Zuidelijke Orkneyeilanden

Zuidelijke Orkneyeilanden Vlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn. Ze werden ontdekt door robbenjagers uit Schotland, die daarna de eilanden een Schotse naam meegaven. Coronation Island is het grootste eiland van de eilandengroep, die in de Scotiazee ligt.

Scotiazee

De Zuidelijke Orkneyeilanden liggen in de Scotiazee en vormen een deel van de eilandenboog van de Scotiarug. Deze rug is een hoogte in de oceaanbodem vanaf het Antarctische schiereiland tot aan Vuurland. Sommige delen van die rug steken als eilanden boven het water uit. De eilanden liggen op ongeveer 600 km ten noordoosten van het Antarctisch Schiereiland. De Zuidelijke Orkneyeilanden zijn sub-antarctische eilanden, die voor 85% bedekt zijn met ijs. De temperatuur schommelt er tussen de 12 °C in de zomer en -44 °C in de winter. Het hoogste punt van de eilandengroep is de 1.265 meter hoge Mount Nivea op Coronation Island.
De Zuidelijke Okneyeilanden vallen onder het Britse deel van Antarctica, al claimt Argentinië de eilanden ook. De eilanden staan onder auspiciën van het Antarctica Verdrag.

Antarctica Verdrag

Het zuidpoolgebied behoort juridisch gezien aan geen enkel land toe, maar er zijn verschillende landen die hun rechten er willen laten gelden. Om de claims op het gebied te reguleren werd in 1959 werd het Antarctica Verdrag gesloten, waarin is vastgelegd wat landen mogen en vooral wat ze niet mogen.

Bron: Robynm, PixabayBron: Robynm, Pixabay

Archipel

De Zuidelijke Orkneyeilanden hebben in totaal een oppervlakte van 622 km².
De archipel bestaat uit de volgende eilanden:
 • Coronation Island;
 • Fredriksen Island;
 • Inaccesable Islands;
 • Laurie Island;
 • Matthews Island;
 • Monroe Island;
 • Powell Island;
 • Robertson Island;
 • Signy Island;

Bron: Meditations, PixabayBron: Meditations, Pixabay

Hoofdeilanden

Er zijn vier hoofdeilanden. Het grootste eiland is Coronation Island. De andere hoofdeilanden zijn:
 • Laurie Island
 • Powell Island
 • Signy Island.

Onbewoond

De Zuidelijke Orkneyeilanden zijn onbewoond op enkele onderzoekstations na. Een van de onderzoekstations heet Orcadas en is het oudste permanent bemande onderzoekstation de Antarctische gebieden. Sinds 1903 is het station, dat op Laurie Island staat, permanent bemand. Op Signy island staat het Signy Research Station dat alleen in de zomer bemand is. Britse, Franse en Argentijnse wetenschappers doen er onderzoek. In het begin van de twintigste eeuw stond er een walvisstation, maar dat werd gesloten.

Orkney

Schotse robbenjagers ontdekten de eilanden en gaven de eilandengroep in 1821 de naam van de Schotse eilanden Orkney Islands. Het werden de Zuidelijke Orkney’s. Ze liggen ten oosten van de Zuidelijke Shetland eilanden. De eilanden zijn rotsachtig, bedekt met ijs. Veel groeit er niet,omdat het merendeel van de eilanden bedekt is door ijs.

Tafelijsbergen

In de reisgidsen, die ondermeer reizen naar de Zuidelijke Orkney Islands aanprijzen, beloven ze tijdens een vaart langs de Scotiarug kilometers lange tafelijsbergen, die afkomstig zijn van de Ronne Iceshelf op Antarctica. Ze zijn vanaf het schip te zien en de aanblik is sprookjesachtig. Er vliegen diverse soorten bijzondere zeevogels, waaronder de reuzenstormvogel. Het is ook het gebied waar de pinguïns hun thuis hebben.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar AntarcticaAntarctica is het koudste en droogste continent op de wereld, het continent is ongeveer 12,5 miljoen km 2 en is daarmee…
De Zuidpool of AntarcticaDe Zuidpool of AntarcticaDe Zuidpool wordt ook wel Antarctica genoemd. Dit werelddeel ligt uiteraard helemaal zuidelijk en is eigenlijk het meest…
Antarctica, wetenschappelijk onderzoek door BASAntarctica, wetenschappelijk onderzoek door BASDe meest actieve onderzoeksorganisatie in Antarctica is de BAS (British Antarctic Survey). De BAS verricht al bijna 60 j…
Antartica, de koudste plek op aardeAntartica, de koudste plek op aardeAntarctica is zowel een continent als een land en is de koudste plek op aarde. Het land staat bekend om de vele sneeuw,…

Frankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerendenFrankrijk-quiz: eenvoudig vragenspel voor dementerendenDe oudere met dementie (voorheen werd meestal gesproken van dementerenden) van nu, of die nu door Alzheimer is veroorzaa…
recensieThorennc en st. Clair: culinaire plekjes in de Ardèche VerteIn de Ardèche Verte is het leven goed. Veel plaatsjes zijn nog niet zo ontdekt door het toerisme. Vaak worden ze alleen…
Bronnen en referenties
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.