La Petite Maison, mooi gelegen hotel in Paramaribo

La Petite Mason is een charmant hotel aan de mooiste boulevard van Paramaribo; de waterkant. La petite Maisom is een kleinschalig hotel; er bevinden zich slechts twaalf kamers. Niet alle kamers zijn even mooi; vooral de kamers met riverview zijn zeer leuk om in te vertoeven. Het hotel is inclusief ontbijt, internet, een koelkast en televisie. Je kunt kiezen voor een groot tweepersoonsbed of twee losse éénpersoonsbedden, wanneer dat beter uitkomt. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


La Petite maison

La Petite Maison behoort tot de oudste panden van Paramaribo. De naam is Frans en betekent ´Het Kleine Huis´. Vroeger was dit pand het woonhuis dat aan verschillende families heeft toebehoord. Voor een woonhuis is het helemaal geen klein huisje maar eerder een groot woonpand dat de vergelijking kan aangaan met een grachtenpand in Amsterdam. Het is een groot, statig, houten pand van typische Nederlands-koloniale architectuur. Aan de voorkant zit een ruim balkon. Het hele pand is wit van kleur omdat wit de warmte afstoot is dit de meest ideale kleur in de tropen. Vanuit La Petite Maison heb je een schitterend uitzicht over de Surinamerivier.

Ontbijt

Bij Petite Maison kun je prima ontbijten; dat zit bij de prijs inbegrepen. Je kunt kiezen uit muesli, bruin of wit brood, Hollandse kaas en eventueel een gekookt of gebakken eitje. Dat laatste wordt vers klaar gemaakt. Er is tropisch fruit aanwezig en je kunt desgewenst een cornflakesontbijt nemen. Het is zowel mogelijk om binnen te ontbijten in de ruime ontbijtzaal als buiten op het terras. Op deze laatste plek bestaat er een kans dat je een groen kolibrietje te zien krijgt dat stilhangend in de lucht honing zuigt uit een feloranje bloem; dat is een prachtig gezicht.

Eetgelegenheden in de buurt

La Petite Maison is zeer centraal gelegen in het mooiste deel van de hoofdstad van Suriname en de belangrijkste bezienswaardigheden van Paramaribo zijn per voet bereikbaar. In de directe omgeving liggen vier goede restaurants: Baka Foto, De Gadrie, De Waag en Liba Massanga aan de SMS-pier. Daarnaast vind je schuin tegenover het hotel de gezellige waterkant waar Surinamers bijeen komen om te chillen, kletsen en te drinken. Hier zijn kleine eettentjes gevestigd waar je prima kunt dineren. De bakabana met pindasaus moet je hier minstens eenmaal geproefd hebben.

De geschiedenis van La Petite Maison

Veel van de huizen aan de waterkant zijn in 1821 vernietigd door een brand. Ze waren rond 1750 gebouwd. La Petite Maison is niet door de brand van 1821 verwoest. Voor een groot deel is bekend wie het pand heeft bewoond:
 • 1846 Regeringsvertegenwoordiger Willem Lans en Susanna Cornelia Buillab.
 • 1857 J.W.Saeltzer.
 • 1866 Jacob Martini van Geffen.
 • 1883 Dr Herman Daniel Benjamins, oud inspecteur van Onderwijs, hij is eveneens de grondlegger van het Surinaamse onderwijs en richtte de eerste school voor Surinamers op. Het is een geboren Surinamer die zelf naar Nederland ging om te studeren en terug kwam op zijn land op te bouwen. Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij een grenskwestie met Brits Guyana dat ging over een gebied waar veel goud zat. Het gebied is mede door zijn werk in Surinaamse handen gekomen. Benjamins is de belangrijkste bewoner van La Petite Maison.
 • 1920 P. Tiffany.
 • 1922 Adriaan C.J.M. Alberga, praktizijn, wat tot 1948 de aanduiding was voor ´advocaat´ in Suriname.
 • 1930 J.C. Van Rossen-Erpecuum.
 • 1968 H.G.A. Tjak.
 • 2006 Renovatie tot hotel La Petite Maison.

Tours via La Petite Maison

Via de receptie van La Petite Maison kun je enkele leuke toers boeken. De dolfijnen en zonsondergangscruise is zeer aan te raden. Deze duurt drie uur en is met inbegrip van drie consumpties. Daarnaast stop je even bij een oude plantage. De mensen achter de balie kunnen allerlei goede adviezen geven over dagtrips in de omgeving van de stad. Verder kan men je inlichten over goede restaurants in Paramaribo.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soorten modellenDe verschillende soorten modellenVeel mensen denken dat je alleen model kunt worden als je heel erg lang bent en de juiste maten hebt. Maar dit is niet z…
Rivièra Maison een groot interieur merkRivièra Maison een groot interieur merkDoor de crisis is het gezinsleven weer belangrijk voor mensen geworden. Een mooi en gezellig interieur mag daar zeer zek…
Fietsen in SurinameIn Suriname wordt veel gefietst. Er zijn diverse fietsverhuurbedrijven in Paramaribo. In de stad is het vrij druk om te…
Amerikaanse (US) dameskledingmaten omrekenenAmerikaanse (US) dameskledingmaten omrekenenIn Amerika worden er verschillende maatvoeringen gehanteerd voor dameskleding. De ene fabrikant kiest voor een numerieke…

Restaurants in ParamariboEten is een belangrijke manier om van de vakantie te genieten. Een vakantie is pas compleet als je nieuwe dingen eet. In…
Awarradam Jungle Lodge in SurinameWie van de jungle wilt genieten en toch over enig comfort wilt beschikken kiest voor een reis naar de Awarradam Jungle L…
Bronnen en referenties
 • http://www.hotellapetitemaison.com/nederlands/nl-overons.html
 • http://www.dbnl.org/tekst/_jaa003193301_01/_jaa003193301_01_0019.php
 • http://www.dbnl.org/tekst/_gid003193701_01/_gid003193701_01_0062.php
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.