Restaurants in Paramaribo
Eten is een belangrijke manier om van de vakantie te genieten. Een vakantie is pas compleet als je nieuwe dingen eet. In Suriname kan de westerling zijn smaakpapillen bijzonder verwennen. De gevarieerde cultuur heeft een typische tropische keuken doen ontstaan van hoge kwaliteit. Niet alleen de kwaliteit is bijzonder goed maar ook de kwantiteit; de porties zijn groter dan in Nederland. Wat helemaal opvalt is dat de porties in Javaanse restaurants minstens tweemaal zo groot zijn als op Java. De eetgelegenheden die hieronder zijn beschreven liggen allemaal in of rondom de historische binnenstad van Paramaribo. Je kunt er vanuit de meeste hotels heen lopen, fietsen of per korte taxirit komen.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
1. De Gadrie
De Gadrie is een gezellig eethuis met Creoolse keuken aan de Waterkant van
Paramaribo, vlak naast het frot Zeelandia. Gadrie betekent ´keuken´ in de lokale taal. Het eten is hier niet duur; voor 15 SRD, in 2013 4 euro, heb je al een lekkere maaltijd. De jongens die dit leiden zijn heel sociaal en in voor een informatief gesprekje. De Gadrie is een vlotte tent die wel eens het heel goed kan gaan doen als de Waterkant-boulevard die in 2013 wordt gebouwd af is.
2. Torarica
Torarica is één van de oudste grote hotels in Paramaribo. Het is gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw, toen toerisme een steeds vaster onderdeel van de maatschappij begon te worden. Torarica bestaat nog steeds en de keuken is prima. Het behoort tot de iets duurdere restaurants. Een nadeel aan dit restaurants kan, speciaal voor haastige Nederlanders, zijn dat de bediening soms langzaam is; eigenlijk is dat verkeerd gezegd, er werkt nét één of twee mensen te weinig waardoor de bediening zich het zweet uit de sloffen moet lopen om iedereen naar tevredenheid te kunnen bedienen. De hoofdfoto bij dit artikel toont het terras van Torarica.
3. Blauwgrond
Blauwgrond is een straat waar diverse warungs of Javaanse eethuisjes staam. Java heeft weinig cultuurgoed voortgebracht, behalve dan dat het eiland tot de meest overbevolkte gebieden ter wereld behoort - er wonen bijna drie keer zoveel mensen op de vierkante kilometer als in Nederland. Eén ding moet je ze nageven; de Javaanse keuken is vermaard in heel de wereld. Mirosso behoort tot de meest populaire restaurants maar dat betekent niet automatisch dat dit het beste restaurant is. Het Javaanse eten is op zich lekker maar toch enigszins anders als in Java zelf. Dat kan bijna niet anders; de Javanen wonen al vele generaties in Suriname.
4. Eettentjes aan de Waterkant
De Waterkant is de naam van een langgerekte straat die aan de Surinamerivier loopt. Deze straat begint bij Fort Zeelandia en loopt vervolgens door tot de SMS-pier. Vanaf het onafhankelijkheidsplein tot aan het Waaggebouw, het oude belastingkantoor waar overzeese goederen werden gewogen eer ze verhandeld mochten worden, is er een aantal eethuisjes gebouwd. Dit project was opgezet door de Centrale Bank, die met zijn statige voorgevel een prominente plek inneemt tegenover de eethuisjes. Hier komen alle gezellige Surinamers samen om hout te snijden en deze kunstwerken te verkopen, even iets te drinken, of gewoon met elkaar te kletsen. Ondertussen wordt er goed eten geserveerd tegen zeer billijke prijzen. Je kunt er omgerekend in euro's voor 8 tot 10 euro per twee personen eten, inclusief twee flesjes water. Er is nasi pecel te koop bij twee verschillende Javaans georiënteerde eethuisjes. Een nasi pecel is rijst met groente en pindasaus. Daarnaast is de bakabana met pindasaus een aanrader. Verder is er heerlijke gefrituurde cassave en zijn er allerlei groentegerechten. Uiteraard kun je er ook sateh kopen.
5. De Waag Bodega en Grill
De Waag is een oud belastingkantoor. In de voorhal zie je de oude weegschaal staan die vroeger werd gebruikt om ingekomen goederen te wegen. In het voorgebouw zit een reisbureautje genaamd Boni Tours waar je één of meerdaagse trips naar mooie plekken in Suriname kunt boeken. Het achtergebouw is half open, het loopt over in een ruime patio. Hier was vroeger een Italiaans restaurant gevestigd maar tegenwoordig, vanaf 2015, zit er een restaurant wat hoofdzakelijk grillgerechten verkoopt met met een Braziliaanse, Surinaamse, Amerikaanse en Mexicaanse touch. Overdag kan men er lekker zitten voor een kopje koffie of een vers sapje. Vanaf de middaguren worden er tapasgerechten geserveerd.
6. Zus en zo
Zus en zo is een restaurant met een cross-over van een Europese, Surinaamse, Creoolse en Caraïbische keuken. Het is een gezellig restaurant in de Combestraat, niet ver van het Fort Zeelandia en naast de Palmentuin. Het is niet echt een restaurant voor Surinamers maar meer voor toeristen. De kok redeneert vanuit de westerse gewoonte en heeft daarop een menu met tropische lardering gecreëerd. De gerechten zijn helemaal niet scherp; men kijkt verbaasd op als je om sambal of hete pepers vraagt, wat in de rest van Suriname een doodnormaal culinair verschijnsel is.
7. Baka foto
Baka foto is een restaurant in stijl. Het is in het Fort Zeelandia gebouwd, wat natuurlijk op zich al een unieke locatie is. Alle tafels zijn netjes gedekt met katoenen servetten en wijn en waterglazen en er een pianist speelt bekende nummers in sfeervolle, zoete soms melancholische stijl. De menukaart is gevarieerd; het is in principe een Europese keuken maar er wordt een tropische, Surinaamse touch aan de recepten gegeven. Men geeft ongevraagd een amuse van de zaak die helaas soms uit al te foute eendeleverpaté bestaat. Het voorschotelen van snobistisch elite-voedsel dat ontstaat door dierenmishandeling heeft een overwegend uitstekend restaurant als Baka Foto niet nodig.
8. Rotihuis Joosje
Joosje is een groot en schoon rotirestaurant dat ´s avonds geopend is. Er zijn zeer vele aimabele rotitentjes die alleen ´s middags geopend zijn; sommige gaan al om twee uur dicht. Joosje blijft ´s avonds open. Je kunt hier eveneens een heerlijke dahl-soep kopen. Dahl wordt in Nederland meestal als Dal geschreven en het is een Indiaas linzengerecht. Bij Joosje kun je in plaats van roti eveneens rijstgerechten kopen. Voor 4 euro heb je een lekkere roti inclusief gekookt ei en een dal soep. Volgens kenners is Joosje veel lekkerder dan Roopram, een grote keten van rotirestaurants die zelfs in
Amsterdam een vestiging heeft.
9. Royal
De Royal Torarica is een luxueus uitziend hotel wat naast het Torarica hotel staat. Het eten is puur westers. Dit hotel is bij uitstek geschikt voor mensen die nog nooit het geld er voor over hebben gehad om luxe te dineren. Voor een diner waarbij je een amuse krijgt, je bedient wordt door meerdere obers en je een zeer mooi gegarneerd bord krijgt opgediend is het een niet zo dure tent. Toch hoort het tot de meest dure restaurants van Suriname. Je kunt buiten dineren, desgewenst in een patio-achtig optrekje, afgeschermd met stijlvolle doeken van de overige gasten. Wie op (tweede) huwelijksreis naar Suriname gaat doet er goed aan zichzelf eens te trakteren op een deftig etentje. Zonder overhemd voel je je een beetje misplaatst. De bediening en entourage doen enigszins denken aan de koloniale tijden maar misschien is dat ook een misplaatst, overbodig schuldgevoel.
10. Chinees Restaurant Palm
150 meter van Eco Resort zit aan de Cornelis Jongbawstraat een Chinees restaurant wat maaltijden van prima kwaliteit levert. Over het algemeen is het eten in Suriname zoet maar bij de Chinees niet. In elk land is de Chinees anders. Chinese restaurants in Suriname lijken meer op Chinese restaurants in China dan de Nederlandse Chinezen. Je kunt in ´Chinese Restaurant Palm´, zoals ze in de Engelse taal staan aangekondigd, zowel lokale Surinaamse groenten als buitenlandse groenten krijgen. Ze serveren allerlei gerechten. De vegetariër heeft keus uit 10 verschillende soorten eten. Verder zijn er veel vis- en vleesgerechten verkrijgbaar. Je zit binnen in een geairconditioneerde ruimte. Dat zou je een nadeel kunnen noemen aangezien de temperatuur in de avonduren in Suriname elke dag optimaal zijn; rond de 26 graden. De verkoelende rivierbries moet je hierdoor helaas missen.
11. ´t Vat
´t Vat is één van de meest populaire terrasjes in de hoofdstad van Suriname. Het ligt in het hart van het SUP, Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo. Hoewel eventjes iets drinken en mensen kijken de belangrijkste bezigheden zijn op dit terras kun je er redelijk goed eten. De kaart is wat je zou kunnen verwachten in een doorsnee café-restaurant, behalve dat de porties zeer ruim zijn, maar dat geldt eigenlijk voor alle Surinaame eetgelegenheden.
12. Restaurant Amandari
Amandari is een restaurant dat eind 2012 zijn deuren heeft geopend. Het is een Indonesisch restaurant en geen Indonesisch eethuisje of warung waarvan er velen zijn. De inrichting is in Tempo Doeloe-stijl, dat betekent ´oude tijd´ of eigenlijk ´Nederlandse tijd´ die veel huidige Indonesiërs beschouwen als de tijd waarin het goed ging met Indonesië. Dit restaurant zou op Java het mooiste restaurant van het eiland zijn geweest maar zulke restaurants komen daar qua gezellige inrichting nauwelijks voor. Je kunt heerlijk eten bij Amandari. Er zijn onder andere twee verschillende soorten gado-gado´s en men maakt zelf kokosijs. Verder is de dawet van bijzondere kwaliteit. Dawet is een drankje van rozensiroop met kokosmelk en ijsblokjes. Een ander leuk gegeven is dat je hier
koffie tubruk kunt drinken. In vrijwel alle tenten van Suriname wordt oploskoffie geserveerd; gewone
koffie is zelfs in supermarkten nauwelijks te verkrijgen. Daarom is het een verademing om echte koffie te drinken.
13. Liba Massange
Liba Massange is eeen restaurant met een Marronkeuken of Surinaamse keuken. Liba Massange betekent ´relaxhuisje aan de rivier´; liba betekent rivier en massange ŕelaxhuisje´. Dit restaurant is schitterend gelegen. Je zit op de eerste verdieping en kijkt uit over de Surinamerivier. Het heeft geen muren; een koele bries zorgt ervoor dat je hier ontspannen van het uitzicht en de maaltijd kunt genieten. Het is een aanrader om de vers gemaakte sappen te proberen. Deze worden gemaakt door het bedrijf ´Tembe´ wat nauw samenwerkt met Liba Massange. Tembe verkoopt naast sappen van lokale (bos)vruchten kunstwerken zoals schitterende tafels en stoelen en schilderijen met Marron-motieven. Verse awarrasap is vrijwel nergens zo lekker verkrijgbaar als hier. Awarra is een typische lokale bosvrucht, net als acai, waar ook een verse sap van wordt gemaakt. Het eten is uitstekend. Het enige nadeel aan restaurant Liba Massange is dat in de weekends het een stek is voor aangeschoten, luid kakelende Nederlandse stagiaires die de algehele belevingssfeer omlaag brengen. Het lieve personeel zegt daar gelukkig op een gegeven moment iets van.
Lees verder