het eiland ontstond de Millersville nederzetting, waaronder een weerstation. Hier verbleven tot de Tweede Wereld oorlog wetenschappers. Toen de oorlog begon werden zij van het eiland gehaald.

Tegenwoordig is het eiland een natuurpark, het “National Wildlife Refuge” wederom beheerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Maldeneiland

Op een afstand van 2.700 km ten zuiden van Honolulu ligt Maldeneiland,het is driehoekig van vorm. Het is een vrij onvruchtbaar eiland, en wordt omringd door een smal rif.

Het was kapitein George Anson, Lord Byron, van de “HMS Blonde” die het eiland ontdekte. Hij was op de terugreis van Honolulu naar Londen, na de stoffelijke overschotten van de koning en koningin van Hawaï te hebben afgegeven. Het koninklijk paar was tijdens een bezoek aan Groot Brittanië bezweken aan de mazelen. Het eiland werd vernoemd naar de navigator van het schip (Charles Robert Malden), die het eiland het eerst had opgemerkt.

In 1975 werd het eiland een gesloten natuurreservaat, maar met de bestuurders zo ver weg (op een afstand van bijna 700 km) is het moeilijk om toezicht op dit eiland te houden. Af en toe bezoeken de bestuurders het eiland terwijl er eigenlijk constante toezicht nodig is.

Op het eiland leven naast wilde katten ook veel broedende zeevogels. Volgens cijfers uit het begin van de jaren 1990 moeten er meer dan 400.000 vogels op het eiland hebben gebroed. Af en toe bezoeken jagers en vissers het eiland.

Er zijn meer dan 21 historische plekken op het eiland te vinden. Verschillende daarvan zijn Polynesische heiligdommen, de zogenaamde Marae.

Filippo rif

Dit is een rif dat in ondiep water ligt 450 km ten oosten van Starbuck eiland. Vanaf de branding wordt geschat dat de diepte van het water 60 tot 90 cm. Het rif werd ontdekt door de bemanning van het Italiaanse schip de “Filippo” op 28 juni 1886.

Starbuck eiland

Starbuck eiland ligt ongeveer 3.200 km ten zuiden van Honolulu. Het heeft een afmeting van ca. 9 km x 3 km. Het is een onbewoond koraal atol, alleen zand en palmbomen zijn op het eiland te vinden. Rondom het eiland zwemmen diverse soorten haaien. Aangezien het eiland vrij laag ligt, heeft het vele gevaarlijke riffen.

In 1823 was het de bemanning van de walvisvaarder de “Valentine Starbuck” die de atol ontdekte. Het werd in 1866 door de Amerikanen geannexeerd vanwege de Guano, maar in 1866 werd het door de Britten beheerd vanwege de winning van fosfaat.

Op het eiland leven ongeveer 15 soorten vogels.

De haaien in de wateren zijn de blacktip haaien, genoemd naar de zwarte stip op hun vinnen. Ze kunnen tussen de 1,2 en 1,8 meter lang worden. Het is de meeste vriendelijk haaien soort, in de ondiepe lagune en koraal riffen rondom het eiland. Ze eten alleen maar rifvis.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
Eilanden; zuidelijke Line eilandenIn de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van…
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…
De meest bijzondere strandenNederland heeft een relatief lang kustgebied en buitenom stranden langst de kust kunt u ook genieten van stranden in de…

Eilanden, Independent SamoaNiet ver van het American Samoa ligt Independent Samoa. Nadat Nieuw Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitsland van…
Eilanden; de noordelijke Line eilandenIn de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.