De 10 leukste bezienswaardigheden van Suriname
Suriname is een unieke vakantiebestemming, speciaal voor mensen uit Nederland en Vlaanderen. Dit is het enige Zuid-Amerikaanse land waar Nederlands de voertaal is. Het is een schitterend land wat na slechts 9 uur vliegen bereikt wordt. Suriname is een gezellig land waar je prima kan genieten. Zowel de backpacker als de luxe-toerist komt aan zijn trekken in Suriname. Op de foto hiernaast pronkt de nationale bloem van Suriname; de Faya Lobi wat ´vurige liefde´ betekent.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Suriname is leuk voor iedereen
De meeste mensen die vanuit
Nederland naar
Suriname reizen zijn Surinamer van origine of hebben familiewortels in Suriname liggen. Dat betekent niet dat andere mensen er niks te zoeken hebben; het is een fantastisch land voor iedereen. Niet zelden zal een Surinaamse collega, vriend of buurman je uitnodigen om mee te gaan naar Suriname. Daar moet je altijd gelijk volmondig ´ja!´ op zeggen. Je zult er beslist geen spijt van krijgen.
1. Paramaribo
Paramaribo is een schitterende stad. Het oude binnenstadgedeelte staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco. De Nederlandse architectuur is duidelijk herkenbaar en menig Nederlander zal veel Nederlandse bouwstijlen kunnen herkennen in combinatie met lange veranda´s die tropische bouwstijl kenmerken. Daarnaast heeft Paramaribo erg gezellige markten die het blikveld van menig westerling verbreden qua kennis van wat voor groente en vruchten in Suriname groeien. De drukke winkelstraten waar gewoon auto´s doorheen rijden zijn enigszins chaotisch maar het voordeel daarvan is dat de auto´s niet snel rijden.
2. Colakreek
Colakreek is vernoemd naar het colakleurige zwemwater waarin jaarlijks duizenden mensen vertier maken. In Suriname is in feite een tekort aan lekker zwemwater zodat Colakreek een uitkomst biedt voor gezinnen met kinderen. Colakreek is een soort rivierstrandje omringd door eethuisjes en speeltoestellen voor kinderen.
3. De plantages
Plantages vormen een cruciaal deel van de Surinaamse geschiedenis. Er werd hier van alles verbouwd; vooral datgene waarnaar er vraag was in Europa en later de V.S. Suriname heeft een belangrijke rol gespeeld in
de geschiedenis van suiker. De suikerplantages zijn misschien het meest beroemd maar daarnaast zijn er allerlei tropische gewassen verbouwd. In eerste instantie werkten er slaven op de plantages maar 25 jaar voordat de slavernij werd afgeschaft zijn de Nederlanders begonnen met het inhuren van contractarbeiders uit Java, China en Brits-Indië. Dat is de reden waarom Suriname vandaag de dag een rijke, gevarieerde cultuur heeft. Vanuit Paramaribo kun je plantage Peperpot per boot of taxi bezoeken. Sportievelingen die willen fietsen in Suriname kunnen naar plantage Peperpot fietsen.
4. Trip naar de Marrons
Marrons zijn afstammelingen van slaven die gevlucht zijn van de plantages. De Marrons waren een fenomeen dat in heel het Caraïbisch gebied voorkwam. Ze trokken zich terug in de oerwouden om hun Afrikaanse leeftradities op te pakken. Ondertussen vielen ze om de haverklap plantages aan om meer mensen te bevrijden. Daarnaast stalen ze af en toe wapens om nog meer Afrikaanse makkers te kunnen ontheffen van hun slavernijbestaan. De Marrons in Suriname leven tot op de dag van vandaag in dorpen midden in het bos. Marrons van Caraïbische eilanden zijn helemaal opgegaan in de rest van de bevolking; dat maakt de Marrons in Suriname de enige groep mensen in het Caraïbisch gebied die nog steeds volgens op Afrikaanse leest gestoelde gewoonten leeft. Je kunt in Paramaribo een trip naar Santigron boeken. Je wordt met een bus naar dit Marrondorp gebracht en je krijgt een rondwandeling met gids door het hele dorp. Je leert de leefstijl van de Marrons kennen en kan foto´s maken op aanwijzingen van een lokale gids. Wanneer je zomaar op een markt in Paramaribo een foto van een Marron maakt, zal hij dat waarschijnlijk niet op prijs stellen. De tour is georganiseerd door een stichting en verscheidene Marrons verdienen door de tour hun inkomen. Er worden kamers verhuurd, je kan typische Marronse gerechten eten en naar Marronse muziek en dans luisteren.
5. Trip naar de Indianen
De Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname; zij woonden hier voordat de westerlingen wisten dat de Amerika´s bestonden. Indianen weten zeer veel over hun leefgebied. Ze leven ermee in perfecte harmonie. Ze kunnen al hun voedsel, drinken en medicijnen uit het oerwoud halen. Ook de wapens waarmee ze op jacht gaan en de huizen die ze maken zijn met natuurlijke materialen uit het bos vervaardigd. Je kunt in de hierboven genoemde trip naar Santigron eveneens met de Indiaanse cultuur kennis maken. Daarnaast is het mogelijk naar Galibi, het Surinaamse reuzenschildpaddenparadijs te gaan om Nederlands sprekende indianen te ontmoeten en te genieten van hun cultuur, muziek en dans. Lees hierover meer bij tip 10.
6. Dolfijnen spotten
Bij de monding van de Surinamerivier kun je in zee de dolfijnen spotten. Dolfijnen zijn bijzondere dieren. Het is aan te raden een magische ontmoeting met deze intelligente zeedieren niet te missen. Je kunt zelf een privébootje huren om de dolfijnen te zien maar je kunt ook een georganiseerde trip maken met ervaren dolfijnenspotters die veel informatie kunnen geven over het leven van de dolfijn. Daarnaast zijn er speciale excursies die een dolfijnentoer combineren met een zonsondergangtoer waarbij je bovendien een plantage aandoet. Dolfijnen spotten in Suriname is een populaire attractie voor toeristen en stagiaires.
7. Binnenland, Surinamerivier
Er zijn verschillende resorts en hotels aan de Surinamerivier midden in het binnenland. Anaula en Danpaati zijn daar voorbeelden van. Je kunt er heerlijk rustig van het bos, watervallen en de Marroncultuur genieten. Als je naar Suriname gaat is de vakantie zonder een bezoek aan het oerwoud incompleet. Hier vind je het echte traditionele leven van de Marrons en Indianen. Zij leven in harmonie met het bos en daar kan menig westerling nog iets van leren.
8. Brownsberg Natuurpark
Het Brownsberg natuurpark maakt onderdeel uit van het Amazonegebied waarvan het grootste deel in Brazilië ligt. Het Surinaamse deel beslaat 12.000 vierkante kilometer en is vrijwel ongerept. Het park is hoog gelegen en je hebt op sommige plaatsen vanaf 500 meter hoogte een schitterend uitzicht over het Brokopondostuwmeer. In het park zijn veel ara´s, herten, bosvarkens en brulapen te vinden. Daarnaast is het een bron van medicinale planten en kun je er genieten van watervallen. Voor wie van wandelen en door de jungle trekken houdt, is het Brownsberg natuurpark een must.
9. Brokopondostuwmeer
In de jaren 60 van de vorige eeuw besloot Nederland tot de aanleg van een stuwmeer ten gunste van de bauxietindustrie. Suriname was tijdens de Tweede Wereldoorlog een welvarend land geworden daar de bauxietindustrie een belangrijke grondstof leverde voor het aluminium waarmee vliegtuigen voor de Geallieerden werden gemaakt. In het meer bevinden zich enkele voormalige bergtoppen die nu eilanden zijn geworden. Sommige van deze eilandjes bieden plek aan een resort. Je kunt er zelf piranha´s vangen! Voor mensen die genieten van vissen is dit stuwmeer een zeer bijzondere ervaring.
10. Zeeschildpadden bij Galibi
Bij Galibi ligt een van de weinige stukken zandstrand van Suriname. De rest van de stranden bestaan voornamelijk uit mangrovebos en modderig zeewater. Galibi ligt in de buurt van Frans Guyana. Wanneer je hierheen gaat dan is een paar uur Frans Guyana bezoeken er bij inbegrepen. Het hoogtepunt van Galibi is het eieren leggen van de grote zeeschildpadden. Omdat Galibi ver weg ligt vanaf Paramaribo is het vereist om één of twee nachten te overnachten. Je gaat op zoek naar de schildpadden door in een boot naar een strand te gaan en vervolgens de schildpadden op te zoeken. Sommige schildpadden zijn honderden kilo´s zwaar.