Antartica, de koudste plek op aarde

Antartica, de koudste plek op aarde Antarctica is zowel een continent als een land en is de koudste plek op aarde. Het land staat bekend om de vele sneeuw, ijs en gletsjers. Je kunt Antarctica bereiken met boten vanaf Chili, Zuid-Afrika, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen munteenheid. Wel wordt er op veel schepen gebruik gemaakt van de Amerikaanse dollar.

Algemene Informatie

  • Continent: Oceanië
  • Originele naam: Antarctis

Bezienswaardigheden van Antarctica

Antarctica is zeer de moeite waard om te bezoeken. Er zijn veel prachtige bezienswaardigheden. Zo heb je het Deception Island, dat de top is van een actieve vulkaan. Bij Half Moon Island kun je prachtige uitzichten hebben op de bergmassieven. Bij veel rondreizen en cruises kom je daarom ook naar deze plek. Paradise Bay is een natuurlijke haven, dat gevuld is met drijvende ijsblokken. De omgeving verken je hier met zodiacs.

Diersoorten

Liefhebbers van bijzondere dieren moeten zeker eens naar Antarctica. Er leven zeven verschillende soorten pinguïns. Ook leven er zeehonden, zeeluipaarden en zeekoeien. Daarnaast leven er talloze vogelsoorten op Antarctica, zoals de albatros, de aalscholver en veel verschillende soorten meeuwen. Tevens heb je de kans om walvissen en orka’s te spotten. De meeste dieren leven van krill, een klein soort garnaalachtig beestje. Er zijn er meer dan 600.000 miljard krill in de oceanen rondom de zuidpool.

Beste reistijd voor Antarctica

Een goede expeditie naar Antarctica kun je het beste maken van november tot en met maart. Het is dan zomer op Antarctica en de temperatuur is dan op zijn best. Ook zijn de zeeën dan redelijk ijsvrij en heb je de grootste kans om de diverse dieren van Antarctica te zien. In de andere tijden van het jaar kan het extreem koud zijn op Antarctica.

Klimaat Antarctica

Het klimaat van Antarctica is erg afhankelijk van de periode. Van november tot en met maart is het zomer op Antarctica. De temperatuur ligt dan tussen de -5 en de 5 graden. In de andere jaargetijden is het een stuk kouder. Dit komt omdat Antarctica de koudste plek op aarde is. Het kan er wel -30 graden worden. Het koudste dat hier ooit gemeten is, is -89,4 graden in 1983 op het volksstation.

Reisdocumeten

Om naar Antarctica te reizen heb je geen visum nodig. Wel reis je vanuit een ander land naar Antarctica, zoals Chili, Zuid-Afrika, Argentinië, Nieuw-Zeeland of Australië. Controleer daarom altijd hoe het zit met het visum van het land vanwaar je vertrekt. Je hebt tevens een geldig Nederlands paspoort nodig voor Antarctica en de landen waar je uit kunt vertrekken.

Vaccinaties voor Antarctica

Voor Antarctica is het niet nodig om vaccinaties te nemen. Wel dien je je te houden aan de voorschriften van de landen vanwaar je naar Antartica kunt reizen. Het is verstandig om de richtlijnen van dit land te volgen als het gaat om vaccinaties. Voor mensen op leeftijd is het wellicht een goed idee om je medisch te laten testen. Een reis naar Antarctica kan immers zeer inspannend zijn.

Valuta

Antarctica kent geen valuta, omdat het een niemandsland is en er geen inheemse bevolking leeft. Meestal wordt Antarctica bezocht met een cruiseboot, waarop betaald kan worden met de valuta van het land waar de boot vandaan komt. Meestal is dit de Amerikaanse dollar. Er kan doorgaans ook worden betaald met de creditcard aan boord.

Taal

Er is in Antarctica geen voertaal, omdat het een niemandsland is en er leeft geen inheemse bevolking. Op de cruises naar Antarctica wordt doorgaans Engels gesproken. Er zijn ook cruises waar Nederlands gesproken kan worden. Tevens kun je een groepsrondreis doen met alleen maar Nederlanders, of met een internationaal gezelschap.

Kleding op Antarctica

Vanwege de kou op Antarctica is het verstandig om je goed te kleding. Hoe warm je je aankleed is natuurlijk afhankelijk van hoe snel je het koud hebt. Het beste is om met lagen te werken, omdat dit je het beste zal verwarmen. Het is dan ook makkelijker om iets uit te trekken op het moment dat je het warmer krijgt. Goede laarzen tot kniehoogte zijn ook aan te raden, al zijn deze bij veel cruises en rondreizen inbegrepen.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenEen bezoek aan Boston: de prachtige haveneilandenOp slechts enkele minuten van Boston, net voor de kust, ligt het Boston Harbour Islands National and State Park. Het is…
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
Antarctica, Deception Island met onrustige vulkaanAntarctica, Deception Island met onrustige vulkaanWe zijn geruime tijd op Hannah Point geweest als we tegen onze zin in worden teruggeloodst naar de boot. Het tijdschema…
Zuidelijke OrkneyeilandenZuidelijke OrkneyeilandenVlakbij Antarctica liggen de Zuidelijke Orkneyeilanden. Het zijn onbewoonde eilanden die grotendeels met ijs bedekt zijn…

Argentinië, het land van de tangoArgentinië, het land van de tangoArgentinië is in Nederland vooral bekend vanwege de tango en Maxima. Bijna de helft van de inwoners woont in de hoofdsta…
Restaurants in ParamariboEten is een belangrijke manier om van de vakantie te genieten. Een vakantie is pas compleet als je nieuwe dingen eet. In…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Holt, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:149009main_image_feature_576_antartic.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.